Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 24.09.2017. Nedelja
NAJČITANIJE
     
    NAJNOVIJI BROJ
     
    Godina I, Broj 16
      16. jun 2017.


     
    2_4.jpg
     

     

     

     
     
     
     
    Grad
    U poseti Bikovu pred najveći hrišćanski praznik Uskrs
    Za izbor jaja treba „sluh“
    17.04.2017.

    Najkvalitetnija, jeftina i najtvrđa jaja, mogu se kupiti na bikovačkim salašima, gde koke nosilje pasu travu i šetaju po poljima. „Imamo takve koke nosilje od kojih se i petlovi boje“, - kaže Nikola Cvijanov. Da bi se izabralo najbolje jaje za tucanje, treba imati sluha. Jaja su skupa zbog zabrane uvoza i dugih hladnih dana

    5232_1.jpg
    Nikola Cvijanov i Lidija Arnold

    Najbolja i najtvrđa jaja su od koka sa bikovačkih salaša. Tu se živi laganim ritmom i u skladu sa prirodom, gde jata kokošaka po ceo dan šetaju salašom, kljucaju travu i kamenčiće, a u toku dana domaćin ih nahrani i kukuruzom. To su prvi prirodni preduslovi da nađete tvrdo jaje za pobedu u tucanju.

    5232_2.jpg
     Rožika Arnold

    - Ali samo da znate, kakve su to naše salašarske koke, - priča Nikola Cvijanov. Kad se dobro napasu trave i nakljucaju krečnjaka i kukuruza od njih se i petlovi boje. Sva perad su nam ko stena jaka, a tek kakva su im jaja. Vidite ova mala i špicasta jaja koja imaju grubu ljusku, ona su natvrđa. Sa njima garantujem da možete ići u Mokrin na svetsko prvenstvo u tucanju jaja“.

    Ne bi se uzalud reklo, liče ko jaje jajetu, ali kako izabrati najtvrđe jaje za tucanje na Uskrs. Tu postoje razne tehnike, ali Nikola Cvijanov veruje u samo jednu.

    - Nema tu šta da se mudruje, ili umeš pravo jaje da nađeš ili ne umeš, - kaže Nikola. Nemoguće je da na njega slučajno nabasaš. A najbolja tehnika kod odabira čvrstih jaja je kuckanje o zube. Čvrsto držiš jaje, primakneš ustima pa užim delom polako udaraš po stisnutim zubima. Ne jako, već sitno, da osetiš vibraciju svakog udarca i prepoznaš karakterističan zvuk. Za ovu tehniku moraš da imaš istančani „sluh“. I ovde ti je kao u onoj Lepinoj pesmi „srce je moje violina, što je diraš kad ne znaš da sviraš“, - šali se Nikola Cvijanov.

    Ovde na Bikovu skoro niko ne iznosi jaja na pijacu. Svi imaju svoja dvorišta puna koka, pa ko želi da za Uskrs nabavi najbolja i još i jeftina jaja, mora doći u selo kod domaćina.

    - Svakog kupca pustićemo u kokošinjac da sam nakupi jaja i to ona još vruća, što su ih koke tek snele, - kaže Lidija Arnold. Da se ne plaše jesu li im, ili nisu friška. Čak ni cene mi ne menjamo. Jaje je 10 dinara i ne klasifikujemo ih po težini. Čujem sinoć na televiziji, u Beogradu 20 dinara jaje. Ona tri dana za Uskrs biće i 30 dinara. I kod nas u Subotici već su dostigla cenu od 15 dinara. Sve što je preko 10 dinara za jaje, mnogo je, - tvrdi Lidija. Ne treba na ovaj najveći hrišćanski praznik grešiti dušu. Narod vidite, nema para, a svi bi za Uskrs da skuvaju bar tridesetak jaja. Simbol Uskrsa i jeste – šareno jaje“.

    5232_3.jpg
     Najbolja jaja od pirgastih koka

    Jaje je simbol rađanja novog života. O poreklu običaja bojenja jaja kod hrišćana postoje brojne legende. Prema jednoj od njih, ljudi su bacali kamenje na Isusa koji je nosio svoj krst, a bačeno kamenje se pretvaralo u crvena jaja. Postoji i druga legenda. Kada je Marija Magdalena došla u Rim da propoveda jevanđelje, stigla je i do cara Tiberija. Car nije verovao u Hristovo vaskresenje i rekao je „da bi to bilo kao kada bi ova jaja u korpi pocrvenela“. Marija Magdalena na ove Tiberijine reči je rekla: „Hristos Vaskrese“ i sva jaja u korpi su pocrvenela.

    - Iako se uvek trudim da Uskrs pripremim kako su to moja majka i baka radile, čini mi se da je ranije bilo sve lepše i da su se ovom prazniku ljudi više radovali, - priča Rožika Arnold sa Bikova. Uvek farbam jaja u lukovici. Kad skuvam šunku u tu vrelu vodu stavim lukovicu i u njoj kuvam jaja. To je sve prirodno i plašim se ovih raznih boja i nalepnica što se mogu kupiti po prodavnicama. Ranije su se, a neko i danas to radi, jaja šarala. Nastariji način je „šaranje“ voskom. U rastopljen vosak se potopi guščije pero pa se njime po jajetu crtaju krstići i drugi verski simboli, koji nakon kuvanja i farbanja, ostanu na jajetu. jer vosak ne propušta boju“.

    Pravilo je da su pačija jaja najmekša, a morčija najtvrđa. Oni koji se takmiče treba da znaju da su jaja najslabija gde im se stvorio vazdušni džep. Zato je za takmičenje bolje birati jaja koja su manje sveža i stara nedelju i više dana. Kod ovih jaja se vazdušni džep isuši i nema na krajevima praznine.

    - Pre kuvanja jaja treba držati van frižidera najmanje 30 minuta, objašnjava Lidija Arond. Kuvati istiha oko 9 minuta, a zatim vodu posoliti. Ostaviti vodu 12 minuta da se ohladi i onda farbati jaja“.

    Obilazeći bikovačke domaćine saznali smo još jednu „caku“. Tokom samog tucanja, gledajte da prste približite što bliže vrhu jajeta. Trik je u tome da pokušate da se „kucnete“ nežnije od svog protivnika, jer je tako manja šansa da se probije ljuska vašeg jajeta. Drugi predlažu da kad se tucate, nastojite da protivnik pogodi vaš palac, a ne jaje. Sigurno ćete tako pobediti. Ako vam ovo ne pomogne, jedino nam preostaje da vam kažemo: „Hristos Vaskrese“, srećan Uskrs!

    Skupo ko Svetog Petra kajgana

    Do pre samo mesec dana jaja na subotičkim pijacama mogla su se kupiti za 9 dinara po komadu, dok je sada za komad potrebno izdvojiti najmanje 13 dinara.

    - Kod mene se cene jaja razlikuju od gramaže, pa ona najskuplja koštaju 15 a najjeftinija 10 dinara, - kaže Sekereš Pal, poznati proizvođač jaja. Koliko znam, na snazi je zabrana uvoza zbog ptičjeg gripa, imali smo i duge hladne dane kada kokoške manje nose, a i skupa je hrana. Mi se porodično bavimo proizvodnjom jaja i realna cena je oko 15 dinara. On dodaje da država daje subvencije i za pčelare ali ne i za živinu iako se dnevno u državi pojede na tone jaja“.

    Farbanje jaja svilenom kravatom

    Isecite svilenu kravatu po uspravnim šavovima tako da možete u nju da umotate celo jaje. Umotajte jaje u kravatu kao bombonu i na krajevima zavežite koncem da materijal ne bi skliznuo tokom kuvanja. Stavite jaja u vodu i kuvajte na visokoj temperaturi. Kada se jaja skuvaju, neka odstoje u toj kuvanoj vodi još 15 minuta. Što duže kuvate jaja, boja će biti intezivnija. Iz vruće vode umotana jaja prebacite u činiju sa hladnom vodom punom leda i ostavite da stoje par sati. Na kraju skinite trake i kravatu sa jaja i dobićete jaja sa dezenom i bojama sa kravate.

    M. Mitrić

    Cenovnik Subotičkih Novina

    Apoteka Subotica

    4_22.jpg

    Kuća zdravlja

    4_20.jpg

    Zoo Palić

    NorDent

    Suboticagas

    Vojput

    Dom zdravlja