Naslovna stranaMEDLAB Pionir - Medeno Srce
Danas je 01.05.2017. Ponedeljak
 
NAJNOVIJI BROJ
Novi broj
Godina I, Broj 9
  28. april 2017.

 
2_4.jpg
 

 

 

 
 
 
 
Privreda
Marko Čadež, predsednik PK Srbije u poseti Subotici, najavio bolje uslove za poslovanje privrednika
Siva ekonomija razara privredu regiona!
19.04.2017.

Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije i Ivan Đoković, potpredsednik, razgovarali su 11. aprila, u Subotici sa predsednikom RPK Subotica Slobodanom Vojinovićem i predstavnicima 40-tak firmi, o problemima sive ekonomije, nedostatka stručnih kadrova, što razara privredu regiona. Komora donosi mere za bolje uslove poslovanja privrede, desetak inženjera ima šansu za posao u Severu!

5242_1.jpg

Predsednik PK Srbije Marko Čadež sa saradnicima, posetio je nekoliko kompanija u Subotici, a na zajedničkom sastanku sa privrednicima oko 4o preduzeća u regionu, zaključeno je da predstoji unapređenje uslova poslovanja, i sprečavanje najvećih problema privrede, a to je siva ekonomija, visoki porezi i doprinosi.

- Problemi privrednika su sve veće obaveze, administrativne i finansijske, koje bi država trebalo da skine sa njihovih leđa, kako bi im stvorila uslove za veću produktivnost i nove poslove, rekao je Marko Čadež u RPK Subotica.

U okviru posete Subotici, predsednik PK Srbije je obišao i preduzeća „Budućnost“ i ATB Sever, ocenivši da je poslovna klima u Severu dobra, a izrazio je i zadovoljstvo što će već posle Uskrsa u toj kompaniji posao dobiti još deset inženjera.

-Plan grupacije Volong iz Kine, vlasnika preduzeća ATB Sever je, kako smo čuli, da Subotica i ovaj region dobiju nove proizvodne pogone, što znači da će ovaj region ponovo pokrenuti veće razvojne poslove, rekao je Marko Čadež.

Potpredsednik Pokrajinske vlade, Ivan Đoković je skrenuo pažnju i na sve uočljiviji problem nedostatka kvalitetne radne snage i kadrova u ključnim proizvodnim strukama.

- Severnobački region po privrednim rezultatima može da bude primer ostalim regionima, jer jedini ostvaruje suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni. Međutim, evidentan je problem gubitka radne snage, zbog migracija ka Evropskoj uniji i neadekvatnog obrazovnog sistema. Privrednici kažu, da im nedostaju određeni profili kadrova u proizvodnji. Isti problem se javlja i kod visoko kvalifikovane radne snage, rekao je Đoković.

RPK i privreda Subotice sarađuju sa Fakultetom tehničkih nauka iz Novog Sada a i sa univerzitetima, ali je neophodna i pomoć Privredne komore Srbije.Privrednicima su u RPK predstavljene i mere koje ove godine sprovodi Pokrajinski sekretarijat za privredu. -Uz podršku Privredne komore potrebno je da podstaknemo usavršavanje kadrova, da se prekvalifikuju i dokvalifikuju, pa će kompanije imati manje probleme oko potrebnih kadrova. Sistem dualnog obrazovanja je već primenjen u mnogim preduzećima, koja sklapaju ugovore sa fakultetima i dovode studente na praksu, daju im stipendije, a zatim ih zapošljavaju, rekao je Đoković.

N.H.K.

Cenovnik Subotičkih Novina

Apoteka Subotica

4_22.jpg

Kuća zdravlja

4_20.jpg

Zoo Palić

NorDent

Suboticagas

Vojput

Dom zdravlja