Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 19.08.2018. Nedelja
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Obrazovanje
  Izbor srednje škole je najvažnija odluka u životu osmaša
  29.03.2017.

  Izbor srednje škole ne bi trebalo da bude samo nastavak obrazovanja već i izbor zanimanja i sticanje znanja primenjivih u praksi, koja će mladim osobama omogućiti lakše i brže pozicioniranje na tržištu rada. Prvo što bi mlada osoba, u saradnji sa osobama koje su važne u njenom ličnom i profesionalnom razvoju, trebalo da obrati pažnju je koja su to njena interesovanja, sklonosti i sposobnosti.

  5158_1.jpg 
  Maja Milosavljević, pedagog 

  Neki učenici već godinama znaju šta žele dok su drugi još uvek na mukama, a kraj školske godine je sve bliže. Pred učenicima je velika odluka koja će odrediti budući profesionalni put svakog deteta. Ključno je dobro se upoznati sa programima koje pojedine škole nude, njihovim zahtevima i uslovima za upis te pokušati da ih usklade sa ličnim željama i očekivanjima.

  -Ja sam od malena znala čime bih volela profesionalno da se bavim pa je moj izbor bio u skladu sa mojim željama. Roditelji su me u tome podržali iako je moja majka imala isplativiji plan za mene. Sigurno je da bih radila za veći novac ali nisam sigurna da bih bila, prema sopstvenoj proceni ni ovoliko uspešna ni zadovoljna samim radom i radnim okruženjem. - prisetila se Maja svoje odluke pri izboru srednje škole.

  Da li su deca sa 14 godina dovoljno zrela da znaju šta hoće?

  - Čak i sasvim malo dete pokazuje izvesnu nameru u svom ponašanju. Od najranije dobi, ta namera ili ono što odrasli vide kao nameru, zapravo je sistem postupaka inervisan od strane njegovih nagona. Kada se posmatra detetovo ponašanje, veoma je jasna usmerenost na cilj. Odrasli primećuju i izraženu netoleranciju na frustraciju odnosno osujećenje njegovih namera, želja. Samo sazrevanje i vaspitanje na kraju, vodi dete u sistem društveno prihvatljivih oblika ponašanja tako što vrlo jasno stavlja pojednicu do znanja koje su norme i koje sankcije. Stepen zrelosti je u korelaciji sa našim htenjima ali i spoznajom o vlastitim htenjima. Neko će reći kako je onda moguće da se sasvim malo dete igra mame ili tate. Da li to znači da je ono zrelo za takvu ulogu? Naravno da nije, dete sasvim dobro poznaje odlike igre kao aktivnosti pa zna da tu nema prave odgovornosti koju ono, na tom stupnju, ni ne želi jer uviđa svoju inferiornost ali i razume da su uloge odraslih daleko složenije.

  Decu niko nije probudio sa 14 godina i rekao im: „Biraj!“ Oni su, u tom trenutku, već osam, ili devet godina ako računamo i sistem obaveznog predškolskog obrazovanja, u saznavanju kako funkcioniše obrazovni sistem i da je došao trenutak izbora.

  Deca od 14 godina znaju šta hoće, ili makar šta neće ali odrasli, kao iskusni životni praktičari imaju drugačija iskustva o svetu rada i tržišta pa su njihovi saveti samo mudriji a polazišta drugačija. Zato nam se često učini da znamo bolje od dece.

  Kako pomoći detetu pri izboru srednje škole?

  5158_2.jpg- Deci najbolje mogu pomoći oni koji ih najbolje poznaju. Ako pogledamo kako pomažu oni koji decu ne poznaju- testiranjem interesovanja i ličnosti, intelektualnih sposobnosti , onda nam je lakše jer znamo šta sve treba da uzmemo u obzir kod savetovanja. Kakva je ličnost pred nama, u kom pravcu idu njena interesovanja, kakva su njena dosadašnja postignuća... Mlada osoba još ne razume dovoljno sve važniji finansijski aspekt kao moguću direktnu posedicu svog izbora, ili da se pita kako će živeti od svog rada. Ovde mislim na kvalitet života, mada možemo razmišljati i o apsolutnoj upitanosti -Kako uopšte preživeti sa minimalnom platom?

  Ako je neko dete talentovano za više oblasti, kako izabrati onu pravu?

  - Ova kombinacija deluje kao dobit ali može biti jednako konfliktna i kada dete ne pokazuje talenat za neku oblast. Međutim, ne mislim da postoji dete koje ne pokazuje sklonost za nešto. Ovde ne govorim o vrsnim sposobnostima i nadarenošću već prosto o nekoj sferi u kojoj smo bolji u odnosu na sebe u drugoj sferi. Ovde jeste dobro uvažiti razmišljanja odraslih a često i samostalno tražiti mišljenje profesionalaca iz oblasti za koju je dete talentovano. Primera radi, ako je dete talentovano za glumu, dizajn i fiziku, najbolja usluga koju može dobiti je neposredan kontakt sa nekim glumcem, uspešnim dizajnerom ili fizičarem. Dosta odraslih priznaje značaj i izvesne intuicije. Ne treba ni nju zanemariti. Može biti korisna u jednačini.

  Da li je dobro pustiti dete da samo izabere svoj put?

  - Ovde treba biti dosta vešt u raspakivanju odnosno tumačenju detetovih motiva. Roditelj se ne može ili ne bi trebalo da može, iznenaditi odlukom svog deteta. Oni su najverovatnije najbolji poznavaoci svoje dece pa ne bi trebalo da su u problemu da razumeju njegovu logiku i njegov izbor. Dete koje je izabralo svoj put je na tom dugom procesu samospoznaje već negde pri kraju pa je jako teško vratiti ga na početak. Suština je u stalnom praćenju i osluškivanju. Ako se dete odluči za srednju školu zato što je škola blizu kuće ili zato što je upisuju najbolji drugari a ne zato što mu se dopada nastavni program, radi se zapravo o detetu kome je taj motiv iz raznih razloga ispred drugih. Treba obazrivo i vući na drugu stranu, možda je dete takvo da bi se lošije snašlo u sredini koja mu nije poznata.

  Gde se dete i roditelji mogu obratiti za stručnu pomoć?

  - Kao zaposlena u vaspitno- obrazovnoj ustanovi, uvek ću uputiti na psihološko- pedagošku službu u školama. Danas se profesionalnoj orjentaciji poklanja veća pažnja nego ranije, stručne službe u osnovnim školama je sprovode često već i od sedmog razreda i ona je obavezna za sve učenike. Ipak, svako kome dete veruje i kojeg proceni kao kompetentnog može mnogo snažnije uticati na njegov izbor. Dobro je da su to „zdravi“ uzori. Omogućiti deci neposredan dodir sa ostvarenim profesionalcima je najbolja zaraza željom za moć. Naš projekat „Pratim te na praksi“ i „Isprobavanje zanimanja“ upravo aludira na probanje i pokušaj da budemo ono što nas privlači.

  L. Marjanov

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja