Naslovna stranaMEDLAB Pionir - Medeno Srce
Danas je 29.04.2017. Subota
 
NAJNOVIJI BROJ
Novi broj
Godina I, Broj 9
  28. april 2017.

 
2_4.jpg
 

 

 

 
 
 
 
Kultura
Sebastian Dvoračko, muzičar, umetnik
Sam svoj životni majstor
13.03.2017.

Odrastajući u porodici koja je sledila svoje snove i strasti Sebastian Dvoračko je učio kako se prihvata nužnost, a živi ljubav. Promenivši tri osnovne škole prilikom svakog seljenja, od Prozivke, preko Teslinog naselja do konačnog odredišta na Makovoj sedmici gde su stvorili svoju kućicu iz bajke i nadaleko čuven Atelje Dvoračko, časovi učenja mađarskog narodnog plesa u Kulturnom centru „Nepker“ ostali su konstanta.

5095_1.jpg
Umeće življenja je naučio od svog oca Lasla Dvoračkog
koji mu je pokazao kako se može živeti od onoga što voliš.
Od svojih hobija napravio je posao uspešno ih kombinujući i stvarajući svoj svet.

- Još pre polaska u školu, negde kada sam imao šest godina, roditelji su me prvi put odveli u „Nepker“ na probu mađarskog folklora. Ples sam odmah zavoleo i vremenom je postao nerazdvojni deo moga života – priča Sebastian. - Probe, nastupi, druženja, festivali, putovanja na kojima sam upoznao mnoštvo ljudi, različite kulture i tradicije i obišavši veći deo Evrope predstavljaju neprocenjivo bogatstvo.

5095_2.jpg
Sebastian izrađuje i retke muzičke instrumente

Paralelno sa tim prvim plesnim počecima rasla je i razvijala se ljubav prema muzici. Sebastian je svirao frulicu, ali je još dugo prioritetan bio ples, igrao je donedavno, pune 24 godine. Tek znatno kasnije radost i ljubav prema mađarskoj narodnoj muzici okuplja nekoliko istomišljenika i nastaje Orkestar Juhas. To je početak jednog novog dela i ono čime se Sebastian danas najviše bavi jeste muzika i za nju i od nje trenutno najviše živi. Svira kontrabas i izrađuje retke muzičke instrumente.

- Orkestar je počeo svoju aktivnosti u Mađarskom kuturnom centru „Népkör“, ali smo sarađivali sa mnogim značajnim folklornim radionicama u Vojvodini. U poslednjih nekoliko godina pratimo i folklorne ansamble iz Mađarske, ali i po Vojvodini. Gotovo da nemamo slobodan vikend – kaže Sebastian.

Formalno školovanje nije posebno uticalo na Sebastianov životni put. Par godina je proveo u fi rmi i sumnja da bi se opet nekada vratio u taj sistem.

- Kada je trebalo da se upišem u srednju školu želeo sam preciznu elektroniku, međutim baš te godine tog smera nije bilo. Tako sam u MEŠC-u završio za elektrotehničara pogona. Dosta sam toga naučio, umem po kući uglavnom sve da popravim, ali moj posao je muzika, ples, izrada instrumenata, nameštaja, umetnost…

Svaki slobodan trenutak koristi da se pridruži ocu u izradi nameštaja od krivog drveta, a napravio je već i više od 20 muzičkih instrumenata. Par godina je proveo u fi rmi i sumnja da bi se opet nekada vratio u taj sistem. Pronašao je za sebe bolji.

L. Raos

Cenovnik Subotičkih Novina

Apoteka Subotica

4_22.jpg

Kuća zdravlja

4_20.jpg

Zoo Palić

NorDent

Suboticagas

Vojput

Dom zdravlja