Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 19.08.2018. Nedelja
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Obrazovanje
  Elena Čavlin, učenica “Gimnazije” Svetozar Marković u Subotici
  Ne zaustavljam se pred preprekama
  01.03.2017.

  Elena je uporna, preduzimljiva i odgovorna. Veliki je oslonac i pomoć svojim drugarima, pa čak i profesorima. Poštuje i ceni svoje profesore. Smatra da se sa radom i trudom sve može postići i nikada ne uči zbog ocene. Iako se za sve sama morala izboriti, postoje osobe koje čvrsto stoje uz nju.

  5043_1.jpg

  Elena Čavlin je učenica četvrtog razreda “Gimnazije” Svetozar Marković u Subotici. Dugo nije znala koju školu da upiše jer podjednako voli i prirodne i društvene nauke. Ipak se na kraju odlučila za prirodan smer u “Gimnaziji” jer želi da posle srednje škole upiše Medicinski fakultet: - Bila sam neodlučna pri upisu u srednju školu. Od malena sam volela istoriju. Najpre mi je tata kao maloj pričao razne istorijske priče i događaje koje sam slušala sa velikim interesovanjem. Kada sam u osnovnoj školi dobila istoriju kao predmet zavolela sam je još više. Uporedo sa istorijom, volela sam i prirodne nauke među kojima najviše biologiju, fiziku i hemiju tako da sam se ipak odlučila da upišem “Gimnaziju” jer želim da se jednog dana bavim medicinom. Pošto volim da pomažem ljudima a istovremeno volim prirodne predmete, definitivno mislim da je medicina pravi izbor za mene. - kaže Elena.

  5043_2.jpgU čudesan svet prirodnih nauka uveli su je njeni nastavnici iz OŠ ”Matko Vuković”, nastavnik biologije Zlatko Neorčić, nastavnica hemije Ivana Minić i nastavnica fizike Jelena Pisarov.

  Van nastave, Elena aktivno učestvuje u raznim sekcijama među kojima su dramska sekcija i filozofsko-filmska sekcija koju vodi profesor Dragan Krstić. Sve četiri godine, koliko pohađa Gimnaziju, član je Đačkog parlamenta a od ove godine je u Školskom odboru. Radi u pozorištu kao razvođač i zaista joj malo vremena ostaje za druženje sa prijateljima.

  Iako iza sebe ima mnoga takmičenja i uspehe na njima, Elena ističe da ne uči mnogo već svaki dan po malo ali se mnogo trudi i da se za sve se u životu izborila sama: - Moja deviza je da se sa radom i trudom sve može postići. Gledam da svaki dan pomalo učim, nisam kampanjac a ne učim ni preterano mnogo. Važno mi je da shvatim gradivo kako bih jednog dana znala da ga primenim u životu. Iako je ocena jako važna, nikada ne učim za ocenu jer smatram da ona nije presudna. Jako sam uporna i tvrdoglava i ako naiđem na neki zid, ja tu neću stati, gledaću da ga srušim i da prevladam sve prepreke.” - kaže Elena i dodaje – najveća podrška mi je moja mama. Ona mi je najveći uzor i neko ko je uvek tu uz mene. U fazama nesigurnosti tera me da idem napred. Naš zajednički moto uvek je bio: “Ja to znam, ja to mogu, ja to hoću i uspeću”, njega uvek ponovim u sebi kada klonem duhom ili osetim nekakvu nesigurnost. - kaže Elena. Iako sve svoje profesore poštuje i ceni, Elena pored mame, kao veliku podršku navodi razrednog starešinu, profesoricu nemačkog jezika Oliveru Skenderović i profesora srpskog jezika i književnosti Aleksandra Slavov-a koji je od prvog dana primetio koliko je Elena posebna: - Čim sam počeo da joj predajem primetio sam da se izdvaja svojim stavovima, razmišljanjem i načinom rada. Kod nje na stolu uvek ima hrpa papira koji predstavljaju njene beleške. Izuzetno je odgovorna i svestrana učenica koja ima vremena za sve. Ona je uvek tu da pripomogne nama - profesorima kada organizujemo nešto u školi. O njoj mogu da govorim kao o jednoj mladoj i zreloj osobi. Iako želi da upiše Medicinski fakultet, ja je u budućnosti vidim u radu sa ljudima jer je vrlo humana i odličan je organizator. - kaže Slavov.

  Slično mišljenje o Eleni ima i njen razredni starešina: - U budućnosti je vidim na visokom položaju jer je dobar organizator i voli da se brine o drugima. Ako nešto dam Eleni da uradi, ja sam sigurna da će to biti urađeno. Dešavaju se situacije da ona mene podseti da moram nešto da uradim. Mogu samo da kažem da je ogromno zadovoljstvo imati jednu ovakvu osobu i učenicu kao što je Elena u razredu. - sa ponosom ističe Olivera Skenderović.

  Postignuti rezultati:

  Matematika:
  3.razred-opštinsko-pohvala
  4.razred-opštinsko-pohvala
  5.razred-opštinsko-3.mesto
  6.razred-opštinsko-2.mesto
  7.razred-opštinsko-3.mesto

  Kengur bez granica:
  3.razred-pohvala
  Istorija:
  7.razred-opštinsko-1.mesto
  -okružno-1.mesto
  -republičko-2.mesto
  8.razred-opštinsko-3.mesto
  1.razred gimnazije-opštinsko-1.mesto

  Fizika:
  7.razred-opštinsko-3.mesto
  2.razred gimnazije-opštinsko-pohvala
  3.razred gimnazije-opštinsko-3.mesto
  -okružno-pohvala
  Crveni krst -"Kviz o zdravlju" (ekipno)
  7.razred-opštinsko-3.mesto
  8.razred-opštinsko-1.mesto
  -okružno-1.mesto

  Recitovanje
  Predstavljanje skole na opštinskom takmičenju od 3. do 7.razreda.

  Lazarela Marjanov

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja