Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.08.2018. Subota
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Ljudi
  Od 28.marta pooštrene mere za dobijanje azila u Mađarskoj
  Ivanišević: Azil u Mađarskoj ni ranije nije lako odobravan
  03.04.2017.

  Mađarska je 28. marta pooštrila još jednom mere za izbeglice i migrante sa Bliskog istoka.

  Sada molbu za azil mogu da predaju isključivo u tranzitnim zonama, u kojima mogu da čekaju odgovor ili da se vrate u Srbiju. Zbog novog Zakona o pojačanim merama na granici, koji je stupio na snagu u Mađarskoj, proširene su tranzitne zone kod prelaza Horgoš - Reske i Kelebija – Tompa, gde je postavljeno ukupno 324 kontejnera.

  5176_1.jpg

  Migranti u Prihvatnom centru u Subotici upoznati su sa novim ordredbama i ujedno razočarani, jer i do sada su se mađarski istražni organi prema njima odnosili se kao prema građanima drugog reda. Ahmed iz Pakistana ima svega 19 godina. Pre šest meseci je pokušao da pređe granicu, ali ga je mađarska policija uhvatila i vratila u Srbiju. Od tada čeka u Prihvatnom centru papire za azil i da pređe granicu.

  „Čuo sam da su poošterene mere i za nove zakone. To neće biti kamp. Kakve ćemo tamo imati uslove za život dok čekamo prelaz. Nama treba internet, higijenski uslovi...” kaže Ahmed, Pakistan (19) koji je pre šest meseci pokušao da pređe granicu sa Mađarskom i vratili su ga u Srbiju.

  Prema novom Zakonu, na teritoriju Mađarske puštaće se samo deca izbeglica i migranata do 14 godina koja putuju bez roditeljske pratnje. Oni će biti smešteni u institucijama za zaštitu dece, dok će svi ostali tražioci azila čekati ulazak u Mađarsku u „tranzitnim zonama“.

  Državni sekretar Ministarstva za rad, Nenad Ivanišević kaže da i do sada izbeglice nisu lako i brzo dobijale azil za ulazak u Mađarsku.

  „Mi više pratimo situaciju između Turske i Evropske unije. Pitanje šta će biti sa tim sporazumom, i kako će se njihovi odnosi dalje razvijati. Kao što sam već rekao, problem je nedostatak jedinstvenog stava EU po pitanju izbegličke krize. U ovom momentu, činjenica je da Mađarska primenjuje svoj zakon, a Srbija svoj zakon na teritoriji svoje zemlje, i da to nije ništa što bi dodatno iskomplikovalo migrantsku situaciju na teritoriji Republike Srbije, - objašnjava državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja, dr Nenad Ivanišević.

  S.I.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja