Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.07.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Đaci o zdravlju
  19.04.2017.

  Na Svetski dan zdravlja, 7. aprila, prostorije Crvenog krsta Subotica bile su prepune mladih koji su došli na tradicionalno takmičenje „Šta znaš o zdravlju - šta znaš o Crvenom krstu?".

  Bila je to još jedna prilika da đaci pokažu koliko su naučili o zdravlju i načinima zdravog življenja. U kvizu je učestvovalo po 3 takmičara iz OŠ „Sečenji Ištvan", OŠ „Matko Vuković", OŠ „Majšanski put", OŠ „Vladimir Nazor", Gimnazije „Svetozar Marković", Ekonomske, Medicinske, Muzičke i Tehničke škole „Ivan Sarić", a ukupno 27 takmičara.

  5243_1.jpgAkciji se priključio i veći broj volontera Crvenog krsta, koji su vodili takmičare kroz takmičarske punktove, brinuli o vremenu i distribuciji sudijskih lista sa rezultatima koji su takmičari postigli na svakom od punktova. Sudije na punktovima su bili zdravstveni radnici Zavoda za javno zdravlje Subotica i Doma zdravlja Subotica, a na svakom punktu po jedan volonter Crvenog krsta.

  Pored teoretskog znanja, u vidu test pitanja, učesnici kviza su trebali da pokažu i određena praktična znanja i veštine: da izračunaju BMI, sastave jedan obrok po principima pravilne ishrane, rasporede namirnice na piramidi ishrane, pokažu tehniku pranja zuba na modelu, slože pazle u što kraćem roku, nabroje polne organe, slože kartice sa tačnim tvrdnjama, daju tačne odgovore o psihoaktivnim supstancama, prepoznaju seksualno rizična ponašanja, prepoznaju povrede i rizična ponašanja u saobraćaju, nabroje osnovne principe Crvenog krsta, slože kockice sa znakom crvenog krsta i polumeseca.

  Najbolji uspeh na takmičenju su pokazali učenici OŠ „Matko Vuković" i učenici „Medicinske škole". Za najbolje su obezbeđene medalje i pehar, kao i nastavak takmičenja na pokrajinskom nivou.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja