Naslovna stranaMEDLAB Pionir - Medeno Srce
Danas je 01.05.2017. Ponedeljak
 
NAJNOVIJI BROJ
Novi broj
Godina I, Broj 9
  28. april 2017.

 
2_4.jpg
 

 

 

 
 
 
 
Politika
Nenad Ivanišević, državni sekretar i predsednik srpskog dela Međuvladine mešovite komisije Srbije i Mađarske
Poboljšan status Srba u Mađarskoj
31.03.2017.

Nenad Ivanišević, državni sekretar i predsednik srpskog dela Međuvladine mešovite komisije Srbije i Mađarske, u Domu Mađara na stručnom skupu Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine u Srbiji i Samouprave Srba u Mađarskoj, na temu prava u kulturi, obrazovanju, informisanju i službene upotrebe jezika i pisma istakao je, da odnosi Srbije i Mađaraske odavno nisu bili bolji i da jedino pitanje migrantske krize obe države vide različito, ali da to ne kvari njihov odnos.

 5167_1.jpg

- Mađarska je donela istorijske odluke na poboljšanju srpske zajednice u Mađarskoj a to su pre svega ogromna finansijska sredstva koja daje za rad i obnavljanje i renoviranje srpskih institucija. Treba razgovarati o konkretnoj realizaciji tih odluka jer uvek postoji mogućnost da se položaj unapredi. Razgovarali smo o emitovanju srpskih emisija na mađarskoj televiziji kao i o pitanjima koja su značajna za položaj mađarske zajednice, zatim granica okruga na teritoriji Srbiji i mogućnosti olakšavanja polaganja prijemnih ispita na fakultetima u Novom Sadu. To su pitanja za koje još tražimo najbolja rešenja – kaže Nenad Ivaničević.

Najavljujući sednicu Mešovite komisije Srbije i Mađarske koja će biti održana u drugoj polovini godine Ivanišević je rekao da ne sme da se dogodi višegodišnja pauza u njenom radu što je ranije bio slučaj.

- Imamo dobre odnose, imamo Komisiju koja radi i saradnju dve vlade što je veoma važno. Ova Vlada vodi računa o pripadnicima srpske zajednice u bilo kojoj drugoj zemlji u svetu. U aprilu ćemo zakazati sastanak sa pripadnicima Samouprave Srba u Mađarskoj i njih ćemo pitati šta je najvažnije da rešavamo – kaže Ivanišević.

Ištvan Pastor, predsednik Skupštine Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara, takođe je istakao da su odnosi Srbije i Mađarske dostigli istorijski maksimum.

- I srpska i mađarska vlada i oba društva su potpuno otvorena. Ne doživljavaju se kao faktori opasnosti već kao vrednosti za jačanje jedni drugih. Benefitari ovako dobrih odnosa su manjinske zajednice. To je i naša uloga i interes. Bitno je da rešavamo sva pitanja i da se dobri odnosi sačuvaju, a to nije preteško, ali nije ni lako. Taj posao se nikada ne može smatrati završenim jer život stalno nosi probleme, a za građane obe države je bitno da politika nađe rešenja – zaključio je Pastor.

V. K. B.

Cenovnik Subotičkih Novina

Apoteka Subotica

4_22.jpg

Kuća zdravlja

4_20.jpg

Zoo Palić

NorDent

Suboticagas

Vojput

Dom zdravlja