Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.07.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Ljudi
  Uskršnje izložbe održane u Maloj Bosni, Subotici i Bajmoku
  Uskrs se slavi cele godine
  12.04.2017.

  U proteklom periodu održan je niz izložbi tematski vezanih za Uskrs, a svoje umeće u šaranju jaja i pripremanju dekoracija za ovaj hrišćanski praznik prikazali su domaćini u Maloj Bosni, Subotici i Bajmoku.

  5214_1.jpg

  Udruženje građana „Bunjevačka vila” iz Male Bosne nastavilo je sa tradicijom, pa je tako, po dvanaesti put, priređena „Uskršnja izložba”. Četrdesetak izlagača prikazalo je svoje radove, nastale kroz spoj veštih ruku i razigrane mašte, a gosti su mogli da vide oko 2.000 eksponata, redom vezanih za Uskrs.

  5214_2.jpg
   Učesnici programa u Bajmoku

  Kako je istakla Nela Ivić, predsednica UG „Bunjevačka vila”, svake godine se napravi pomak u organizaciji, a novine se očekivaju i nadalje.

  – Nedavno smo pokrenuli folklornu sekciju, imamo dvadesetak dece, tako da planiramo da i tu decu uključimo što više u naše druge programe, pa i da ih aktiviramo da pripremaju radove za narednu „Uskršnju izložbu”.

  Izložbu je svečano otvorio Dragan Muharem, župnik Crkve Svetog Trojstva u Maloj Bosni. On je istakao da je Uskrs svima drag, zbog lepih običaja, ali i poruka mira i nade, te smisla, jer potvrđuje da uprkos svim teškoćama života posle kiše stiže duga, posle noći stiže jutro.

  – Nek se novi život rađa u našem selu, u gradu... neka bude mladih, a Uskrs da ne bude samo jednom u godini, nego da ga živimo svakodnevno.

  U periodu od 31. marta do 5. aprila održana je tradicionalna „Uskršnja izložba” Kulturnoumetničkog društva „Bunjevka”, u okviru projekta „Čuvari tradicije”. Ovogodišnja izložba bila je jubilarna, petnaesta po redu, podržali su je Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine, Centar za kulturu Bunjevaca, a među organizatorima su se našli i UG „Bunjevački omladinski centar”, Bunjevački edukativni i istraživački centar „Ambrozije Šarčević”, te UG „Bunjevačka kasina”.

  – Bilo je lakše radit zajedno, jel je program obimniji, a značila nam podrška. Pripremili smo daleko veći program nego do sada, jer smo u stvari radili na dva ozbiljna projekta. Jedan je svakako „Uskršnja izložba” na koju su naši posetioci već navikli, a drugi je interaktivna radionica za decu. Dok je na izložbi bilo sedamnaest izlagača, među kojima su gosti iz BKC „Bajmok”, UG „Bunjevačka vila” i Arpad Jakab iz Baje, kroz radionicu je prošlo pedesetak dece koji su mogli da vide, ali i sami da se oprobaju u šaranju jaja nekim od tradicionalnih tehnika, poput farbanja u lukovini – istakla je Kata Kuntić, predsednica KUD „Bunjevka”.

  Otvarajući izložbu dr Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine je istakla.

  – Svi znamo za Faberžeova jaja i njihovu vrednost, ova koja su tu nemaju novčanu vrednost kao ta, ali su za nas izuzetno vredna, jer ta vrednost dolazi iz srca. Želim vam svima srećan Uskrs, da ga dočekamo i naredne godine, ali da do njega „Bunjevka” dobije svoju kuću. Izložba u Bajmoku otvorena je u sredu, 5. aprila, a sve koje zanima, moći će da je pogledaju do nedelje, 9. aprila. Domaćin izložbe i predsednik Bunjevačkog kulturnog centra „Bajmok” Branko Pokornić, istakao je da je tradicija duga petnaest godina nastavljena.

  – Trudimo se da svake godine napredujemo, da okupimo nove izlagače, predstavimo nove tehnike. Ovo je jedna od naših akcija kroz koje čuvamo običaje vezane za Uskrs, a nakon izložbe, na drugi dan Uskrsa, na „Vodeni ponediljak”, prikazaćemo obićaje polivača, kako je to već i tradicija.

  I u Bajmoku je izložbu svečano otvorila Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica NSBNM, a tom prilikom je istakla da je ovo praznik kome se najviše raduju deca, te je pohvalila BKC „Bajmok” jer čini mnogo na okupljanju Bunjevaca u Bajmoku.

  Naravno, kao i ranijih godina, nosioci programa bili su upravo najmlađi, deca koja u OŠ „Vuk Karadžić” uče izborni predmet bunjevački govor sa elementima nacionalne kulture. Pripremili su prigodne uskršnje recitacije, a za svoj trud nagrađeni su i uskršnjim poklonima, zajedničkim darom NSBNM i BKC „Bajmok”.

  N.S.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja