Naslovna stranaMEDLAB Pionir - Medeno Srce
Danas je 29.04.2017. Subota
 
NAJNOVIJI BROJ
Novi broj
Godina I, Broj 9
  28. april 2017.

 
2_4.jpg
 

 

 

 
 
 
 
Kultura
Predstavljene nove knjige profesora i prodekana Teološkog fakulteta
Rajšić: „Izbeglica“ je roman koji su napisali sami junaci
05.03.2017.

Svetislav Rajšić iz Subotice, profesor i prodekan za nastavu na Teološkom fakultetu u Novom Sadu, priredio je sugrađanima u Gradskoj biblioteci druženje uz razgovor o pet novih knjiga koje je, kako je rekao, pisao više od 20 godina, a samo sticajem okolnosti su sve sada odštampane.

5061_1.jpg
Svetislav Rajšić iz Subotice, profesor i prodekan
za nastavu na Teološkom fakultetu u Novom Sadu

Rajšić je deo radnog veka proveo u Ministarstvu pravde i Ministarstvu unutrašnjih poslova, a bavi se i karateom, muzikom i pisanjem i za sada je objavio dva muzička albuma, 37 knjiga iz oblasti istorije crkve, beletristrike, sportske pedagogije i oko 50 stručnih i naučnih radova. Nova izdanja su zbirka pesama „Molski durovi i durski molovi“, aforizmi i dnevnički zapisi „Novi radovi I, II i III“, i roman „Izbeglica“.

- „Novi radovi II“ nije knjiga, već dnevnik kao mehanizam odbrane i sve ono što bi me inače nateralo da opsujem, a ja sam umesto toga pisao. Imam potrebu da zapisujem i sa bližnjima podelim ono što je u meni, jer najvažnije u životu je kada imaš sa kime da podeliš senzacije iz života – poručio je Svetislav Rajšić.

Razgovor sa Rajšićem vodio je Dragan Rokvić, direktor biblioteke, a recenzenti njegovih naslova su Ljiljana Bilbija Stijepović i Zlatko Peić. Priču o ljudima koji su napustili našu zemlju, autor romana „Izbeglica“ je predstavio kao motivacionu knjigu u kojoj svi junaci, s početka luzeri, uspevaju, napreduju i svi su imali sreće jer „svet je pun ljudi koji su u svakom momentu spremni da vam pomognu, a na vama je da im to dozvolite...“

- Sve priče u „Izbeglici“ su istinite, a zajedničko za sve junake je da svi na svoj način pobeđuju. Zajednička nit za sve je da nikada ne treba gubiti nadu. Tu knjigu su napisali sami junaci, a ja sam samo sabrao njihove priče i dodao malo mašte i želje – rekao je Rajšić i najavio „Nove radove IV“ „jer svuda oko nas ima toliko događaja da ne postoji način na koji bi bolje izneo svoje stavove, razmišljanja i poruke“.

V. K. B.

Cenovnik Subotičkih Novina

Apoteka Subotica

4_22.jpg

Kuća zdravlja

4_20.jpg

Zoo Palić

NorDent

Suboticagas

Vojput

Dom zdravlja