Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 16.07.2018. Ponedeljak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Ljudi
  Anita Kovač (13), među najvećim talentima u umetničkom klizanju u Subotici, za dva meseca osvojila dve pobedničke medalje
  San mi je da kližem na ledu u Grenoblu
  05.03.2017.

  Anita već deset godina svaki dani ustaje u pet sati ujutro, (a sada joj je tek 13), da bi u šest počela trening klizanja na ledu• Tako rano se bude svi klizači, skromno kaže Anita, koja je za dva meseca, osvojila dve pobedničke medalje u klizanju, na takmičenjima u Subotici i Segedinu

  5060_1.jpgSvi klizači ustaju pre svitanja, ali nemaju svi iste uslove za trening, niti dovoljno novca za usavršavanje svog talenta, kao u slučaju Anite Kovač, pa su time i njenih osvojenih pet medalja do sada – još vrednije. Zajedno je trenirala sa Leonom Rogić, koja je otišla sa roditeljima za Beograd, a sada već nastupa i na Svetskom prvenstvu u Kini.

  Anita Kovač je učenica sedmog razreda osnovne škole „10. oktobar”, među najtalentovanijim je klizačicama u Subotici, čemu je verovatno doprinelo i njeno vredno treniranje klasičnog i modernog baleta u subotičkoj baletskoj školi „Mon Miraž”.

  Trinestogodišnja devojčica se klizanjem bavi od treće godine, a balet trenira osmu godinu, što impresionira i sportiste.

  Kruna Anitinog vrednog treniranja su dve pobedničke medalje, jedna osvojena u decembru prošle godine u Subotici, a druga krajem januara, na takmičenju „Interpretativ b” u Segedinu. To je takmičenje, gde klizači moraju da briljantno izvedu odabrani ples na ledu. Anita je bila najbolja u odabranom plesu i presrećna zbog medalje za prvo mesto.

  5060_2.jpg
  Anita Kovač: u budućnosti vidim
  sebe kao uspešnu sportiskinju i
  dobrog studenta

  —Treniram svaki dan. Ustajem u pet sati, kao svi klizači, uglavnom, jer trening već počinje u šest ujutro i traje do pola osam. Ali veoma volim klizanje, srećna sam na ledu, od malih nogu. Roditelje sam molila da me upišu. Tako su počeli moji treninzi, još pre nego što sam krenula u školu, kaže nam Anita. Pobedničke medalje u decembru u Subotici i januaru u Segedinu, nisu jedine.

  —U kategoriji Interpretativ b. osvojila sam treće mesto u Novom Sadu, na prvenstvu Vojvodine 2015 i 2013. godine, a 2014. u Subotici, podseća nas Anita.

  Njena želja je da se usavršava, a san joj je veliko takmičenje kao u Grenoblu.

  Anita osim sporta voli i psihologiju. Kaže, te discipline su u tesnoj vezi, a za deset godina, kada bude imala 23 leta, vidi sebe kao uspešnu sportiskinju i dobrog studenta.

  —Želim da budem sportski trener i psiholog istovremeno. Želim da budem uspešna i da imam dobar život, a za to želim i mnogo da radim. Nadam se da ću imati prilike da treniram i u Srbiji i u inostranstvu, jer je to potrebno za uspeh, kaže nam Anita.

  Za profesionalni sport je potrebno mnogo odricanja, ali Anita kaže da je potrebna samo dobra organizacija.

  —Imam i slobodnog vremena, volim da slikam i pišem, imam mnogo interesovanja, ali klizanje i balet su na prvom. Trening u Spartaku počinje još dok je mrak, sa mojim trenerom Paulinom Majnarić. Ona me uči elemente i najtežih koraka, a volim trening uz muziku. Posle treninga je učenje, pa časovi u školi, a uveče žurim na balet od pola osam do 21 sat. Tada još malo učim ili šaljem mejlom neke poruke, drugaricama i simpatiji, iznenađuje nas Anita.

  Dan se završava oko ponoći, a novi počinje ponovo ujutro u pet sati.

  —Nije mi dosadno, kaže Anita, koja je i odlična učenica.

  Njena majka Eržebet Takač dodaje, da se treninzi klizanja plaćaju, putevi na takmičenje, haljinice za klizanje, takmičarske klizaljke koje nisu jeftine, a tu su i časovi baleta.

  —Mi smo obična porodica, moj suprug je automehaničar, radi na dva mesta da bismo naše dete finansirali da bude uspešno. Ja ne radim, jer brinem o njoj, da bi postigla sve, i to od malena, kaže Eržebet i dodaje da im kćer to vraća svojim rezultatima.

  Anita je imala i baletske nastupe, ali kaže da joj je to sada hobi, a najveća joj je želja da sport bude njena profesija, i ako bude moguće da svoj uspeh ostvari u Srbiji, gde su joj roditelji.

  N. Harminc Karanović

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja