Naslovna stranaMEDLAB Pionir - Medeno Srce
Danas je 23.05.2017. Utorak
 
NAJNOVIJI BROJ
Novi broj
Godina I, Broj 12
  19. maj 2017.

 
2_4.jpg
 

 

 

 
 
 
 
Zdravstvo
U Opštoj bolnici Subotica ponovo se rade operacije štitastih i paraštitastih žlezda
Postoperativni bol manji, a oporavak brži
07.03.2017.

Nakon dužeg vremena, operacije štitastih i paraštitastih žlezda, ponovo se obavljaju u Opštoj bolnici Subotica. Nedavno su na odeljenju hirurgije, izvedene endoskopske operacije tih endokrinih organa, koje se poslednjih godina nisu radile u toj zdravstvenoj ustanovi.

5069_1.jpgSpecijalista grudne hirurgije i subspecijalista endokrine hirurgije iz Instituta za plućne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici, prim. sci. med. dr Dejan Ilinčić, prošle nedelje uspešno je izveo endoskopske operacije štitastih i paraštitastih žlezda, koje se poslednjih godina nisu radile u našoj ustanovi .

— Hirurška intervencija neophodna je kod pacijenata koji boluju od zloćudnih i dobroćudnih tumora štitaste, ali i paraštitastih žlezda. Operacije mogu da se izvode na dva načina - klasičnom metodom i minimalno invazivnom endoskopskom tehnikom. Minimalno invazivna tehnika je endoskopska metoda koja podrazumeva manji rez na vratu, od svega dva centimetra, kroz koji se uvodi endoskop i izvodi operacija. Pacijenti posle operacije provode u bolnici samo nekoliko sati i u mogućnosti su da isti dan idu kući. U odnosu na operacije izvedene klasičnom metodom, postoperativni bol je značajno manji, a oporavak brži — istakao je dr Ilinčić.

Kod pacijenata sa velikom strumom, kao i kod onih kod kojih je potrebno uraditi disekciju limfnih čvorova, vrata zbog metastaza karcionoma, operacija se izvodi na klasičan način, tvrde u subotičkoj bolnici.

I ova novina u radu, operacija štitastih i paraštitastih žlezda, uvedena je zahvaljujući, pre svega, direktoru Opšte bolnice, dr Slobodanu Puškaru, koji je još u decembru 2016. godine, najavio da će početkom ove godine na Odeljenju hirurgije, ali i na drugim odeljenjima biti uvedene savremenije operacije, a sve u cilju modernizacije pružanja usluga pacijentima.

A. Šiška

Cenovnik Subotičkih Novina

Apoteka Subotica

4_22.jpg

Kuća zdravlja

4_20.jpg

Zoo Palić

NorDent

Suboticagas

Vojput

Dom zdravlja