Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.08.2018. Subota
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Obrazovanje
  Đacima i studentima u okviru tribine „Studiram, putujem, upoznajem Evropsku uniju“ predstavljen „Erasmus plus“ program
  Dodatno znanje i iskustvo u inostranstvu
  05.02.2017.

  U čitaonici Gradske biblioteke je u ponedeljak 30. januara održana tribina pod nazivom „Studiram, putujem, upoznajem Evropsku uniju“, kako bi se srednjoškolci i studenti upoznali sa mogućnostima za studiranje u zemljama Evropske unije.

  Đacima je u okviru tribine predstavljen Erasmus plus program, koji od 2014. do 2020. godine pruža mogućnost studentima da jedan ili dva semestra provedu na nekom od univerziteta u zemljama Evropske unije u okviru studentske razmene ili da upišu master studije.

  4950_1.jpg

  - Studenti se nekoliko meseci ranije prijavljuju na konkurs univerziteta, odlaze i studiraju u jednom unapred planiranom programu, slušaju i polažu na univerzitetu u Evropskoj uniji, a to im se nakon povratka na fakultet priznaje. Na ovaj način oni stiču dodatno znanje i iskustvo, koje ne bi imali prilike da steknu studirajući samo u svojoj zemlji. Mogućnosti za studentske razmene su aktuelne već od druge godine studija na osnovnim studijama, masteru i doktorskim studijama. Za razliku od studentskih razmena, gde studenti dobijaju našu diplomu u kojoj je upisano iskustvo iz inostranstva, celokupne master studije na Erazmus Mundus zajedničkim master programima podrazumevaju sticanje strane, višestruke diplome. Upisuje se program koji traje dve godine, ima nekih stotinak programa, a studenti provode po jedan semestar na tri ili četiri univerziteta koji zajedno sprovode program – kaže Goran Bogunović iz Fondacije „Tempus“.

  4950_2.jpg

  Mladima od 17 do 30 godina na raspolaganju je i evropski volonterski servis, koji im nudi mogućnost da od dva do dvanaest meseci volontiraju u inostranstvu.

  - Postoje platforme na kojima mladi mogu istražiti koje su to mogućnosti. Mogu da volontiraju na programu koji im je tematski blizak kao što je zaštita životne sredine, rad sa decom, u ustanovama kulture ili slično. To su projekti od javnog interesa za lokalnu zajednicu - kaže Bogunović

  U okviru tribine, predstavnici Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije predstavili su i publikaciju „Mitovi o EU“.

  - Publikacija „Mitovi o EU“ jeste još jedan alat da približimo teme koje su značajne za svakodnevni život građana. Pokazalo se da su mitovi veoma prisutni u javnosti. Odabrali smo dvadetesetak najznačajnijih kao što su da ćemo izgubiti nacionalni identitet, upotrebu ćirilice, zatim mit da će naša poljoprivreda izgubiti ono što trenutno postiže, da će doći do velikog „odliva mozgova“ kada uđemo u Evropsku uniju. Sve ove priče su mitovi i nama je važno da ih razbijemo argumentima, činjenicama jer su mnoga istraživanja urađena na ove teme i pokazalo se da su to zaista samo mitovi -kaže Marija Simić, savetnica za komunikacije Kancelarije za evropske integracije.

  Fondacija „Tempus” je ispred Republike Srbije zadužena za sprovođenje programa Evropske unije „Erasmus plus”. To je program koji traje od 2014. do 2020. godine i on pruža mogućnosti studentima i mladim ljudima iz Srbije na mobilnost na različite načine. Što se tiče studentske mobilnosti ,postoje dve mogućnosti studentske razmene. One traju najčešće jedan ili dva semestra i odvijaju se u okviru saradnje koji naši univerziteti imaju sa partnerskim spoljnim univerzitetima u EU.

  L. Marjanov

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja