Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 19.07.2018. ?etvrtak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  U Opštoj bolnici Subotica uskoro nova angio sala i rekonstruisano odeljenje pulmologije
  Olakšaće se lečenje infarkta miokarda
  10.04.2017.

  Opšta bolnica Subotica od polovine godine dobiće dugo najavljivanu angio salu, a biće rekonstruisano i odeljenje pulmologije, u koje se dugo vremena nije ulagalo. Novom angio salom, pacijentima će biti olakšano lečenje akutnog infarkta miokarda.

  Predsednik Skupštine AP Vojvodine, Ištvan Pastor, pokrajinski sekretar za zdravstvo, dr Zoran Gojković i gradonačelnik Bogdan Laban, obišli su protekle nedelje, prostorije buduće angio sale i Odeljenja za plućne bolesti u subotičkoj Opštoj bolnici.

  5207_1.jpg

  Tom prilikom je najavljeno da će Opšta bolnica Subotica od polovine godine, konačno dobiti dugo najavljivanu angio salu, a biće rekonstruisano i odeljenje pulmologije, u koje se nije izuzetno dugo vremena nije ulagalo. Ova investicija obezbeđena je u sklopu Projekta Pokrajinske Vlade, koji se odnosi na opremanje bolnica u tri velika grada u Vojvodini - Subotice, Sombora i Zrenjanina angio - salama.

  Investicije preko 100 miliona dinara

  Prema rečima Zorana Gojkovića, pokrajinskog sekretara za zdravstvo, Pokrajinska vlada je sa lokalnom samoupravom i Republičkom Vladom uložila značajna sredstva u Projekat angio sala te se očekuje obzirom da je završen proces javne nabavke, da će u najskorije vreme projekat angio sala u Vojvodini „zaživeti". Dodao je da će Pokrajinska Vlada do kraja godine u subotičku Opštu bolnicu investirati preko 100 miliona dinara, između ostalog i za završetak Odeljenja pulmologije.

  — Srce nije bogatstvo koje se kupuje, ni koje se prodaje, srce se poklanja. Uskoro će kvalifikovani stručni tim kardiologa Opšte bolnice u Subotici, u projektu Pokrajinske vlade opremanja tri velika grada angio salama Subotice, Sombora i Zrenjanina, poklanjati građanima Severnobačkog okruga zdravo srce nakon preležanog infrarkta. Na taj način će prestati loša zdravstvena pokrajinska politika u lečenju kardiovaskularnih bolesnika, da postoji samo jedno mesto u Vojvodini gde imamo mogućnost da uradimo angiološku proceduru uprkos činjenici da jedan minut kašnjenja kod akutnog ingfarkta miokrada oduzima bolesnom čoveku 17 dana života — istakao je Gojković.

  Pulmologija „stara“ vek i po

  Odelenje pulmologije u subotičkoj bolnici nije rekonstruisano u većoj meri dugo vremena, a staro je 160 godina.

  — Pogledali smo deo bolnice koji je star 160 godina i deo koji je napravljen pre 50 godina, te smo konstatovali da i u jednom i drugom delu, ne samo u građevinskom nego i u svakom drugom smislu, ima puno toga da se uradi. Sigurno je da danas, sredstva kojima raspolažemo nisu dovoljna da se to sve uradi odjednom, ali mislim da je veoma bitno da su se zaokružili prvi veoma značajni i ključni koraci — rekao je Ištvan Pastor, predsednik Skupštine AP Vojvodine.

  O kapitalnom ulaganju u subotičku bolnicu govorio je i Slobodan Puškar, direktor Opšte bolnice.

  — Ono što će se kapitalno desiti u prvoj polovini ove godine je nova angio sala koja će dovesti do potpuno novog kvaliteta u lečenju akutnog infarkta miokarda. Druga velika novina je preseljenje Odeljenja pulmologije, koje se trenutno nalazi u vrlo staroj zgradi i neuslovnim prostorijama, u novi prostor opremljen po najvišim svetskim standardima gde će pacijenti biti lečeni po najnovijim doktrinama zbrinjavanja pacijenata sa plućnim bolestima. Paralelno sa nabavkom finansijskih sredstava i adaptacijom prostora, u toku je i obuka angio - tehničara i specijalizacija lekara, koji će biti obučeni za pružanje pomoći najtežim kardiovaskularnim slučajevima u budućoj angio sali. Subotica ima stručnjake, obuka lekara, tehničara i celog tima koji radi u angio sali obavlja se već nekih šest do osam meseci. Obuka je u završnoj fazi, jedan mladi lekar je u toku specijalizacije na obuci u Beogradu, tako da kada dođe sala, bićemo potpuno spremni za tretiranje najtežih kardiovaskularnih slučajeva — rekao je direktor bolnice.

  Broj pregleda povećan

  Od sredine decembra, subotička bolnica uvela je niz dijagnostičkih procedura i intervencija poput bronhoskopije, operacija štitne žlezde i ugradnje specijalnih pejsmejkera. Broj nekih vrsta operacija, poput katarakte povećan je za 50 odsto, oftalmoloških pregleda za 200 odsto, a broj ugrađenih pejsmejkera za 50 odsto.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja