Naslovna stranaMEDLAB Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.05.2017. Ponedeljak
 
NAJNOVIJI BROJ
Novi broj
Godina I, Broj 12
  19. maj 2017.

 
2_4.jpg
 

 

 

 
 
 
 
Kultura
Veliko bunjevačko prelo obeleženo i u Bajmoku
Puna sala gostiju uz tradicionalnu „krumpiraču”
15.02.2017.

Po već dobroj tradiciji i Bajmočani su obeležili „Veliko bunjevačko prelo”, kako to i dolikuje, uz punu salu, druženje, zabavu, i nadaleko poznat ukus domaće „krumpirače“.

Kako je to istakao Branko Pokornić, predsednik BKC „Bajmok”, koji stoji iza kompletne organizacije, „prelo je ostalo ono što je uvek bilo, misto okupljanja ljudi".

4989_1.jpg

– Nekada su prela održavana na salašima, ljudi su se družili, bilo je tu i pesme i svirke... Danas je drugo vreme, dosta toga se promenilo, ali je poruka prela ostala ista. Verujemo da smo dobri domaćini, da se naši gosti osećaju prijatno, da se zabavljaju, razgovaraju, igraju, pevaju... – ističe Pokornić.

4989_2.jpgProgam je u Bajmoku počeo nastupom Adrijane Sabo i Ane Ivković Ivandekić, učenica OŠ „Vuk Karadžić” , koje su deklamovale pesmu „Kolo igra tamburica svira”, najbolju preljsku pesmu sa obeležavanja nacionalnog praznika „Dana Velikog prela” kazivala je pesnikinja Gabrijela Diklić, dok su tradicionalne bunjevačke igre prikazali gosti iz Kulturno-umitničkog društva železničara „Bratstvo”.

Kroz program je prisutne pozdravila i dr Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine.

– Puna sala sveta, kako mladog, tako i svih drugih generacija, pokazuje da se preljski običaji čuvaju od davnina. Naše običaje čuvamo još od vremena kad smo živeli u pradomovini, pa sve kroz seobe dok se nismo doselili u severnu Bačku. Nismo zaboravili ko smo i šta smo, a ovo veče biće samo jedno u nizu čuvanja naše tradicije – istakla je presdenica NSBNM.

Kako je prelo pada na Marin, tako su se u BKC „Bajmok” potrudili da svim Marijama, Marinama, Maricama, Mariškama... čestitaju imendan. Joška Urban, član ovog BKC-a, je dobio lep zadatak da sve gošće koje su slavile imendan, a bilo ih je ove godine osamnaest, dariva prigodnim poklonom.

Pedantni domaćini su preneli da su za 200 gostiju pripremili večeru sa 140 kg krompira, 60 kg kobasice, 35 kg pečenih rebara, 20 kg slanine, 15 kg krvavice, 25 kg kiselog kupusa, i dovoljno feferona...

N.S.

Cenovnik Subotičkih Novina

Apoteka Subotica

4_22.jpg

Kuća zdravlja

4_20.jpg

Zoo Palić

NorDent

Suboticagas

Vojput

Dom zdravlja