Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 19.08.2018. Nedelja
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Obrazovanje
  Akoš Šili, učenik 8c razreda OŠ “Sečenji Ištvan”
  Najmlađi pronalazač i vlasnik kodiranog pisma
  04.04.2017.

  Akoš je ove godine dobio nagradu “Mali Talenat” u kategoriji prirodnih nauka. Od trećeg razreda učestvuje svake godine na takmičenjina iz matematike, mađarskog jezika i hemije. Član je grupe učenika koji predstavljaju Vojvodinu na međunarodnom takmičenju iz matematike. Zvanično je postao najmlađi pronalazač i vlasnik kodiranog pisma na svetu. Smislio je novu šahovsku igru i za nju je dobio nagradu u Japanu

  5180_1.jpg- Od trećeg razreda učestvujem na takmičenjima iz matematike, u višim razredima godišnje sigurno pet ili šest puta se takmičim. Ove godine sam, po četvrti put, član grupe učenika koji predstavljaju Vojvodinu na međunarodnom matematičkom takmčenju. Zahvaljujući matematici dosta sam putovao. Bio sam u Slovačkoj, Rumuniji i Mađarskoj gde sam osvojio 2. i 3. mesto i sada se spremam da idem u Ukrajinu na međunarodno takmičenje iz matematike i pripremam se za Okružno takmičenje iz hemije. - rekao je Akoš - za takmičenja iz matematike se ne pripremam mnogo. Učim za školu pa sa tim znanjem i logikom odlazim na takmičenja. Toliko ima različitih vrsta zadataka da je nemoguće pripremati se za njih jer nikada ne znam koju ću oblast ili vrstu zadatka da dobijem. Kada se takmičenje završi, ne znam da li je bilo lako ili teško ali ću uvek reći u kojoj meri su mi zadaci bili zanimljivi.-

  Akoš je odličan iz svih predmeta, posebno na polju prirodnih nauka, iz matematike i hemije. Njegova želja da usavrši svoje znanje iz ovih predmeta jača je od želja većine đaka njegove generacije.

  - Hemiju mu predajem već drugu godinu. Na časovima, njegovo znanje je iznad naprednog nivoa i zahteva puno rada i izradu velikog broja zadataka. Prošle školske godine na opštinskom takmičenju iz hemije osvojio je treće mesto i samim tim je bio pozvan na okružno takmičenje, a tekuće školske godine na opštinskom takmičenju osvojio je drugo mesto i čeka ga veliki izazov na okružnom takmičenju 1. aprila. Njegovo znanje samo mi nastavnici možemo podići na još veći nivo. - rekla je Klarika Cinkler, nastavnica hemije.

  Pored škole i vanškolskih aktivnosti, Akošu su potrebni dodatni izazovi tako da u slobodno vreme sam smišlja i postavlja sebi razne zadatke. Sa samo devet godina napisao je svoju prvu knjigu o brojevima. Pronalazio je informacije na internetu i polako svoje prvo malo istraživanje složio u jednu celinu. Za knjigu je napravio korice i poklonio je svom dedi za Novu Godinu.

  5180_2.jpg
  Kodirano pismo

  Kao veliki ljubitelj šaha i člana školske ekipe u šahu, sa deset godina ostvario je još jednu svoju ideju i izmislio novu šahovsku igru. Da bi mogao da je realizuje, pronašao je vrhunske stručnjake u šahu i zatražio pomoć od njih. To je jednostavna strategijska igra za koju je trebalo mnogo vremena da bi se isprobale sve kombinacije. Igra je isprobana u Japanu nakon čega ju je Akoš predstavio na svojoj maloj prezentaciji u okviru Noći istraživača.

  - Akoš je odličan učenik koji svoje obaveze savesno izvršava. Na časovima se trudi, aktivno učestvuje, logički zaključuje i postavlja konstruktivna pitanja. Van nastave je veoma aktivan, voli da istražuje i ne plaši se dodatnih zadataka. Njegovo znanje iz šaha je na zavidnom nivou, čak je osmislio i sopstvene šahovske igre kojima je osvojio nagradu u Japanu. Pored bavljenja naukom, Akoš je i veoma spretan, uspešno se bavi i plesom - negovanjem mađarskih narodnih igara.- rekao je Silard Semi, razredni starešina -Prema drugovima iz razreda ponaša se prijateljski i uvek je spreman da pomogne. Ima dobar osećaj za timski rad i kao vođa tima kojeg drugari često biraju daje sve od sebe da dosegnu zajednički cilj. Zbog toga je više puta od drugova iz svoga odeljenja u tradicionalnoj akciji škole bio izabran za druga za primer. Akoš uči iz svojih grešaka i, što je najvažnije, ne stidi se da ih prizna i da se izvini ako je potrebno. Zbog svega navedenog smatram da je Akoš Šili učenik za svaku pohvalu i za primer drugima.-

  5180_3.jpg
  Akoševa šahovska igra

  Akoš se ni tu nije zaustavio već je počeo da stvara svoje kodirano pismo sa kojim je pisao svoj dnevnik. Želeo je da slobodno može da napiše nešto a da niko sem njega ne razume i ne može da pročita. Pismo može da se koristi na dva jezika, na mađarskom i na engleskom jeziku. Nakon što ga je isprobao, poslao ga je u Vels i sa grupom naučnika je tri meseca isprobavao kako ono funkcioniše. Tako je zvanično postao najmlađi vlasnik i pronalazač kodiranog pisma. Iako ga više ne koristi, pismo je nalazi i čuva na Omniglot - ovom sajtu.

  Dugo je želeo da postane bubnjar ili vozač autobusa, od nedavno je promenio svoju želju i voleo bi da se jednog dana bavi psihologijom. Iako mu prirodne nauke odlično idu, Akoš više voli ljude i smatra da će kroz psihologiju moći da pomogne onima kome je pomoć potrebna. Svaki slobodan trenutak koristi kako bi čitao knjige koje se bave istraživanjem raznih vrsta ponašanja kod čoveka. Za sada je siguran da će sledeće školske godine biti učenik subotičke Gimnazije i nada se da će imati dobre profesore kao što je imao u svojoj Osnovnoj školi.

  L. Marjanov

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja