Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.07.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Saradnja tima kardiologa Opšte bolnice Subotica i Pejsmejker centra Kliničkog centra Srbije
  Ugrađeni posebni oblici pejsmejkera
  06.02.2017.

  Tim kardiologa Opšte bolnice na čelu sa Slobodanom Puškarom, direktorom Opšte bolnice, a pod mentorstvom prof. dr Gorana Milašinovića, direktora Pejsmejker centra Srbije, obavio dve operacije ugradnje pejsmejkera pacijentima sa dokazanim poremećajem srčanog ritma. U Opštoj bolnici Subotica najavlju dalju saradnju sa Pejsmejker centrom u Beogradu, u cilju modernizacije u pružanju kvaliteta usluga pacijentima.

  4952_1.jpg

  Dolaskom na mesto direktora Opšte bolnice Subotica, dr Slobodan Puškar, obećao je građanima značajne pomake u kvalitetu pružanja usluga, kao i povećanje broja dijagnostičkih i terapijskih procedura. Dr Puškar je naglasio da su shodno tome, u toj zdravstvenoj ustanovi u utorak, 31. januara, izvedena dva kompleksna zahvata dvojici pacijenata, čije zdravstveno stanje je bilo vrlo kritično. Njima su ugrađeni specijalni oblici pejsmejkera.

  Tim kardiologa Opšte bolnice na čelu sa direktorom Opšte bolnice, dr Slobodanom Puškarom a pod mentorstvom prof. dr Gorana Milašinovića, direktora Pejsmejker centra Srbije, obavili su dve kompleksne operacije ugradnje pejsmejkera-defibrilatora kod pacijenta sa dokazanim poremećajem srčanog ritma.

  Pejsmejkeri - defribilatori sprečavaju iznenadnu smrt usled aritmije

  Implantacija pejsmejkera - defribilatora ima funkciju sprečavanja iznenadne smrti bolesnika usled aritmije, od koje gubi svest i koja može da dovede do srčanog zastoja.

  Ugradnja posebnog oblika pejsmejkera već je rađena u Opštoj bolnici Subotica, ali ne kod bolesnika koji su imali dokazanu aritmiju, jer je za takvu vrstu operacije neophodno izazvati veštačku aritmiju koja će se kasnije pejsmejkerom zaustaviti, za šta naši specijalisti nisu bili obučeni.

  - Pejsmejker, a naročito pejsmejker - defribilator je jedna vrsta specijalnog kompjutera, robota, mi ga programiramo i naučimo da prepoznaje artimiju, a kad se ta aritmija pojavi, da je i zaustavi na što bezbolniji način. Da smo uspeli da naučimo pejsmejker toj ulozi dokaz je i ova operacija kod jednog od dva bolesnika. Izazvali smo aritmiju koja je za njega bila potencijalno opasna, pa i smrtonosna, našli smo program kako aparat elektrofiziološki može da je zaustavi u svega nekoliko srčanih udara, i to bolesnik neće ni osetiti. Njemu se može dogoditi aritmija noću dok spava i on bi umro da taj aparat nema, a sutra ujutru neće ni znati da je imao aritmiju i da mu je život spašen. Ukoliko se međutim kod bolesnika prethodno detektuje aritmija, koja je opasna, provociranje te aritmije i pronalaženje dodatnih programa zahteva dodatna znanja, dakle znanja elektrofiziloga, što kardiolog u svom znanju nema. Kod drugog bolesnika smo imali situaciju da je imao srčanu slabost zbog koje je dobio jednu opštu slabost organizma, i koja mu je praktično istopila sve potkožno tkivo. On je zapravo samo koža i taj aparat težak 60 grama, kada bi se ugradio ispod kože, mogao bi da napravi oštećenje kože. Došlo bi do gnojne infekcije i tada je bolesnik mnogo više ugrožen od same operacije i infekcije nego od aritmije koju bi eventualno mogao da ima. U tom slučaju, operacija mora da se izvrši mnogo kompleksnije, ispod mišića i blizu rebara i kostiju što zahteva veći oprez i viši stepen znanja. I to je nešto što je uz trening moguće uraditi u Subotici i to će u budućnosti i moći da se radi - istakao je prof. dr Goran Milašinović, direktor Pejsmejker centra Srbije.

  Listi čekanja u bolnici - nema

  Dr Slobodan Puškar, direktor Opšte bolnice Subotica rekao je da bolnica na godišnjem nivou obavlja oko 80 operacija ugradnje pejsmejkera pacijentima, kod kojih je registrovan poremećaj u srčanom radu.

  - Liste čekanja za ovakve vrste intervencija ne postoje, a u budućnosti ćemo u ovoj zdravstvenoj ustanovi nastojati da pomognemo što većem broju pacijenata, uz saradnju sa Pejsmejker centrom Kliničkog centra Srbije. Ta saradnja biće dvojaka. Pacijenti će se lečiti u Opštoj bolnici Subotica uz pomoć profesora dr Milašinovića i njegovih saradnika iz Pejsmejker centra Srbije, a naši lekari će ciklično odlaziti u njihov Centar radi sticanja novih znanja, veština, tehnologija u terapiji poremećaja ritma i poremećaja sprovođenja - rekao je direktor subotičke bolnice, dr Slobodan Puškar.

  U naredne 4 godine, bolnica među najboljima

  Kako je najavljeno u Opštoj bolnici Subotica, saradnja sa Pejsmejker centrom Kliničkog centra Srbije, nastaviće se i u budućnosti, što će omogućiti veći broj zahtevnijih operacija, uz vrhunski obučen kadar. U tom smislu, prof. dr Goran Milašinović, direktor centra pejsmekera Srbije, izrazio je nadu da će u naredne četiri godine, zajedničkom saradnjom sa subotičkom bolnicom, uspeti da se dostigne takav razvoj centra u Subotici, da on bude na nivou najboljih u Srbiji.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja