Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.07.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Obrazovanje
  Razgovor sa Ljubomirom Jotanovićem, profesorom fizičkog vaspitanja i trenerom u SRK „Pokreni se”
  Roditelji, pokrenite svoju decu!
  09.04.2017.

  Svako dete ima svoje potrebe, a jedna od njih je kretanje i fizička aktivnost, što je jedan od najvažnijih faktora zdravlja. Kroz fizičku aktivnost, deca razvijaju telesne i psihičke veštine. Većina svoje potrebe za fizičkom aktivnošću zadovoljava kroz igru i rekreaciju, ali je sve veći broj mladih koji se rano specijalizuju za određenu vrstu sporta.

  5200_1.jpgFizička aktivnost važna je za decu, a da bi se stekle zdrave navike još u detinjstvu, decu treba najpre upoznati sa sportom kroz igru i druženje što će pozitivno uticati na njihov rast i razvoj. Sem toga, današnji način života i prekomerno korišćenje kompjutera, tableta i sedenja ispred TV ekrana mogu narušiti pravilan fizički razvoj deteta. Svi, pa i oni koji nisu najbolji poznavaoci dečjeg razvoja, znaju da dugo sedenje, uključujući i sedenje ispred monitora računara ili televizora narušava fizički razvoj deteta.

  Koje su posledice prekomernog korišćenja kompjutera i tableta po fizički razvoj dece?

  Posledice neadekvatnog prekomernog korišćenja ovih tehnologija su štetne i negativno uticu na celokupan telesni razvoj. Navešću samo neke kao što su gojaznost, različiti mišićno-skeletni poremećaji, „sindrom računarskog vida”, neurološki problemi izazvani osetljivošću na brze promene svetlosti i slika - tzv. fotosenzitivna epilepsija, problemi izazvani kumulativnim efektom zračenja računara i drugih uređaja.

  Deci kojoj je dozvoljeno gledanje televizije ili igranje igrica u svojoj sobi u proseku od 30% češće imaju prekomernu telesnu težinu, a trećina gojazne dece dobije dijabetes. Takođe su izloženi povećanom riziku od srčanih bolesti koje skraćuju život. Prekomerno korišćenje tehnologije smatra se jednim od činilaca pri nastajanju dečje depresije, poremećaja pažnje, autizma, bipolarnog poremećaja, psihoza i generalno problematičnog ponašanja. Nasilni sadržaji mogu prouzrokovati agresiju kod dece. U današnjim medijima i tehnologiji deca su izložena fizičkom i seksualnom nasilju.

  5200_2.jpgŠto roditelji deci dopuštaju više tehnologije to se više od njih otuđuju deca. Način na koji decu odgajamo i obrazujemo pomoću tehnologije nije održiv, potrebno je udružiti napore da se smanji količina tehnologije u dečijim životima i poveća kretanje i bavljenje fizickom aktivnošću.

  Zbog čega je važno da deca vežbaju i da se bave fizičkim aktivnostima?

  Sport i fizička aktivnost, bez obzira da li govorimo o timskim ili pojedinačnim sportovima, je veoma važna aktivnost za decu koja pruža niz prednosti.

  Za razvoj deteta najbitniji je period intenzivnog rasta, predpubertetski i početni deo puberteta koji je prema istraživanjima spušten na 10 godina. On je posebno važan zbog pravilnog razvoja muskularne građe, kičmenog stuba, grudnog koša i skeletnog sistema. Treba da se uradi prevencija deformiteta kod dece koja su dosta statična i vezana za dug boravak i sedenje u školi i pored kompjutera.

  Deca i adolescenti bi trebalo da imaju najmanje 60 minuta ili više fizičkih aktivnosti svakog dana.

  Bavljenje sportom pomaže u izgradnji samopouzdanja, može motivisati decu da rade više kao i da poboljšaju socijalne veštine. Uključivanje dece u sport i fizičku aktivnost nema nijednu negativnu posledicu, a prednosti su od neprocenjivog značaja i neophodne za dalji razvoj kompletne ličnosti.

  Kada bi dete trebalo da se odluči za neki konkretan sport?

  5200_3.jpgInteresovanje deteta za bavljenje sportom se obično javlja oko pete godine života i to je najraniji period uključivanja deteta u sport. U tom trenutku treba pratiti detetove želje, bez presija i nagovaranja. U početnim koracima uključivanja u sport detetu je potrebna zabava, igra, druženje, aktivnost bez preciznih pravila, prevelikih ograničenja da bi se dete osećalo slobodno. Najbitnije je da se sport zavoli. Početak obuke tehničkih elemenata zavisi od specifičnosti svakog sporta i individualne spremnosti deteta da prati planirani program.

  Kako da roditelj pomogne detetu pri izboru sporta?

  Pri izboru sporta roditelji treba da prate detetove želje i da mu dopuste da samo izabere sport za koji ima najviše interesovanja. Najvažnije je da pokrenete svoju decu i da im ne dozvolite da budu neaktivna. Razgovarajte sa detetom i pružite mu priliku da proba više sportova, ali naravno, ne sve u isto vreme. Nije pogrešno da dete često menja sportove jer ono je aktivno i još uvek traži sebe. Roditelji često uključuju decu u određeni sport da bi zadovoljili svoje neostvarene želje, što je pogrešno i skoro nikada ne daje rezultat.

  Zabrinjavajući je podatak da 70% dece napušta bavljenje sportom do svoje 15 godine života i njihova fizička aktivnost se svodi na dva obavezna časa fizičkog vaspitanja od 45 min. što je nedovljno, jer sam već rekao da je potrebna svakodnevna fizička aktivnost od minimum 60 minuta.

  L. Marjanov

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja