Naslovna stranaMEDLAB Pionir - Medeno Srce
Danas je 01.05.2017. Ponedeljak
 
NAJNOVIJI BROJ
Novi broj
Godina I, Broj 9
  28. april 2017.

 
2_4.jpg
 

 

 

 
 
 
 
Zdravstvo
Obeležen Svetski dan osoba sa autizmom Plava srca i mafini
Plava srca i mafini
11.04.2017.

U Subotici je u nedelju, 2. aprila obeležen Svetski dan osoba sa autizmom, brojnim aktivnostima koje su imale za cilj podizanje svesti o autizmu, ali i pružanja podrške osobama koje žive sa autizmom.

Kao i svake godine, podršku u organizovanju tog značajnog datuma - 2. aprila, pružila je lokalna samourava, i time se priključila globalnoj kampanji obeležavanja Svetskog dana autizma.

5211_1.jpg- U našoj zemlji inkluzija nije nešto o čemu se govori u negativnom kontekstu, već samo u pozitivnom - naglasio je dr Nenad Ivanišević, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i dodao da resorno Ministarstvo daje podršku svim građanima kojima je ta podrška potrebna, bez izuzetka. Ivanišević je prisustvovao i predstavi „Tobi, tužni psić" u Dečijem pozorištu, koju je organizovalo Gradsko udruženje za pomoć osobama sa autizmom.

Suzana Skenderović, predsednik Udruženja „Autizam Subotica" istakla je da to Udruženje nastoji da svojim korisnicima olakša svakodnevni život i da im uvek izađe u susret i ujedno pohvalila saradnju sa resornim Ministarstvom.

U više ugostiteljskih objekata u užem i širem centru Subotice i Bačke Topole uz kafu gostima su deljeni plavi kolačići u obliku srca. Dan ranije dekorativna rasveta dela Gradske kuće koji gleda na Trg Slobode bila je simbolično u plavoj boji, u znak podrške osobama sa autizmom. Manifestaciji je prisustvovala i Nataša Aleksić, član Gradskog veća za obrazovanje.

5211_2.jpg

Generalna skupština UN u decembru 2007. godine usvojila je Rezoluciju kojom je 2. april proglašen za Svetski dan osoba sa autizmom. Nema preciznih podataka koliko osoba u Srbiji boluje od autizma, ali se procenjuje da ih ima preko dve hiljade.

A. Šiška

Cenovnik Subotičkih Novina

Apoteka Subotica

4_22.jpg

Kuća zdravlja

4_20.jpg

Zoo Palić

NorDent

Suboticagas

Vojput

Dom zdravlja