Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 19.08.2018. Nedelja
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  Razgovor sa Gaborom Bunfordom, docentom na Akademiji umetnosti u Novom Sadu
  Deca se uče dobroj muzici u kući
  16.03.2017.

  Dobro je znati da pojam „muzički talenat“ nije lako definisati. Mnogi profesionalni muzičari koji rade s decom, tvrde da ne postoji dete bez sluha za ritam i melodiju. Čulo sluha razvija se već u četrnaestoj nedelji trudnoće, a prvi zvuk na koji se beba navikava jeste ritmično kucanje majčinog srca. Zbog toga se smatra da svako dete poseduje muzički potencijal i sklonost ka muzici, u većoj ili manjoj meri. Neki ovu sklonost nazivaju talentom, prirodnim darom ili dobrim sluhom, i ona je važna stepenica u savladavanju prvih muzičkih koraka.

  5105_1.jpgNije redak slučaj da deca u ranom detinjstvu iskažu talenat za muziku, ali veštine poput sviranja po notama i pravilnog pevanja ipak je moguće razviti uz stručnu pomoć. Međutim, odlasci na koncerte i puštanje kvalitetne muzike, deci mogu pomoći da formiraju svoj ukus i da dobiju ispravan stav o kvalitetnoj muzici. Kako bi se na vreme uočio muzički talenat kod deteta, najbolje je da pažljivo posmatrate kako se ono ponaša kada je okruženo muzikom. Lako pamćenje melodije ili ritma mogu signalizirati muzikalnost, talenat koji bi trebalo razvijati od malih nogu.

  - Za bavljenje muzikom treba imati talenta. Veliki udeo, kada je muzika u pitanju, je rad ali bez talenta ne može neko biti dobar muzičar. Talenat u muzici predstavlja osećaj za ritam i sluh. Mada, za neke instrumente treba imati više sluha kao što su violina ili neki duvački instrument, nego za druge. Kada kažem talenat za muziku, ja mislim na talenat za muzikalnošću. To se može čuti kod male dece koja sviraju najobičnije melodije koje su u stvari muzičke rečenice, kao kod govora i u muzici imamo zareze i tačke. Ako toga ima u muzici onda ima i talenta. - kaže Gabor.

  Da li se sa talentom za muzikom rađamo?

  Sva deca se, uglavnom, rode sa talentom ali neka deca imaju sluha a neka nemaju, ali osećaj za ritam imaju sva deca. Dešava se da neko dete ima odličan osećaj za ritam a nema sluha. Postoje i deca koja imaju “unutrašnji” sluh. Ona čuju muziku ali ne mogu da je reprodukuju. Ne mogu da otpevaju a i kada pokušaju, onda čuju da ne pevaju dobro. Dok sam radio u srednjoj muzičkoj školi, imao sam učenika koji je bio jako vredan i najviše je radio od svih mojih đaka ali nije imao sluha kao ostali koji su mnogo manje radili a imali su dobre ocene. Ne treba decu terati ukoliko nemaju sluha jer će kako roditelji tako i deca kasnije imati problema.

  Kako da roditelj primeti da li dete ima sluha?

  Da bi roditelj primetio da dete ima sluha, trebalo bi i roditelj da ima sluha. Takvo dete interesuje muzika, stalno pevuši neku muziku, sluša je i vrlo često dete lupa neki ritam, pleše jer je i ples povezan sa muzikom kao i scena. Kod dece se to može lako primetiti i vrlo bitna stvar je da se sluh kod dece može razviti do određene granice uz vežbanje. Ako roditelji ili učitelji primete talenat kod dece, trebalo bi tu decu da upute na stručna lica da bi nastavila da razvijaju svoj dar.

  5105_2.jpgOd početka bi trebalo da roditelji slušaju dobru muziku. Danas je sve manje onih koji slušaju kvalitetnu muziku pa tako deca nemaju gde da je čuju i na osnovu čega da oforme svoj muzički ukus. Iako nam je sve na dohvat ruke zbog interneta, mi to ne koristimo. Čini mi se da je ljudima bitniji neki rijaliti šou i kladionice a deci igrice pa je zainteresovanost za muziku sve manja. Voleo bih da apelujem na roditelje da puštaju svojoj deci kvalitetnu muziku kod kuće. Deca treba da slušaju i dečje pesmice i klasičnu muziku i to je dobra kombinacija. Ali kada se pušta klasika prvo bi trebalo puštati muziku iz crtanih filmova kako bi dete umelo da prepozna muziku. Ja sam u startu formirao muzički ukus kod moje dece tako da mi je ćerka već sa pet godina prepoznala šta je dobro a šta ne. Deca se uče dobroj muzici u kući.

  Koliko je bitno puštanje klasične muzike bebama?

  Apsolutno verujem u muziko- terapiju i verujem da ima pozitivne efekte kada se maloj bebi pušta muzika kao što je Mocart. Tu moram da spomenem našeg Subotičana Levai Tibiku koji je napravio tri CD-a u tu svrhu. To je miks klasične muzike i nekih zvukova koji su ciljno napravljeni za novorođeno dete pa čak i za bebe u stomaku. Tu ima i Mocarta i Vivaldija ali sve uz neke zvukove i efekte kao kada beba sluša i kako čuje iz stomaka.

  Da li bi svako dete trebalo da nauči da svira neki instrument?

  Kada se detetu neka muzika svidi, trebalo bi je dozirati na kvalitetan način i onda može da napreduje. Imamo veliki problem kada roditelji teraju svoju decu da sviraju i da vežbaju određeni instrument iako dete to ne želi. Tada dolazi do toga da dete stvori averziju prema muzici pa je efekat sasvim suprotan od želje roditelja. Ako dete neće, roditelj ne bi trebalo da ih teraju. Ako vidite talenat i želju kod svoje dece, samo tada će dete moći da se razvija u pravom muzičkom smeru.

  L. Marjanov

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja