Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.08.2018. Subota
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Ljudi
  Galjdijana Ramić, najbolji student Ekonomskog fakulteta menja sliku o Romima
  Školom rušiti stereotipe
  23.02.2017.

  U osmogodišnjoj i srednjoj Ekonomskoj školi Galjdijana Ramić imala je sve petice a sada na Ekonomskom fakultetu u indeks upisuje ništa manje od devetke. -Ponosim se na svoje romsko poreklo, kulturu i jezik, a iz začaranog kruga siromaštva Rome može izvući samo obrazovanje.

  - Ne volim stereotipe o Romima. Musavoj deci na ulici koja prose. Da su prljavi ili neobrazovani. Da neće da idu u školu. Da kradu i žive od kontejnera, sakupljajući sekundarne sirovine. Da se Romkinje mlade udaju i da im roditelji ugovaraju brak. Ne volim ove, ali ni one stereotipe da su svi Romi muzikalni i da odlično igraju, što nije tačno, kao ni da sve Romkinje gataju i kunu. Moj primer razbija sve ove antiromske stereotipe.

  5021_1.jpg
  Galjdijana Ramić

  Ovako govori Galjdijana Ramić, student druge godine Ekonomskog fakulteta, koja u svom indeksu nema manje ocene od 9. Ona je po nacionalnosti Romkinja i ponosna je na svoje poreklo. U osnovnoj i srednjoj Ekonomskoj školi bila je „vukovac“, kao i njena sestra Melisa koja studira Pedagoški fakultet u Subotici. I njeni roditelji su obrazovani ljudi i svi zajedno pomažu putem raznih radionica i projekata da se popravi život i slika o Romima.

  - Predrasude o Romima koje su stolećima sticane, teško je preko noći srušiti- kaže Ramić. Jedini način da se stane na put širenju negativnog mišljenja o nama je da se u javnosti više govori o uspešnim Romima. A ima ih u svim oblastima života. U novinama a i na televiziji, kao da se trude da odu u sredinu gde žive Romi i slikom da prikažu svu njihovu nevolju i bedu. A većina nas, bar u Subotici ne živi taj život. Ako u Subotici 700 romske dece pohađa osnovnu školu, 70 Roma ide u srednju a nas 15 studira, to je onda sasvim druga priča. Zašto ne dođu kod mene i mojih roditelja da vide našu kuću u Dinarskoj ulici, gde i kako živimo?

  Edukativni centar Roma u Subotici nedavno je snimio i film „ME SE ROM“ (ja sam Rom) o troje mladih uspešnih Roma Galjdijani Ramić, Erdeljanu Bunjaku i Rajhani Saiti, koji su u naš grad stigli sa Kosova.

  5021_2.jpg

  - Imala sam svega četiri godine kada sam stigla u ovaj grad, - priča nam Galjdijana. Nisam kao dete znala ni da govorim srpski. Odrasla sam u porodici sa sestrom i roditeljima koji su školovani i uvek bili zaposleni. Još kao deca dobijali smo vaspitanje od roditelja, da se bude čist, da se uči i redovno ide u školu, da bi život posle sam birao i živio dostojanstveno i pošteno. Toliko su nam pričali o učenju u školi, da sam ja još u zabavištu više volela da se igram sa knjigama nego sa igračkama. A kad sam krenula u školu imala sam stalnu želju da budem – najbolja.

  5021_3.jpg
  Galjdijana i Melisa Ramić, sestre

  Tu želju Galjdijana Ramić je i ostvarila. Osmogodišnju školu i Ekonomsku završila je kao „vukovac“. Ona ne samo da je odličan učenik i student već i aktivni član Edukativnog centra Roma u Subotici, gde radi na projektima i raznim radionicama namenjenih romskoj populaciji.
  - Još u osnovnoj školi, učitelji i nastavnici određivali su da slabiji učenici, Srbi, Mađari, Bunjevci ili Hrvati sede u klupi zajedno sa mnom, kako bi im pomogla da bolje uče, - priča nam Ramić. Tako sam nastavila i u Edukativnom centru da pomažem romsku decu da idu u školu i budu dobri đaci. Volela sam da im ja budem uzor, tako mlada i obrazovana da i drugi mladi Romi krenu mojim putem. Da završavaju škole i zadrže svoj identitet i da se nikad ne stide da kažu da su Romi. Ja se ponosim svog porekla, da sam Rom, svojom kulturom i romskim jezikom koji govorimo u kući. Najviše mi Romi možemo pomoći sami sebe. Ono što nam niko ne brani, već sada uveliko podstiče je obrazovanje. Mora se biti uporan i početi od nečega jer šansa ne dolazi sama, morate je tražiti. Ništa ne pada s neba, što bi nas pokrenulo iz letargije i stečenih navika. Samo škola i obrazovanje može Rome izvući iz začaranog kruga siromaštva“.

  A na naše pitanje o diskriminaciji, Galjdijana Ramić odgovara.

  - Više sam imala problema što sam odlična i kako su me zvali „štreber“ nego što sam Romkinja. Nisam dozvolila da se puno razlikujem od ostale dece, lepo sam se oblačila, odlično učila i jedino što sam bila drugačija od ostalih je moja malo tamnija boja kože. Neku naročitu diskriminaciju nisam osetila, a podsmeha je verovatno bilo. U prvom razredu sećam se jedne devojčice, koja je mojoj drugarici govorila da se ne druži sa mnom jer sam Romkinja. Te reči su mi zauvek ostale urezane u sećanju i kao da su me terale na neki inat „jesam Romkinja ali hoću da budem najbolja“!

  Prosi li?

  Mirko Kaldašan, jedan od najboljih studenata na master studijama hemije Prirodno matematičkog fakulteta u Novom Sadu, ispričao nam je i ovu priču. - Jedan moj drug sa fakulteta sa oduševljenjem je svojim roditeljima pričao o meni i našem druženju i da sam Rom. Iako mu je otac školovan, pitao je sina: „A da li taj tvoj drug prosi?“. Drugar je počeo da se smeje i uputio ocu kontrapitanje „A što bi to moj drug radio?“. Otac je odgovorio: „Pa šta je znam, Romima je to u krvi“. E na nama je veliki teret da srušimo ovakve i sve druge predrasude o Romima - kaže Kaldašan.

  Lider

  Subotica je lider u inkluziji Roma u regionu. Prema podacima Edukativnog centra 700 romske dece pohađaju osmogodišnju školu, njih 70 ide u srednju i 15 je upisalo neki od fakulteta u Vojvodini. Prema poslednjem popisu u Subotici ima 2.959 Roma, što je u odnosu na predhodni popis iz 2002. povećanje od skoro 100%. To je jedina manjiska zajednica (romska) koja je brojčano duplo povećana i to zbog raseljenih sa Kosova i drugih krajeva bivše Jugoslavije. Samo sa Kosova u Suboticu se doselilo 2.500 Roma.

  M. Mitrić

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja