Naslovna stranaMEDLAB Pionir - Medeno Srce
Danas je 23.05.2017. Utorak
 
NAJNOVIJI BROJ
Novi broj
Godina I, Broj 12
  19. maj 2017.

 
2_4.jpg
 

 

 

 
 
 
 
Zdravstvo
Akcija „Selu u pohode" održana na Bikovu
Ima novootkrivenih dijabetičara
01.03.2017.

Akcija „Selu u pohode” održana je 21. februara u mesnoj zajednici Bikovo.

Lekari i medicinske sestre Doma zdravlja Subotica i Zavoda za javno zdravlje Subotica kontrolisali su zdravstveno stanje zainteresovanim stanovnicima tamošnje mesne zajednice.

5046_1.jpg

Zaposleni Doma zdravlja merili su krvni pritisak, šećer i holesterol u krvi kod 35 osoba, a zaposleni Zavoda su izmerili telesnu težinu i visinu, te odredili stepen uhranjenosti (ili indeks telesne mase) kod 29 osoba. Na preglede je najviše došlo osoba uzrasta 50-65 godina, potom osoba uzrasta 66-75 godina, i starijih od 75 godina. Najmanje je bilo sugrađana mlađih od 50 godina.

- Kod 15 osoba su otkrivene vrednosti šećera iznad normalnih, a bilo je i nekoliko osoba sa otkrivenim i lečenim dijabetesom koje su ovom prilikom kontrolisali svoju hroničnu bolest. Novootkriveni pacijenti su upućeni kod izabranog lekara na dodatnu dijagnostiku i lečenje. Takođe smo kod 13 osoba izmerili visok krvni pritisak, a kod 3 osobe izuzetno visoke vrednosti pa je odmah data i terapija. Dati su saveti o važnosti redovnog uzimanja propisane terapije za lečenje visokog krvnog pritiska, a novootkriveni pacijenti su upućeni kod izabranog lekara - kaže dr Nada Kosić Bibić, lekar socijalne medicine iz ZZJZ.

I ova akcija je ukazala na važnost redovnog korišćenja terapije i redovnih kontrola zdravlja osobama, koje već imaju neko hronično oboljenje, ističu u Zavodu za javno zdravlje Subotica.

A. Šiška

Cenovnik Subotičkih Novina

Apoteka Subotica

4_22.jpg

Kuća zdravlja

4_20.jpg

Zoo Palić

NorDent

Suboticagas

Vojput

Dom zdravlja