Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.05.2018. Ponedeljak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Sport
  Podeljene nagrade u jedanaestoj sezoni akcije Medalja „Lajoša Vermeša”
  Davoru Štefaneku na čuvanje Vermešova medalja
  09.03.2017.

  Jedanaesti izbor najboljih sportista Subotice u akciji Medalja „Lajoša Vermeša” je završen. Tridesetočlani žiri, sastavljen od novinara, trenera i sportskih radnika, koji je tokom pet proteklih nedelja davao svoj sud o učinku sportista u 2016. godini, javno preko stranica lokalnog nedeljnika „Subotičke novine”, nije imao mnogo dileme oko pitanja ko će poneti Vermešovu medalju. Naravno, reč je o Davoru Štefaneku, rvaču Spartaka.

  5077_1.jpg
  Mihalj Vermeš uručuje prelaznu medalju Davoru Štefaneku

  Štefaneku je ovo drugi put kako dobija prvu nagradu u tradicionalnoj akciji. Prvo priznanje primio je 2008. godine, nakon nastupa na Olimpijskim igrama u Pekingu, a zlatna medalja na Olimpijadi u Brazilu 2016. godine postavila ga je kao apsolutno prvog sportistu Subotice prošle godine. Koliko je njegov uspeh značajan govori i podatak da je svih trideset članova žirija najviše bodova dalo upravo Štefaneku, pa je on i prvi sportista koji je osvojio svih 300 mogućih bodova. Na drugom mestu u pojedinačnom delu takmičenja nalazi se Tamaš Kajdoči iz Kluba dizača tegova Spartak. Kajdoči je bio prvi 2014. i 2015. godine, a sada će morati da čestita trofejnijem od sebe. Treće mesto zaslužio je Martin Mačković, veslač Palića, koji je nastavio niz sezona u kojima se nalazi među troje najboljih sportista Subotice u ovoj akciji.

  5077_2.jpg
  Davor Štefanek – ubedljivo najbolji
  sportista u 2016. godini

  Kao i prošle godine, Vermešovim plaketama su bili nagrađeni sportisti koji su ostvarili plasman od četvrtog do desetog mesta, a u jedanaestoj godini i ove plakete su redizajnirane. Četvrto mesto zaslužila je atletičarka Spartaka Jovana Ilić, peta je klizačica Leona Rogić, a šesto mesto zauzima Novak Savić iz plivačkog kluba Spartak Prozivka. Najbolje plasirani sportista iz ekipnog sporta je Veselin Jelić, rukometaš Spartak Vojputa, a iza njega, na osmom mestu, nalazi se Alegra Poljak koja je prošle godine uspešno branila boje Ženskog fudbalskog kluba Spartak. Deveto mesto zauzeo je Kristijan Juhas, teniser Spartaka, a deseto mesto dele fudbalski golman Nikola Mirković i čuveni moto-as iz Subotice Gabor Sagmajster.

  Glavna zvezda dodele bio je, naravno, Davor Štefanek, zlatni srpski olimpijac, najbolji rvač Srbije svih vremena.

  – Ovo je jedno od najlepših priznanja koje Subotica ima i drago mi je što sam drugi put dobinik medalje Lajoša Vermeša, osnivača Palićkih olimpijada. Volim kada dobijam priznanja, to ni ne krijem. Zato sam i rekao da me se nećete lako osloboditi, jer ne planiram da silazim sa strunjače. Ako želim da i dalje da dobijam ovakva priznanja, onda moram i da ih zaslužim na evropskim i svetskim takmičenjima. Prevazišao sam svog trenera Sretena Damnjanovića, što mi je bio dečački san, jesam najbolji rvač Srbije i bivše Jugoslavije, ali se neću zaustaviti. Još uvek sam gladan takmičenja, gladan uspeha. Spremam se za Prvenstvo Evrope, kako sam i rekao pred Olimpijadu, može se desiti i da ispadnem u prvom kolu, neće biti smak sveta, ali mislim da će Subotica ove godine dobiti evropskog prvaka u rvanju – istakao je Štefanek.

  Dok je Štefanek bio ubedljiv u pojedinačnoj konkurenciji, oko dobitnika Vermešove medalje u ekipnom delu izbora bilo je mnogo više neizvesnosti. Konačno, nakon što je svih 30 članova žirija glasalo za najbolje, sa dva glasa prednosti ovo priznanje je otišlo u vitrine Kluba dizača tegova Spartak.

  Kako je to i tradicija, bila je dodeljena i Vermešova medalja za sportski podvig godine, a nju je u 2016. godini zaslužio Luka Andrašić, stonoteniser Spartaka, prvak Vojvodine i Srbije u kategoriji sa invaliditetom, ali i ravnopravni član uspešne juniorske selekcije STK Spartak.

  Plakete sportistima od 4. do 10. mesta uručio je sportski novinar i organizator akcije Nikola Stantić, dok je Mihalj Vermeš, unuk Lajoša Vermeša, darivao sportiske i klubove najvrednijim priznanjima.

  – Izuzetno mi je drago što je ova akcija pokrenuta i što čuva sećanje na mog dedu, ali i čitavu plejadu vizionara koji su sportom zasejali ovo plodno tlo Subotice. Moj deda je bio opčinjen antičkim olimpijskim igrama, pa mi je još draže što je glavnu nagradu za 2016. godinu dobio Davor Štefanek, naš zlatni rvač na Olimpijskim igrama. Zanimljivo, moj deda je blisko sarađivao sa Gustavom Šimokovićem, on je potom trenirao Sretena Damnjanovića, a iz Sretinih ruku je izašao Davor Štefanek – istakao je Vermeš.

  Dodelu nagrada organizuje Sportsko-rekreativno udruženje „Vermeš 1860”, odnosno sportski novinar Nikola Stantić. Medijski partner su „Subotičke novine”, a podrška stiže od Grada Subotice, odnosno resora za sport i omladinu.

  5077_3.jpg

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja