Naslovna stranaMEDLAB Pionir - Medeno Srce
Danas je 23.05.2017. Utorak
 
NAJNOVIJI BROJ
Novi broj
Godina I, Broj 12
  19. maj 2017.

 
2_4.jpg
 

 

 

 
 
 
 
Zdravstvo
U Opštoj bolnici Subotica prvi put urađene dijagnostičke bronhoskopije
Brzi i uspešni zahvati
18.02.2017.

Zahvaljujući saradnji sa Institutom za plućne bolesti, u Opštoj bolnici u Subotici su krajem prošle nedelje, po prvi put urađene dijagnostičke bronhoskopije. Ta kompleksna endoskopska procedura izvedena je u seriji najave modernizacije i podizanja kvaliteta usluga koje se pružaju pacijentima u Opštoj bolnici Subotica.

Bronhoskopija je procedura koja se izvodi u terapijske i dijagnostičke svrhe. Iako se u terapijske svrhe bronhoskopija izvodila u jedinici intenzivne nege u Opštoj bolnici, dijagnostička bronhoskopija do sada nije.

5002_1.jpg 

Po prvi put, ta procedura urađena je u subotičkoj bolnici, kod dva pacijenta, a pod nadzorom dr Gorana Stojanovića, upravnika Klinike za pulmološku onkologiju Instituta za plućne bolesti Vojvodine.

- Kod dva pacijenta rađena je bronhoskopija, u vrsti anestezije koja se zove analgosedacija, što znači da se pacijenti u momentu kada se radi intervencija, nje ne sećaju i nemaju osećaj bola i nelagodnosti. Intervencija traje do 20 minuta i pri tome se uzimaju uzorci potrebni za ispitivanje, obzirom da su ovo prve procedure. Uzorci će se odneti na ispitivanje u Institut za plućne bolesti Vojvodine - izjavio je dr Stojanović nakon završenih intervencija.

Kako je najavljeno, dijagnostičke bronhoskopije će se od sada redovno izvoditi u Opštoj bolnici u Subotici, obzirom da postoje svi neophodni uslovi za takve intervencije.

- Uspešno su urađene procedure prvih pacijenata. U saradnji sa Institutom za plućne bolesti Vojvodine, daljnja edukacija lekara će teći u bolnici u Subotici, a ciklično će se naši lekari i tehničari smenjivati u Institutu za plućne bolesti Vojvodine. Nadamo se da ćemo u narednih nekoliko meseci savladati tehniku i moći samostalno da izvodimo bronhoskopije u našoj bolnici, kao sastavni deo bolesti pluća - rekao je dr Slobodan Puškar, direktor Opšte bolnice Subotica.

U Opštoj bolnici Subotica nedavno su obavljene i ugradnje posebnih oblika pejsmejkera, a uskoro su najavljeni i novi zahvati.

OP sale kompletno opremljene

Na pitanje da prokomentariše opremljenost operacionih sala u bolnici, dr Slobodan Puškar, direktor te ustanove, rekao je da bolnica ima pozitivne komentare na kvalitet rada anesteziologa, kao i na saradnju sa subotičkim anesteziolozima od strane stručnjaka iz drugih centara. Naši anesteziolozi i sale za operacije, kompletno su osposobljeni za najkompleksnije zahvate, kao i za veliki spektar dijagnostičkih i terapijskih procedura, rekao je za naš list direktor subotičke bolnice.

A. Šiška

Cenovnik Subotičkih Novina

Apoteka Subotica

4_22.jpg

Kuća zdravlja

4_20.jpg

Zoo Palić

NorDent

Suboticagas

Vojput

Dom zdravlja