Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 19.08.2018. Nedelja
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Obrazovanje
  Italijani u poseti školi „Sonja Marinković”
  Gosti oduševljeni Suboticom
  01.04.2017.

  Drugu godinu za redom, učenicima Osnovne škole „Sonja Marinković” u goste dolaze Italijani. Prošle godine bili su učenici i nastavnici iz Rima, a sada su u našem gradu đaci iz gradića Sant Anđela.

  Osnovna škola „Sonja Marinković" jedinstvena je i po tome što od 2007. godine njeni đaci uče italijanski, kao drugi strani jezik. Pre dve godine, ta subotička osnovna škola uspostavila je i saradnju sa školom iz Italije i ove godine u posetu im je došlo 14-toro učenika i tri nastavnika iz italijanskog grada Sant Anđelo Invade. Gosti su oduševljeni Beogradom i Suboticom.

  5171_1.jpg

  „Srbija je prelepa zemlja. Pre svega Beograd i Subotica, a isto tako sam primetio da ima uticaja i ostalih naroda. Bili smo na predivnom koncertu i tada sam saznao da u Subotici postoji i Italijanski centar“, kaže Gabriele Paseri, 7. razred osnovne škole u Italiji.

  Učenici iz Subotice i Sent Anđela imali su priliku da nauče kako se prave detalji od slame.  Mladi Italijani su kažu da su oduševljeni gostoprimstvom i kulturom sa ovih prostora. Mirjana Savanov uz pomoć nastavnice italijanskog jezika, Zorice Vuković naučila je goste, ali i domaćine škole kako se prave predmeti od slame.

  „Učenici imaju priliku da nauče kako se čisti slama. Da nauče kako je pripremamo za rad, da od nje napravimo cvetiće ili listiće i sve ono osnovno što u stvari deca mogu da urade, jer sam rad sa slamom prilagođen je deci. Želimo da oni odavde ponesu neki suvenir i da im to bude trajna uspomena i da ih to podseća na Suboticu i okolinu“, objasnila je Mirjana Savanov, nastavnica.

  Ivan Klementi, jedan od tri nastavnika kojui je došao u Suboticu nije krio svoje oduševljenje našom zemljom, gradom, kao i kulturom.

  „Grad je zaista prelep. Deca su bila oduševljena što će učestvovati u ovakvoj razmeni. Jako im je lepo u porodicama u kojima su ugošćeni”, rekao je Ivan Klementi.

  Nastavnica, Zorica Vuković je na kraju dodala da će gosti boraviti i na Majkinom salašu, Zoološkom vrtu, jer su im pripremili lep program do prvog aprila. Oko 15-toro učenika koji uče italijanski jezik u školi „Sonja Marinković” i njihovi nastavnici boraviće isto tako nedelju dana u Italiji, od 22. aprila ove godine.

  S.I.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja