Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.07.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Privreda
  Na Otvorenom univerzitetu, predstavljene zajedničke aktivnosti RRA Panonreg i Udruženja poslodavaca Subotice
  Finansijski podsticaj privrednicima - u toku!
  04.02.2017.

  Na Otvorenom univerzitetu, na sastanku predstavnika Regionalne razvojne agencije "Panonreg" i Udruženja poslodavaca Subotice, predstavljeni su uslovi Javnog poziva za dodelu podsticajnih sredstava preduzetnicima i programi republičkog Razvojnog fonda, na koje preduzetnici i mala i srednja preduzeća mogu da računaju.
  . Konkurs je otvoren 3. januara, a privrednici mogu da konkurišu do 30. juna, odnosno do utroška sredstava.

  4946_1.jpg
  Ljubica Mesaroš, Milan Jerinkić i Milan Maličević - saradnja Panonrega i Udruženja preduzetnika

  Milan Maličević, v.d. direktora RRA „Panonreg”, najavio je privrednicima da je Razvojni Fond prvi put za podsticanje proizvodnje obezbedio 20 posto bespovratnih sredstava.

  - Opredeljena su sredstva u minimalnom iznosu od 350 hiljada dinara, do 700.000 dinara za preduzetnike, sa rokom vraćanja od 7 godina, a za mala i srednja preduzeća od 2 miliona do 50 miliona dinara, sa rokom vraćanja od deset godina i grejs periodom od dve godine. Hipoteka je sada mnogo manja i povoljnija, dosta su uvažili našie sugestije. Nekada su samo strane fi rme imale mogućnost da konkurišu za nepovratna sredstva, a sada to imaju i domaće već od deset radnika i uloženih 100 hiljada evra, rekao je Milan Maličević.

  Predsednik Upravnog odbora Udruženja poslodavaca Subotice, Milan Jerinkić je rekao da su dogovori sa Razvojnom agencijom Srbije i Fondom za razvoj Vojvodine rezultirali povoljnijim rezultatima za privrednike.

  - Uspeli smo da izmenimo Uredbu Vlade oko subvencionisanja radnika i kriterijum je spušten na 10 novozasposlenih i kapital od 100.000 evra. Prošle godine je taj prag bio 50 zaposlenih i 250.000 evra i na taj zahtev 95 posto poslodavaca i preduzetnika u Subotici nije mogao da odgovori, pa smo sada korigovali te uslove i omogućili povoljniji privredni ambijent. Uspeli smo da ispravimo i nelogičnosti u davanju hipoteke. Odnos je bio 1:3, što je bilo lošije nego kod komercijalnih banaka. Sada je taj odnos 1:1,3 što je mnogo povoljnije i omogućava poslodavcima da se lakše opredele za kredite i subvencionisana sredstva, rekao je predsednik Upravnog odbora Udruženja poslodavaca Subotice Milan Jerinkić.

  4946_2.jpg
  Konkurs za kredite preduzetnicima je u toku - uslovi povoljniji

  Konkurs je otvoren 3. januara, a privrednici mogu da konkurišu do 30. juna, odnosno do utroška sredstava.

  Pored kreditiranja, na sastanku predstavnika RRA Panonreg i Udruženja poslodavaca Subotice bilo je reči i o suzbijanju "sive ekonomije", što je problem na čijem će rešavanju, po rečima Milana Maličevića, u narednom periodu intenzivno učestvovati sve nadležne institucije.

  Jerinkić je naglasio zajednički interes, da ima što manje sive ekonomije, da svi privrednici što više pune budžet, a da se koliko je moguće smanji nelojalna konkurencija.

  -Siva ekonomija je dosta zastupljena, i do 40 ili 50 posto u nekim oblastima, jer je Subotica pogranični Grad. Narednog meseca Udruženje zajedno sa RPK, MUP-om, Opštinom, SBO, Poreskom upravom i svim nadležnima će pokušati dogovoriti kako da što više doprinesemo kao Udruženje, da svi prihvate obaveze oko plaćanja poreza. U Novom Sadu smo izneli i predloge kako da se ti porezi smanje ove godine, da državi ostane sadašnji nivo sredstava, a da radnici sa manjim primanjima dobiju veće plate, a da onima sa primanjima od i preko 60.000 dinara počnu da se umanjuju doprinosi i porezi, bar do nekih 48 posto, sa sadašnjih više od 64 posto. Oni kojima su primanja oko 80.000 imali bi umanjenja do poreza 40 posto. Tu ima neke matematike, koja uliva blagi optimizam. Dakle, kalkulacija je u tome da ne budu oštećeni ni radnici sa manjim primanjima, ni država, a da veće zarade imaju manje poreze i doprinose. I u Evropi je taj prosek oko 40 odsto.

  Ljubica Mesaroš, rukovodilac RRA „Panonreg” govorila je o sprovođenju programa podsticanja razvoja preduzetništva kroz razvojne projekte.

  - Sredstva opredeljena Programom namenjena su za izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju, adaptaciju, sanaciju ili kupovinu poslovnog ili proizvodnog prostora, kupovinu proizvodne opreme (nove ili polovne, ne starije od pet godina), uključujući dostavna vozila koja služe za prevoz sopstvenih proizvoda i druga transportna sredstva uključena u proces proizvodnje, nabavku softvera i drugih nematerijalnih ulaganja i trajna obrtna sredstva, koja mogu da učestvuju najviše do 20 posto u strukturi ukupnog investicionog ulaganja, istakla je Ljubica Mesaroš.

  Ona je navela uslove za korišćenje sredstava, pored ostalog da su registrovani u Agenciji za privredne registre, u skladu sa zakonom kojim se uređuje registracija privrednih subjekata, a za privredne subjekte koji podnose zahteve za fi nansiranje više od 12.500.000 rsd (privredni subjekti koji su poslovali u kontinuitetu, a u periodu nakon 31.12.2014. godine promenili pravnu formu iz preduzetnika u privredno društvo, takođe, imaju pravo da konkurišu za sredstva po ovom programu);da nisu razvrstani kao veliko pravno lice, da su podneli popunjen zahtev za dodelu bespovratnih sredstava i kredita sa potrebnom dokumentacijom Fondu, da nad njima nije pokrenut stečajni postupak ili postupak likvidacije, da su regulisali dospele obaveze javnih prihoda i drugi uslovi. Za sve te uslove privrednicima je dostupna informacija u RRA „Panonreg”.

  Mesaroš je objasnila i pod kojim uslovima se mogu odobriti kreditna sredstva.

  -Privredni subjekti (preduzetnici, mikro i mala pravna lica) koji zadovolje uslove Programa, mogu ostvariti pravo na fi nansijsku podršku u iznosu od 20% bespovratnih sredstava od vrednosti investicionog ulaganja. Preostali iznos vrednosti projekta fi nansiraće se iz kredita Fonda za razvoj, s tim da učešće trajnih obrtnih sredstava u iznosu ukupnih sredstava (kredit Fonda i bespovratna sredstva) može biti do 20 posto, kaže Ljubica Mesaroš.

  Sredstva će se odobravati u skladu sa Programom Fonda i Programom za podsticanje razvoja preduzetništva kroz razvojne projekte, rok otplate do 10 godina u okviru koga je grejs period do jedne godine za pravna lica, i do 7 godina, u okviru koga je grejs period do jedne godine za preduzetnike, uz navedene kamatne stope.

  Po zaključenju ugovora o dodeli bespovratnih sredstava, Fond će, u roku od 15 dana od dana uspostavljanja instrumenata obezbeđenja, uplatiti odobrena bespovratna sredstva na poseban namenski dinarski račun korisnika kod Uprave za trezor.

  Krediti

  Ljubica Mesaroš iznela je i iznos minimalnih i maksimalnih kredita za preduzetnike, a svi koji budu zainteresovani dobiće odmah i računicu koliko je na ta sredstva kredita bespovratan iznos, a koliko iznos ukupnog kredita. Takođe, ista tabela postoji i za pravna lica, i za minimalne i maksimalne iznose kredita.

  N. Harminc Karanović

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja