Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.07.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Obeležen 31. januar, Nacionalni dan bez duvanskog dima
  Odrasli puše i mene guše!
  08.02.2017.

  Lekari tvrde da je izloženost duvanskom dimu i dalje visoka u Srbiji. Čak preko 40 odsto dece ima bar jednog roditelja koji koristi cigarete, i upozoravaju da jei izloženost „pasivnom pušenju", sve opasnija.

  Subotički Zavod za javno zdravlje i ove godine je obeležio 31. januar, Nacionalni dan bez duvanskog dima. Slogan ovogodišnjeg obeležavanja tog značajnoj datuma je „Odrasli puše i mene guše”, čime se, prema tvrdnjama lekara, želi skrenuti pažnja donosiocima odluka, stručnoj javnosti i stanovništvu, da je i pored Zakona, izloženost stanovništva duvanskom dimu, posebno dece i mladih, i dalje veoma visoka. Ističe se i važnost i značaj potpune zabrane pušenja u zatvorenom prostoru, bez izuzetaka, jer ne postoji bezbedan nivo izloženosti duvanskom dimu.

  Čak polovina dece udiše vazduh zagađen duvanskim dimom

  4960_1.jpgVisokoj izloženosti duvanskom dimu, a posebno na mestima na kojima nije zabranjeno pušenje, svakako doprinosi i visoka tolerantnost društva prema upotrebi duvana uprkos tome što većina stanovništva zna da duvanski dim izaziva brojna oboljenja.

  - Poražavajuće je da čak preko 40 % dece ima najmanje jednog roditelja koji puši. Statistike kažu da gotovo polovina dece u svetu, a slična je situacija i kod nas, redovno udiše vazduh zagađen duvanskim dimom na javnim mestima. Ne postoje bezbedni duvanski proizvodi i bezbedan nivo korišćenja duvanskih proizvoda, kao ni bezbedan nivo izloženosti duvanskom dimu. Kod novorođenčadi majki koje su u trudnoći pušile, češći su problemi u sazrevanju pluća zbog čega ova novoređenčad mora da boravi u inkubatoru. Njihova pluća nisu dovoljno razvijena, a češće imaju i manju telesnu težinu na rođenju. Bebe putem majčinog mleka unose štetne materije duvanskog dima. Zbog toga su ove bebe češće uznemirene i uplašene, pa više plaču. Najnovija istraživanja ukazuju da, ukoliko su deca izložena duvanskom dimu u kući, u kasnijem razvoju su kod njih češće prisutni agresivni oblici ponašanja i hiperaktivnost - objašnjava prim. mr sc. med. Nada Kosić Bibić, načelnik Centra za promociju zdravlja u subotičkom ZZJZ. Ona dodaje da je važno istaći i da deca dišu brže nego odrasli i imaju veći broj otkucaja srca u minuti, i da na taj način u svoj organizam unose više hemikalija iz duvanskog dima. Sa druge strane, sposobnosti „prečišćavanja i izbacivanja“ štetnih hemikalija su im manje nego kod odraslih, kaže doktorka.

  Neophodne izmene Zakona

  U cilju zaštite stanovništva od štetnih posledica izazvanih duvanskim dimom, jasno proizilazi da je potrebno unaprediti postojeću zakonsku regulativu u Srbiji.

  - Neophodna je izmena Zakona koja treba da predvidi uvođenje potpune zabrane pušenja na svim javnim mestima bez izuzetaka, uključujući ugostiteljske objekte. Takođe je važno primenjivati i sve ostale efikasne i proverene mere kontrole duvana iz tzv. moćnog paketa mera M-POWER koje su dovele do poboljšanja zdravlja stanovništva u zemljama koje ih primenjuju duže od decenije. One uključuju povećanje cena i akciza duvanskih proizvoda, uvođenje slikovnih upozorenja na pakovanjima, zabranu reklamiranja i sponzorstva i pružanje podrške za odvikavanje od pušenja -kaže dr Kosić Bibić.

  U cilju zaštite stanovništva od štetnih posledica izazvanih duvanskim dimom, jasno proizilazi da je neophodna obavezujuća regulativa, a ne ona koja je zasnovana na dobrovoljnosti. U skladu sa tim je potrebno unaprediti postojeću zakonsku regulativu u Srbiji, zaključak je stručnjaka povodom obeležavanja tog značajnog zdravstvenog datuma.

  U Srbiji zabranjeno reklamiranje e-cigarete

  4960_2.jpgRezulta - ti 7. istraživanja o efektima primene Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu objavljeni decembra 2016. godine pokazuju da polovina pušača želi da ostavi cigarete, svaki četvrti pušač ozbiljno razmišlja o tome da prestane da puši, 15% pušača je smanjilo broj popušenih cigareta, a 1% prestalo da puši. Skoro svakom drugom stanovniku smeta izloženost duvanskom dimu, bez obzira gde je izložen. 86% stanovnika podržava važeći Zakon, a samo 11% smatra da se u potpunosti poštuje. Više od trećine stanovnika Srbije misli da bi trebalo u potpunosti zabraniti pušenje ili ostaviti mogućnost pušenja u fizički odvojenim prostorijama u ugostiteljskim objektima. U Srbiji je zabranjeno reklamiranje e-cigarete od 2016. godine, ali je potrebno regulisati i druge aspekte upotrebe e-cigarete. Lekari upozoravaju da ne postoje bezbedni duvanski proizvodi i bezbedan nivo korišćenja duvanskih proizvoda, kao ni bezbedan nivo izloženosti duvanskom dimu. Izloženost duvanskom dimu i kod nepušača može da izazove rak, bolesti srca ili bolesti pluća.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja