Naslovna stranaMEDLAB Pionir - Medeno Srce
Danas je 29.04.2017. Subota
 
NAJNOVIJI BROJ
Novi broj
Godina I, Broj 9
  28. april 2017.

 
2_4.jpg
 

 

 

 
 
 
 
Kultura
Konferencija za medije u Nacionalnom savetu bunjevačke nacionalne manjine
Simpozijum „Kultura i identitet Bunjevaca”
28.02.2017.

Dr Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine, održala je u utorak, 21. februara, konferenciju za štampu, na kojoj je analizirala Simpozijum „Kultura i identitet Bunjevaca” koji je prvi korak ka spornoj odluci Glavnog narodno- oslobodilačkog odbora Vojvodine od 14. maja 1945. godine, po kome Bunjevci i Šokci moraju da se izjašnjavaju kao Hrvati (Kako bunjevačke i šokačke narodnosti ne postoje, naređuje vam se da sve Bunjevce i Šokce imadete tretirati isključivo kao Hrvate bez obzira na njihovu izjavu - piše u naređenju. Sve izdate isprave sa upisanim Bunjevcima i Šokcima imaju biti uništene i izdate nove sa hrvatskom narodnošću, a u upisanim spiskovima da se narodnost ispravi), proglasi aktom koji krši poštovanje ljudskih prava.

 5042_1.jpg
Dr Suzana Kujundžić Ostojić

– Nakon našeg obraćanja Skupštini AP Vojvodine, u pogledu poznatog Dekreta iz 1945. godine, usledio je dogovor da se organizuje Simpozijum „Kultura i identitet Bunjevaca”. Simpozijum je i organizovan, 18. februara, pod pokroviteljstvom Sekretarijata za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama AP Vojvodine, u organizaciji Muzeja Vojvodine. Prijavljeno je bilo 37 autora, od toga više od 30 je i izlagalo svoje teme. Održan je u toku jednog dana, a teme su bile grupisane u tri velike celine, jedna je bila istorijska, druga vezana za jezik i književnost, a treća za etnologiju i obrazovanje. Zbornik radova očekujemo za oko dva meseca, a njegova promocija će bit organizovana u Novom Sadu, Subotici i Somboru – istakla je dr Kujundžić Ostojić, a potom se osvrnula na zaključke sa Simpozijuma:

– Od jedanaest tačaka, usvojenih na plenarnoj sednici po okončanju Simpozijuma, izdvaja se deseta. Sve su važne i bitne, a ova je možda i najvažnija: „Učesnici Simpozijuma ’Kultura i identitet Bunjevaca’ su saglasni u stavu da je nepravedno i nedopustivo osporavanje prava Bunjevaca na lično izjašnjavanje o svojoj nacionalnoj pripadnosti i kolektivna prava u skladu sa relevantnim zakonima Republike Srbije. To se posebno odnosi na hrvatsku nacionalnu manjinu i njene pridstavnike, ko i na Republiku Hrvatsku”.

Nakon zahteva i održanog Simpozijuma, u NSBNM očekuju nove korake po pitanju odnosa prema Dekretu iz 1945. godine kojim je bilo zabranjeno izjašnjavati se kao Bunjevac, odnosno, kojim su svi Bunjevci jednostavno prevedeni u Hrvate.

– Posle ovog bi trebalo da slede novi koraci, da se na narednoj sednici Skupštine Vojvodine taj dekret i okarakteriše kao nešto što nije smelo i nije moglo uradit, kao nešto što je protivno ljudskim pravima – dodaje dr Kujundžić Ostojić.

N.S.

Cenovnik Subotičkih Novina

Apoteka Subotica

4_22.jpg

Kuća zdravlja

4_20.jpg

Zoo Palić

NorDent

Suboticagas

Vojput

Dom zdravlja