Naslovna stranaMEDLAB Pionir - Medeno Srce
Danas je 23.05.2017. Utorak
 
NAJNOVIJI BROJ
Novi broj
Godina I, Broj 12
  19. maj 2017.

 
2_4.jpg
 

 

 

 
 
 
 
Kultura
Od 2. do 8. marta učenici i profesori Gimnazije „Svetozar Marković“ ugostili su devet učenika i dva profesora iz Italije
Između dece razlike ne postoje
12.03.2017.

U organizaciji udruženja AFS Interkultura Srbija došlo je do saradnje Gimnazije i Caterina Caniana Instituta - Srednje škole za grafički i modni dizajn iz Italije. Gosti su bili smešteni kod učenika i profesora Gimnazije i na taj način su imali prilike da se na autentičan način upoznaju sa kulturom, običajima, hranom, ali i da uoče razlike između Srbije i Italije.

5090_1.jpg

Tokom jednonedeljnog boravka u Subotici gosti su obišli Suboticu, posetili znamenitosti grada, prisustvovali časovima, a imali su priliku i da se susretnu sa vicekonzulom Italije u Srbiji gospodinom Karmineom Taralom u prostorijama Italijanskog kulturnog centra.

Zahvaljujući sredstvima, koja je obezbedio Sekretarijat za društvene delatnosti Grada Subotice, domaćini su imali prilike da odvedu svoje goste na jednodnevni izlet u Beograd i Novi Sad.

U ponedeljak, 6. marta, učenici- domaćini, u prepunoj Svečanoj sali Gimnazije prikazali su prezentaciju o Srbiji, Subotici i samoj školi. Gosti su sutradan preuzeli ulogu domaćina i prezentovali priču o svom gradu i školi.

Na kraju razmene i učenici i profesori obe škole imali su utisak da se opraštaju od svojih dugogodišnjih prijatelja. Međutim, učenici Gimnazije će početkom novembra posetiti svoje prijatelje u Bergamu i na taj način upoznati autentičan italijanski način života.

Organizacija AFS Interkultura Srbije, pored programa razmene odeljenja, ima još dva programa: program odlaska na tromesečnu i jednogodišnju razmenu i program primanja učenika koji su došli na jednogodišnju razmenu u Srbiju. Ovo je peta godina da Gimnazija „Svetozar Marković“, odnosno učenici škole primaju strane učenike. Ove školske godine Gimnaziju pohađa i učenik Gabriele Diana iz Italije, koji je uspeo za šest meseci da savlada srpski jezik i počne aktivno da učestvuje u nastavi koju posećuje. - Nisam birao grad ali sam mnogo srećan što sam došao baš u Suboticu. Mnogo sam naučio od kako sam ovde, srpska kultura se razlikuje od naše i mi u Italiji nismo upoznati sa mnogim stvarima vezanih za Srbiju. Srećan sam što ću moći da svojim prijateljima i porodici ispričam kako mi je lepo bilo u Subotici. Jedino mi je teško da koristim padeže dok pričam srpski jer mi to u našem jeziku nemamo - rekao je Gabriele

U Subotici su za programe razmene ASF Interkultura Srbija zaduženi profesori Gimnazije Aleksandar Slavov, Gordana Budanović, Elvira Đuraković i Bogdan Gajić.

L. Marjanov

Cenovnik Subotičkih Novina

Apoteka Subotica

4_22.jpg

Kuća zdravlja

4_20.jpg

Zoo Palić

NorDent

Suboticagas

Vojput

Dom zdravlja