Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.07.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Socijala
  Svečano otvorene renovirane prostorije za žene-žrtve porodičnog nasilja, u subotičkom Centru za socijalni rad
  Žrtve prepoznate kao teže zapošljive i ranjivije
  15.03.2017.

  U subotičkom Centru za socijalni rad, simbolično su u sredu na Dan žena, 8. marta, otvorene rekonstruisane prostorije za dnevni prihvat žena - žrtava porodičnog nasilja.

  Rekonstrukciju prostorija za žrtve porodičnog nasilja vrednu više od 70 hiljada dolara finansirala je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a realizovana je u okviru Projekta za jačanje kapaciteta lokalnih zajednica za reagovanje na migrantsku krizu, koji finansira USAID a sprovodi UNDP, u šest opština i gradova a to su Bosilegrad, Dimitrovgrad, Kanjiža, Preševo, Šid i Subotica.

  5102_1.jpg

  Dr Nenad Ivanišević, državni sekretar u Ministarstvu rada, zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja rekao je tom prilikom između ostalog, da je novi prostor u Centru za socijalni rad namenjen za rad sa žrtvama porodičnog nasilja, a da će istovremeno osigurati dostojanstven tretman ugroženih dok traju pravosudni postupci.

  - Žrtve, često u pratnji maloletne dece, više neće morati da čekaju u hodnicima i možda budu izloženi nekim neprijatnostima. Donacija je veoma značajna jer su Centri za socijalni rad osnovne institucije sistema socijalne zaštite i sva detekcija problema se tu vrši. Porodično nasilje je fenomen koji želimo da osvetlimo, a Vlada je osnovala i koordinaciono telo u te svrhe. Žrtve porodičnog nasilja su po prvi put prepoznate kao teže zapošljive i ranjive kategorije i zato su predviđene subvencije za poslodavce koji ih zaposle, ali i posebni podsticaji za pokretanje biznisa, jer je ekonomsko osnaživanje jedan od načina za izlazak iz začaranog kruga nasilja - podvukao je Ivanišević.

  Kako je navela Miroslava Bagavac, direktor Centra za socijalni rad, 60 zaposlenih imaće bolje uslove za rad i moći će da pruže bolje usluge svojim korisnicima kojih godišnje ima oko 12.000, među kojima su i migranti.

  - U našem svakodnevnom radu susrećemo se sa raznom ljudskom mukom, ali i sa neljudskošću najbližih, odnosno nasiljem od strane najbližih, i to je jedan od najtežih vidova traume i zato je važan ambijent u koji žrtve nasilja dolaze - rekla je Bagavac. Dodala je da je broj prijava nasilja nad ženama u porastu u odnosu na lane, gledajući od početka ove godine, jer su od januara već pristigle 34 prijave. Prošle godine zabeleženo je 137 prijava nasilja, što je za 37 odsto više, u odnosu na 2015. godinu.

  Obnova Centra za socijalni rad deo je dvogodišnjeg USAID-ovog Projekta vrednog 1.3 miliona dolara, sprovedenog u partnerstvu sa Programom UN za razvoj (UNDP), koji pomaže gradovima i opštinama koje su najviše pogođene migrantskom krizom. Džefri Skarin, zamenik direktora USAID-ove Kancelarije za demokratski i ekonomski razvoj istakao je da je cilj povećanje kapaciteta i još bolja priprema da se odgovori na ovu i eventualne buduće krize.

  Nove prostorije za smeštaj žena - žrtava porodičnog nasilja u Centru za socijalni rad potpuno su i savremeno adaptirane, tako da će žene koje se zateknu na dnevnom zbrinjavanju imati dobre uslove boravka. Prostorije su opremljene za boravak žena uz mogućnost nekih društvenih aktivnosti.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja