Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.07.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  Svetski dan poezije, na ulicama Subotice!
  25.03.2017.

  Svetski dan poezije (World Poetry Day) UNESCO je proglasio 21. marta 1999. godine, s ciljem promovisanja čitanja, pisanja, objavljivanja i poučavanja poezije širom sveta. Na proglašenju praznika rečeno je, da bi trebalo odavati priznanje i podsticaj nacionalnim, regionalnim i internacionalnim poetskim pokretima.

  5144_1.jpgPovodom svetskog dana poezije, a u sklopu kulturne kampanje „Pazite na kulturu, kultura pazi na vas“, Fondacija „Danilo Kiš“ organizovala je javno čitanje stihova na ulicama Grada. Poeziju su čitati subotički glumci Karmen Bardak, Čila Pamer, Srđan Sekulić i Bela Kalo na srpskom i mađarskom jeziku, na različitim lokacijama u utorak, 21. marta.

  Subotičani su imali priliku da čuju poeziju savremenih mladih autorki i autora: Jasmine Topić, Maje Solar, Ane Ristović, Borislava Stanića, Žarka Aleksića, Dušana Vejnovića, Timee Biro, Timee Lener Moger, Tamaša Celer Kiša, Mikloša Benedeka, Ane Terek, Nikolete Dimitrov.

  Program je počeo u devet sati kod Gimnazije „Deže Kostolanji“: poeziju Mikloša Benedeka, Ane Terek i Nikolete Dimitrov čitao je Bela Kalo, na mađarskom jeziku, u podne, kod zgrade Narodnog pozorišta, poeziju Jasmine Topić, Maje Solar i Ane Ristović čitala je Karmen Bardak, na srpskom jeziku, poeziju Timee Biro, Timee Lener Moger i Tamaša Celer Kiša čitala je Čila Pamer, na mađarskom jeziku, a u 17 sati, kod spomenika „Prozivka“, poeziju Borislava Stanića, Žarka Aleksića i Dušana Vejnovića čitao je Srđan Sekulić, na srpskom jeziku.

  U sklopu ovog programa mladi pesnici Stevan Tatalović i Goran Stamenić iz Beograda gostovali su na časovima u Tehničkoj školi „Ivan Sarić” i Gimnaziji „Svetozar Marković”, te su mladim srednjoškolcima predstavili svoju poeziju.

  U želji da kulturu iznese u javni prostor, Fondacija „Danilo Kiš“ je 2016. godine pokrenula kulturnu kampanju „Pazite na kulturu, kultura pazi na vas“, koja se ostvaruje u različitim javnim prostorima u Gradu, kao što su školska dvorišta, parkovi, gradske institucije, javni gradski prevoz i druge lokacije, a cilj joj je da promoviše kulturu i oplemeni svakodnevnicu Subotičana.

  N.H.K.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja