Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.08.2018. Subota
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Privreda
  Premijer Vlade Srbije Aleksandar Vučić otvorio novi pogon „Kontinentala”
  Vučić: Povećajte plate radnicima!
  16.03.2017.

  • Otvoren novi pogon kompanije „Kontinental” u slobodnoj zoni Mali Bajmok, otvaranju je prisustvovao premijer Srbije Aleksandar Vučić, a najavljeno je da će u periodu od tri godine, posao u toj fabrici dobiti oko 500 radnika
  • Vučić je u „Kontinetalu” zamolio nemačke poslodavce da povećaju plate radnicima
  •U proširenje kapaciteta biće uloženo 17 miliona evra.

  5104_1.jpg  Premijer Srbije Aleksandar Vučić otvorio je u Subotici novi proizvodni pogon, sagrađen na prostoru 12.000 kvadrata, u fabrici "Kontinental-Kontitek", u slobodnoj zoni Mali Bajmok. U ovoj drugoj fabrici Kontinentala, posao će dobiti, kako je najavljeno, u narednom trogodišnjem periodu oko 500 radnika, a Vučić je rekao, da je ova fabrika dokaz, da Vlada ispunjava dogovore sa investitorima.

  5104_2.jpg
  Vučić: Vlada ispunjava dogovore sa investitorima

  U izgradnju je uloženo je oko 17 miliona evra, a u drugom pogonu proizvodi se fluidni program i cevni vodovi za turbo aplikacije automatskog menjača.

  Vučić je prilikom presecanja vrpce novog pogona u Subotici podsetio, da je u junu prošle godine položio kamen temeljac za izgradnju tog pogona.

  5104_3.jpg
  Investitori se vratili: proširenje
  kapaciteta 17 miliona evra

  -Mnogi su govorili da će teško ovde za devet meseci da se završi gradnja nove hale. Vlada Srbije je za ovu investiciju izdvojila oko tri miliona evra, dok je kompanija “Kontinental” uložila 14,5 miliona evra. Zamolio bih nemačke poslodavce, da ovim radnicima povećaju plate, a bilo im je malo čudno da jedan predsednik Vlade od privatnika traži veće plate za radnike. Razgovarao sam sa radnicom koja ima troje dece, ona je zadovoljna što ima posao, istakao je premijer Vučić u Subotici.

  On je rekao da će Kontinental u novom pogonu zaposliti u narednom periodu 500 radnika, a šansu za zaposlenje će imati podjednako i Subotičani i građani Kanjiže, Malog Iđoša, Sombora, Bačke Topole.

  - U Subotici je sve manje građana koji nemaju posao, a žele da rade. Sledeća veća investicija „Kontinentala“ u Novom Sadu, veoma je značajna i doneće 1000 radnih mesta. To govori, da je Srbija stabilna i uređena zemlja u koju vredi ulagati, rekao je Igor Mirović, predsednik Pokrajinske Vlade.

  On je istakao i koncept zajedničkog rada Republičke i Pokrajinske Vlade i lokalnih samouprava daje rezultat.

  —U budućnosti ćemo i u drugim mestima kontinuirano otvarati nove pogone, rekao je Igor Mirović.

  Ištvan Pastor, predsednik pokrajinske Skupštine, parafrazirao je Agatu Kristi, želeći da kaže, da je ova nova investicija dosadašnjeg partnera potvrda da se nakon otvaranja prvog pogona Kontinentala, "određeni ljudi, odnosno investitori, vraćaju na isto mesto".

  5104_4.jpg
  Radnici zadovoljni što imaju posao

  —Ova investicija je značajna zbog novih radnih mesta, povećanja produktivnosti fabrike, ali jača i naš uticaj, jer nas je renomirana firma kao Kontinental, stavila na prepoznatljivo mesto, na mapi automobilske industrije. Isplatilo se ulaganje u Industrijsku zonu u Malom Bajmoku. Subotica se razvija, otvaranjem novih pogona, dovršetkom Ipsilon kraka, završetkom gradnje Pozorišta, izgradnom odnosno obnovom pruge Beograd-Budimpešta, rekao je pored ostalog Ištvan Pastor.

  Katrin Majke Čiganovski, šefica privrednog odeljenja, predstavnica Ambasade Republike Nemačke istakla je da se završetkom ove investicije značajno proširio angažman firme „Kontitek“.

  - Takav pozitivan trend razvoja možemo primetiti i u ukupnim namačko-srpskim ekonomskim odnosima. Više od 350 nemačkih kompanija u poslednjih 16 godina uložilo je više od 1.8 milijardi evra i otvorilo je više od 35.000 novih radnih mesta na severu i na jugu zemlje - naglasila je predstavnica Ambasade Nemačke, i podvukla da to ukazuje, da Srbija intenzivno radi na privlačenju stranih investitora. Kompanije najčešće spominju korporativne prednosti Srbije, i zbog dobre logističke povezanosti Srbije na raskrsnici velikih infrastrukturnih koridora.

  Gradonačelnik Bogdan Laban je rekao da je “Kontinental“ prepoznao Suboticu i Srbiju kao povoljno mesto za investiranje.

  —Zadovoljni smo rezultatom, da su proizvodni kapaciteti povećani za dodatnih 12000 kvadrata, proizvodnog i magacinskog prostora i prateće infrastrukture. Novih 500 radnih mesta za naredne tri godine, nama kao domaćina je potvrda da je „Kontinental” zadovoljan poslovnim ambijentom u Srbiji, kao i podrškom Vlade i lokalne samouprave Subotice, istakao je Bogdan Laban.

  - Iz novog pogona izgrađenog po svim najvišim tehničkim standardima, već više nedelja uspevamo da isporučujemo robu zahtevnim kupcima koji su u vrhu evropske i svetske automobilske industrije – podsetio je Živko Topalović, direktor fabrike „Kontitek fluid Serbia“.

  „Kontitek fluid Serbia“, kao deo velike porodice kompanije „Kontinental“, u okviru Slobodne zone u Malom Bajmoku u Subotici, posluje od 2011. godine. U prvoj fazi investicije, u izgradnju i opremu pogona površine 7.200 kvadratnih metara uloženo je oko 10 miliona evra.

  - U Subotici imamo logističku vezu sa našim dobavljačima i kupcima, što predstavlja jednu od značajnih prednosti ove lokacije. Rezultatu doprinose i dobri preduslovi na lokalnom tržištu radne snage i blizina sestrinskih firmi u Segedinu u Mađarskoj i Temišvaru u Rumuniji, rekao je Kristijna Nol.

  Šta se proizvodi u novom pogonu

  U Subotici će se sada proizvoditi crevni i cevni sistemi za pogonski sklop automobila, na oko 20.000 metara kvadratnih radne površine, i sa punom zaposlenošću od 1.150 zaposlenih, u narednim godinama, za proizvođače automobila u Evropi, istaklo je rukovodstvo Kontiteka.

  Fabrika proizvodi i delove za poljoprivredne, teretne i industrijske mašine. Kontinental је u okviru kompletnog koncerna, 2016. godine ostvario preliminarni promet od 40,5 milijardi evra i trenutno zapošljava više od 220.000 radnika u 56 zemalja.

  Nada Harminc Karanović

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja