Naslovna stranaMEDLAB Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.05.2017. Ponedeljak
 
NAJNOVIJI BROJ
Novi broj
Godina I, Broj 12
  19. maj 2017.

 
2_4.jpg
 

 

 

 
 
 
 
Obrazovanje
Osnovna škola „Kizur Ištvan“
Najponosniji na svoj kolektiv
15.02.2017.

Pored brojnih vannastavnih aktivnosti koje nudi ova škola, dnevog boravka u kom je organizovan i topli obrok, u ovoj osnovnoj školi vlada prijateljska i pozitivna atmosfera i timski rad. A to očito donosi i rezultate.

Decu, kažu svi, ne možete prevariti. Glumci zato tvrde da je za njih najteže igrati predstavu, ali i najlepše. Ona prihvataju samo iskrenost i ako im nešto ne prija teško ćete ih na to privoleti. Deca u školu „Kizur Ištvan“ idu ranije i ostaju duže nego što im je obaveza. A evo i razloga.

4990_1.jpg
Direktorica Vesna Dulić

U osnovnu školu „Kizur Ištvan“ ide 750 učenika, podeljenih u 32 odeljenja. Za decu i nižih i viših razreda organizovano je dosta šarolikih sadržaja.

- Uz saglasnost roditelja deca nižih razreda zimi idu na klizanje, a na proleće u školu vožnje rolerima, jedanput mesečno već desetak godina vodimo decu u Zoološki vrt na interaktivnu očiglednu nastavu u okviru projekta „Čuvari prirode". Deca učestvuju na brojnim likovnim konkursima, a takođe se već od prvog razreda uključuju u takmičenje matematike na nivou Srbije „Misliša“i međunarodno „Kengur“. Četvrti razredi priređuju priredbe dobrodošlice prvacima i time na pravi način dočekuju nove članove našeg kolektiva – kaže direktorica Vesna Dulić, koja je najponosnija na tu dobru atmosferu i timski rad svojih kolega i dece.

Dnevni boravak je uvek pun i okuplja ponekad i blizu stotinu mališana, pa se pored dva zaposlena učitelja pojavljuje i potreba za trećim. Pored završavanja domaćih zadataka, organizovanog ručka i raznih zabavnih igara ovde vlada potpuno domaća atmosfera.

Za više razrede organizovana je dodatna nastava iz gotovo svih predmeta: biologije, fizike, hemije, istorije, geografije, matematike, engleskog i nemačkog. Pripreme za takmičenja kreću u novembru, a intenziviraju se početkom drugog polugodišta i čak 25-30% dece učestvuje u raznoraznim takmičenjima.

-Imamo zatim ekološku, dramsku i recitatorsku sekciju, a i hor jako lepo funkcioniše – nastavlja sa prezentacijom direktorica Dulić, upućujući nas na nastavnike koje ćemo svakako upoznavati tokom narednih brojeva. - Profesori tehničkog obrazovanja i informatike vode sekcije modelarstva, a rade se i mini programerski projekti. Rezultati koje postižu uvrstili su ih sad već u stalne članove međunarodnog sajma INOVA u Zagrebu gde se okupljaju evropske škole kako bi prezentovale svoje inovacije.

Postoje ozbiljni nagoveštaji da će škola od naredne godine imati i pet robota koji će deci pružiti mogućnost da se upoznaju i sa ovim načinom programiranja.

-Dobro funkcioniše i izborni predmet Domaćinstvo, gde se okupljaju zainteresovani za vođenje domaćinstva, kuvanje i primenjenu umetnost. Neretko se tu popodne, uveče ili subotom isprobavaju razni kulinarski recepti i usput druži i zabavlja.

U okviru fizičkog postoje posebno treninzi malog fudbala i ritmičke gimnastike, tu su još i odbojka i rukomet, ali u ovom segmentu još ima prostora za više za šta se čeka plan Ministarsva prosvete naredne školske godine.

Tu su još i brojna aktuelna i atraktivna predavanja koja se organizuju u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje, udruženjima i fondacijama, a za april ove godine škola planira mali spektakl. Nastavnici i učenici ove škole već nekoliko godina aktivno učestvuju u manifestaciji evropskog karaktera „Noć istraživača", pa je uspostavljena saradnja sa Centrom za promociju nauke iz Beograda i Planetarijum će na dva dana preseliti u svoju školu.

I to nije sve...Svakog petka u školi se u večernjim satima organizuje okupljanje dece u organizaciji Fondacije „Mesečina", čiji je cilj kvalitetno provođenje slobodnog vremena i bavljenje društvenim i sportskim aktivnostima.

L. Raos

Cenovnik Subotičkih Novina

Apoteka Subotica

4_22.jpg

Kuća zdravlja

4_20.jpg

Zoo Palić

NorDent

Suboticagas

Vojput

Dom zdravlja