Naslovna stranaMEDLAB Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.05.2017. Ponedeljak
 
NAJNOVIJI BROJ
Novi broj
Godina I, Broj 12
  19. maj 2017.

 
2_4.jpg
 

 

 

 
 
 
 
Obrazovanje
Pripreme za malu maturu uveliko traju
Osmaci uglavnom znaju koju školu žele da upišu
06.02.2017.

Pripreme za polaganje male mature već uveliko traju. Kako bi se učenici upisali u željenu srednju školu, svaka škola nudi različite programe koji su usmereni ka profesionalnoj orijantaciji. Đaci u saradnji sa roditeljima, kao i stručnim licima iz osnovne škole obavljaju razgovore kako bi ostvarili što bolji rezultat na završnom ispitu i krenuli ka srednjem usmerenju prema svojim afinitetima. Nađa Todorović je učenica 8 d razreda OŠ „Sonja Marinković” i želja joj je da upiše srpsku gimnaziju u Budimpešti.

4954_1.jpg„Razmišljam se između Gimnazije u Subotici i Budimpešti. Treniram rukomet i verujem da bih mogla više da postignem ukoliko se upišem u gimnaziji u Budimpešti“, kaže Nađa Todorović učenica 8 d razreda.

Njena razredna, Minja Lazin Kapun objašnjava da oni već od sedmog razreda intenzivno rade na profesionalnom usmerenju dece.

„Programe profesionalne orijentacije radimo kroz radionice, ankete, razgovore...Većina dece zna koju želi srednju školu da upiše, a onima koji nisu bili sigurni nadam se da smo pomogli”, istakla Minja Lazin Kapun, odeljenski starešina 8d OŠ „Sonja Marinković”.

Nastavnici u osnovnim školama u obavezi su da održavaju pripremne časove za učenike iz svih predmeta koji će se naći na testovima završnog ispita. U školi „Sonja Marinković“ posebna pažnja se poklanja i inkluzivnom obrazovanju.

„Za malu maturu imamo pripremnu nastavu koju organizuju nastavnici, a što se tiče upisa u srednje škole naša škola veliku pažnju poklanja profesionalnom usmeravanju i informisanju učenika. Tokom sedmog i osmog razreda učenici pohađaju radionice koje drže odeljenske starešine na temu profesionalne orijentacije. U drugom polugodištu osmog razreda testiramo učenike, profesionalno opredeljenje i interesovanja, a obavljamo i individualne razgovore sa svim učenicima na osnovu rezultata testa i pomažemo im da donesu odluku. Što se tiče dece koja se nalaze u inkluzivnom obrazovanju (IOP 1 i IOP 2) posvećujemo im veliku pažnju prilikom usmeravanja. U novembru mesecu svake godine, a ove godine je bila treća godina za redom kako se održava prezentacija srednjih škola za učenike sa IOP-om i to ne samo u našoj školi nego sa teritorije Subotice. Zatim u drugom polugodištu imamo po kalendaru usluga profesionalna deformacija u saradnji sa srednjim školama, „Pratim te na praksi“ i posete izabranih srednjih škola. Obilazimo srednje škole da bi učenici doneli odluku. Cilj je ne samo upisati školu, nego je i završiti i baviti se time“, objašnjava psihološkinja OŠ „Sonja Marinković“, Branka Bešlić.

Pored 10 časova iz sedam predmeta, profesori imaju obavezu i da drže dodatnu nastavu svim budućim srednjoškolcima koji imaju nedoumice u vezi sa gradivom.

S.I.

Cenovnik Subotičkih Novina

Apoteka Subotica

4_22.jpg

Kuća zdravlja

4_20.jpg

Zoo Palić

NorDent

Suboticagas

Vojput

Dom zdravlja