Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.08.2018. Subota
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Ljudi
  U Subotici zasedao Odbor za rad i socijalna pitanja Narodne Skupštine Srbije
  Srbija pomaže migrantima, a NVO rade van institucija!
  26.02.2017.

  •NVO bi trebalo da pomažu migrantima u centrima, a ne van institucija sistema, rekao je u utorak u Subotici, državni sekretar Nenad Ivanišević, na sednici Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva Narodne skupštine, koja je održana u Subotici.
  • Država je na pravi način odgovorila na migrantsku krizu, uz human odnos prema migrantima, o čemu govori i mali broj incidenata koji se dešavaju, istakla je dr Vesna Rakonjac, predsednica Odbora

  5032_1.jpg
  Državni sekretar Nenad Ivanišević
  - Srbija dala dobre odgovore na krizu sa migrantima

  Drugog dana zasedanja desete sednice Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva Narodne skupštine Republike Srbije, članovi Odbora razmatrali su uticaj migrantske krize na sistem socijalne zaštite u Subotici, jednoj od regija pogođenih tom krizom.

  Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, dr Nenad Ivanišević, učestvovao je u Subotici u radu desete sednice Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva Narodne skupštine Republike Srbije.

  Ivanišević je, pored ostalog, apelovao na nevladine organizacije da ne pomažu migrantima van institucija sistema.

  —Srbija nijednoj nevladinoj organizaciji, za razliku od nekih zemalja Evropske unije, nije zabranila rad, niti je neku od tih organizacija dovodila u neprijatne situacije, rekao je Ivanišević.

  Državni sekretar je pozvao NVO da se jave i da nadležnim organima kažu u kom prihvatnom centru žele da pomognu.

  —Ukoliko neko misli da je bolje pružati pomoć migrantima koji su bili na minus 17 napolju, onda je to odgovornost onog ko tako misli. Mi ne mislimo tako i zato smo zamolili da se pomoć pruža u centrima, istakao je Nenad Ivanišević.

  Predsednica Odbora, dr Vesna Rakonjac, izjavila je da Odbor već dve godine prati aktivnosti oko migrantske krize i da se zbog toga jednom mesečno održavaju radni sastanci, koji okupljaju vladin i nevladin sektor.

  – Država je odgovorno i u pravom trenutku reagovala i sve strukture vlasti delovale su sinhronizovano. Država je na pravi način odgovorila na migrantsku krizu, uz human odnos prema migrantima, o čemu govori i mali broj incidenata koji se dešavaju. Veoma smo zadovoljni što za sve ovo vreme nije bilo nijedne epidemije i što je naš zdravstveni sistem funkcionisao dobro u tom delu obaveza, izjavila je posle obilaska Privremenog prihvatnog centra za migrante u Subotici i Doma za decu ometenu u razvoju ,,Kolevka“, sa državnim sekretarom dr Nenadom Ivaniševićem i članovima Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva Narodne skupštine, dr Vesna Rakonjac.

  Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, dr Nenad Ivanišević, upoznao je članove Odbora sa aktuelnom situacijom migrantske krize, ističući da u Srbiji ima oko sedam hiljada ekonomskih migranata, koji su smešteni u oko 15 prihvatnih centara.

  —Subotica je osetila prvu migrantsku krizu još 2011. godine, a vrhunac je bio 2015. godine. Pre nekoliko meseci formirana je radna grupa koju čine sve relevantne institucije, a koja je donela nova pravila o utvrđivanju načina kretanja migranata, njihovog krajnjeg cilja i odredišta. Krucijalno je da su sva sredstva usmerena na pružanje pomoći migrantima, dobijena iz donacija, a ne iz budžeta Republike Srbije, te stoga nijedan građanin Srbije nije ugrožen, naglasio je Ivanišević.

  Ivanišević je rekao, da je sa delegacijom Evropske unije potpisan ugovor o bespovratnoj pomoći, od 7,3 miliona evra, dok je pomoć Vlade Republike Nemačke, šest miliona evra.

  Milimir Vujadinović, šef radne grupe za praćenje migracije u Subotici, istakao je da je Vlada Republike Srbije 2014. godine uspostavila sistem, koji lokalne samouprave počinju da primenjuju.

  Vujadinović je rekao da je koordinacija sa drugim nadležnim institucijama oko poslova rešavanja migrantske krize važan cilj, te da je ona do sada uspešno obavljana, čemu je značajno doprinela i formirana radna grupa za praćenje migracija na teritoriji grada Subotice.

  Nada Harminc

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja