Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.07.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Četvrti napad na ekipe Hitne pomoći u Subotici
  Pijani pacijent ošamario tehničara Hitne
  05.04.2017.

  Pacijent u alkoholisanom stanju, nakon zbrinjavanja, udario je šamar tehničaru iz lekarske ekipe Hitne pomoći, u noćnoj smeni 27. marta.

  Ovo je četvrti napad na ekipe subotičke hitne medicinske pomoći, od decembra, pa su zbog sve učestalijih napada, nadlžni iz subotičkog Doma zdravlja doneli odluku, da lekarske ekipe na terenu, samo uz prisustvo policije zbrinjavaju agresivne pacijente, u alkoholisanom stanju.

  5186_1.jpg

  —Zbog akutno napitog stanja od početka godine smo imali 151 poziv, što je 5,22 posto od ukupnog broja terena. Naše ekipe su svakodnevno izložene nasilju, naročito vikendom, kada je broj alkoholisanih pacijenata u znatno većem broju, kaže Borislav Davčik, glavni tehničar Službe hitne medicinske pomoći.

  Davčik je rekao, da ekipe Službe hitne medicinske pomoći tokom svog rada, pored zbrinjavanja urgentnih stanja, u velikom procentu, do 70 posto obavljaju preglede trećeg reda hitnosti, a od toga se i do 15 posto završi bez terapije, uz dati savet pacijentima.

  Tehničar u dispečerskom centru, svakodnevno je izložen i verbalnim pretnjama od strane rodbine pacijenta. Iako na tri linije dnevno primi do 300 poziva i vrši trijažu, rodbina i pacijenti neretko odbijaju da odgovore na postavljena pitanja.

  —Broj urgentnih terena je u porastu. Na to ukazuje povećan broj i reanimiranih pacijenata tokom 2016 godine, u odnosu na 2015. Ekipe Hitne medicinske pomoći prioritetno zbrinjavaju kritične pacijente, kojima je život ugrožen, ali na žalost, već godinama se povećava broj pregleda i usluga koje se pripisuju Hitnoj, pa smo zatrpani ogromnim brojem intervencija, radom bez zakazivanja. Zaposleni su izloženi i fizičkom nasilju od strane alkoholisanih osoba, dok im lekari pružaju pomoć, kaže dr Mihaela Budimski, pi-ar Hitne pomoći.

  N.H.K.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja