Naslovna stranaMEDLAB Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.05.2017. Ponedeljak
 
NAJNOVIJI BROJ
Novi broj
Godina I, Broj 12
  19. maj 2017.

 
2_4.jpg
 

 

 

 
 
 
 
Zdravstvo
Proširuje se ambulanta u Kumičićevoj
16.02.2017.

U subotičkom Domu zdravlja kažu da je u toku proširenje ambulante I u Kumičićevoj ulici. Otvaranjem novog dela ambulante, rasteretiće se Dispanzer za decu, koji je opterećen zbog svakodnevno velikog broja pacijenata, a malog broja pedijatara, tvrde nadležni u Domu zdravlja.

4993_1.jpg

Ambulanta u Kumičićevoj ulici proširuje se zahvaljujući sredstvima nemačke organizacije ASB. U ambulanti će kako se najavljuje, biti pregledana deca migranti, do 14 godina, ali i druga deca.

Dispanzer da decu biće rasterećen

Ambulanta u Kumičićevoj ulici će nakon završetka radova, doći kao rasterećenje Dispanzeru za decu, tvrde u toj zdravstvenoj ustanovi.

4993_2.jpg
dr Mila Dujmić
Bogdanović, direktor
Doma zdravlja Subotica

- Kada se novi deo ambulante u Kumičićevoj ulici otvori, moći će da na preglede prima i decu iz ratom zahvećenog područja, koja su se do sada pregledala u Službi za zdravstvenu zaštitu dece, odnosno u takozvanom Dispanzeru za decu. Otvaranjem ambulante u Kumičićevoj ulici, rasteretiće se Dispanzer za decu koji je iovako opterećen zbog svakodnevno velikog broja pacijenata, a malog broja pedijatara - objašnjava dr Mila Dujmić Bogdanović, direktor Doma zdravlja Subotica.

Hitna služba - i dalje mnogo intervencija

Služba hitne medicinske pomoći Doma zdravlja i dalje ima pune ruke posla, pa je tako samo u februaru imala 180 intervencija na terenu, odnosno 30 lekarskih pregleda po danu. Najčešće se intervenisalo kod starijih pacijenata kod kojih je došlo do pogoršanja osnovne bolesti. Tri pacijenta su vožena na Institut za kardiovaskularne bolesti Vojvodine zbog akutnog infarkta srca iz kućnih uslova. Urgentna ekipa je od početka meseca imala dve reanimacije nastale usled srčanog zastoja, obe kod pacijenta starije životne dobi.

- Ni u ambulanti Hitne službe nije mnogo mirnije. Od početka meseca, pregledano je čak 250 pacijenata. Najčešći razlog dolaska pacijenta u ambulantu je visoki krvni pritisak, lakše telesne povrede nastale u kućnim uslovima i usled padova kao i zbog bolova različite etiologije. Tokom 2016 godine, Služba hitne medicinske pomoći je pregledala 191 migranta i izvršila 139 sanitetskih prevoza. Patronažna služba je tokom 2016. godine bila angažovana za pružanje zdravstvenih usluga i pomoći izbeglicama i licima u potrebi za međunarodnom zaštitom a posebno pri prehrani odojčadi i male dece u tranzitnoj zoni kod graničnog prelaza Kelebija, a pregledano je oko 1000 dece - kaže dr Mihaela Budimski, piar Doma zdravlja.

Ostalo još 1.2oo vakcina

Vakcinacija "Vaksigrip" vakcinom u Subotici je počela 20. oktobra prošle godine. Do sada je vakcinu primilo 3.300 pacijenta, a preostalo je još 1.200 vakcina. Pravo na besplatnu vakcinaciju imaju sve osobe starije od 65 godina kao i rizične grupe stanovnika (oboleli od hroničnih bolesti). Sugrađani još uvek mogu da se vakcinišu u svim gradskim kao i u vangradskim ambulantama Doma zdravlja Subotica.

A. Šiška

Cenovnik Subotičkih Novina

Apoteka Subotica

4_22.jpg

Kuća zdravlja

4_20.jpg

Zoo Palić

NorDent

Suboticagas

Vojput

Dom zdravlja