Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 19.07.2018. ?etvrtak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  U Opštoj bolnici Subotica prvi put urađene dijagnostičke bronhoskopije
  Brzi i uspešni zahvati
  18.02.2017.

  Zahvaljujući saradnji sa Institutom za plućne bolesti, u Opštoj bolnici u Subotici su krajem prošle nedelje, po prvi put urađene dijagnostičke bronhoskopije. Ta kompleksna endoskopska procedura izvedena je u seriji najave modernizacije i podizanja kvaliteta usluga koje se pružaju pacijentima u Opštoj bolnici Subotica.

  Bronhoskopija je procedura koja se izvodi u terapijske i dijagnostičke svrhe. Iako se u terapijske svrhe bronhoskopija izvodila u jedinici intenzivne nege u Opštoj bolnici, dijagnostička bronhoskopija do sada nije.

  5002_1.jpg 

  Po prvi put, ta procedura urađena je u subotičkoj bolnici, kod dva pacijenta, a pod nadzorom dr Gorana Stojanovića, upravnika Klinike za pulmološku onkologiju Instituta za plućne bolesti Vojvodine.

  - Kod dva pacijenta rađena je bronhoskopija, u vrsti anestezije koja se zove analgosedacija, što znači da se pacijenti u momentu kada se radi intervencija, nje ne sećaju i nemaju osećaj bola i nelagodnosti. Intervencija traje do 20 minuta i pri tome se uzimaju uzorci potrebni za ispitivanje, obzirom da su ovo prve procedure. Uzorci će se odneti na ispitivanje u Institut za plućne bolesti Vojvodine - izjavio je dr Stojanović nakon završenih intervencija.

  Kako je najavljeno, dijagnostičke bronhoskopije će se od sada redovno izvoditi u Opštoj bolnici u Subotici, obzirom da postoje svi neophodni uslovi za takve intervencije.

  - Uspešno su urađene procedure prvih pacijenata. U saradnji sa Institutom za plućne bolesti Vojvodine, daljnja edukacija lekara će teći u bolnici u Subotici, a ciklično će se naši lekari i tehničari smenjivati u Institutu za plućne bolesti Vojvodine. Nadamo se da ćemo u narednih nekoliko meseci savladati tehniku i moći samostalno da izvodimo bronhoskopije u našoj bolnici, kao sastavni deo bolesti pluća - rekao je dr Slobodan Puškar, direktor Opšte bolnice Subotica.

  U Opštoj bolnici Subotica nedavno su obavljene i ugradnje posebnih oblika pejsmejkera, a uskoro su najavljeni i novi zahvati.

  OP sale kompletno opremljene

  Na pitanje da prokomentariše opremljenost operacionih sala u bolnici, dr Slobodan Puškar, direktor te ustanove, rekao je da bolnica ima pozitivne komentare na kvalitet rada anesteziologa, kao i na saradnju sa subotičkim anesteziolozima od strane stručnjaka iz drugih centara. Naši anesteziolozi i sale za operacije, kompletno su osposobljeni za najkompleksnije zahvate, kao i za veliki spektar dijagnostičkih i terapijskih procedura, rekao je za naš list direktor subotičke bolnice.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja