Naslovna stranaMEDLAB Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.05.2017. Ponedeljak
 
NAJNOVIJI BROJ
Novi broj
Godina I, Broj 12
  19. maj 2017.

 
2_4.jpg
 

 

 

 
 
 
 
Zdravstvo
Obeležen 4. februar, Svetski dan borbe protiv raka
Loše navike su uzrok smrti
14.02.2017.

U Srbiji od karcinoma i dalje umire veliki broj ljudi. U okviru obeležavanja Svetskog dana borbe protiv raka, lekari tvrde da se godišnje u proseku dijagnostikuje oko 36.000 novih slučajeva malignih bolesti, dok od raka umre više od 20.000 ljudi.

 4984_1.jpg

Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije, oboljevanje od malignih bolesti u svetu poraslo je sa 12,7 miliona u 2008. godini, na više od 14 miliona ljudi u 2012. godini. Očekuje se da će do 2032. godine, oboljevanje od raka porasti za 70 odsto.

U Srbiji se godišnje u proseku dijagnostikuje oko 36.000 novih slučajeva malignih bolesti, dok od raka umre više od 20.000 ljudi.

„Mi možemo, ja mogu"

Pod sloganom „Mi možemo, ja mogu" kojom se podseća da pojedinac i zajednica mogu da doprinesu smanjenju globalnog opterećenja rakom, ove godine se obeležava Svetski dan borbe protiv raka i u našoj zemlji.

Lekari upozoravaju da je oko 30 odsto svih smrtnih ishoda od malignih bolesti posledica korišćenja duvanskih proizvoda, prekomerne telesne težine, nepravilne ishrane, nedovoljne fizičke aktivnosti i konzumacije alkohola. Čak 40 odsto malignih bolesti, može biti, tvrde lekari, izbegnuto jednostavnim merama - prestankom korišćenja duvana, ograničenim konzumiranjem alkohola, izbegavanjem suvišnog izlaganja suncu, zadržavanjem odgovarajuće telesne težine, pravilnom ishranom i konzumiranjem zdravstveno ispravne hrane, vežbanjem, kao i zaštitom od infekcija koje mogu izazvati nastanak raka.

- Vodeći uzroci obolevanja i umiranja od raka u našoj zemlji identični su vodećim uzrocima obolevanja i smrtnosti od malignih tumora u većini zemalja u razvoju. Muški deo stanovništva u našoj zemlji najviše oboljeva i umire od raka pluća, debelog creva i prostate. U ženskom delu stanovništva maligni proces je najčešće lokalizovan na dojci, debelom crevu, plućima i grliću materice, a to su i najčešći uzroci smrtnog ishoda od maligne bolesti - kaže dr Zorica Dragaš, specijalista socijalne medicine iz Zavoda za javno zdravlje.

I virusi krivi za rak

Međunarodno Udruženje za borbu protiv raka navodi, da se čak 20 odsto karcinoma koji se otkrije svake godine može pripisati virusnim ili bakterijskim infekcijama izazvanim HPV - koji može da dovede do raka grlića materice, virusima hepatitisa B ili C - koji značajno doprinose nastanku raka jetre, Epštajn- Bar virusom koji može biti uzrok limfoma, dok je Helikobakterija povezana sa nastankom raka želuca.

— Pored nekih virusnih infekcija koje se dovode u vezu sa nastankom karcinoma, važno je napomenuti i da 30 odsto svih smrtnih ishoda od malignih bolesti jesu posledica korišćenja duvanskih proizvoda, prekomerne telesne težine, nepravilne ishrane, nedovoljne fizičke aktivnosti i konzumacije alkohola - tvrdi dr Dragaš.

Istraživanja su pokazala i da čak 40 odsto malignih bolesti može biti izbegnuto prestankom korišćenja duvana, ograničenim konzumiranjem alkohola, izbegavanjem suvišnog izlaganja suncu, zadržavanjem odgovarajuće telesne težine, pravilnom ishranom i konzumiranjem zdravstveno ispravne hrane, vežbanjem, kao i zaštitom od infekcija koje mogu izazvati nastanak raka.

Prevencija najefikasnija

Prevencija malignih bolesti predstavlja najefikasniji pristup kontroli malignih bolesti. Lekari ističu da je ukoliko do bolesti ipak dođe, njen ishod moguće poboljšati ranim otkrivanjem, terapijom i rehabilitacijom uz odgovarajuće palijativno zbrinjavanje. Ukoliko se otkrije na vreme u oko 80 odsto slučajeva, a prema nekim autorima i u čak 90 odsto, bolest se može potpuno izlečiti, navodi se u ocenama lekara.

A. Šiška

Cenovnik Subotičkih Novina

Apoteka Subotica

4_22.jpg

Kuća zdravlja

4_20.jpg

Zoo Palić

NorDent

Suboticagas

Vojput

Dom zdravlja