Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.08.2018. Subota
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Obrazovanje
  Većina roditelja protiv školskih uniformi
  03.02.2017.

  Škole u Subotici sprovode uputstvo Ministarstva prosvete za uvođenje đačkih uniformi i prema reakcijama i izjavama roditelja i dece malo je onih koji prihvataju ovu ideju.

  - Najveći teret troškova podneće roditelji i mislim da neće prihvatiti uvođenje uniformi, jer se ne radi o jednom kompletu ili komadu odeće već je neophodno više. Osim za presvlačenje učenik mora da ima i sezonski različitu uniformu. Škole nemaju novca da to fi nansiraju, a videćemo sledeće nedelje šta će reći Savet roditelja – kaže Nenad Mirkov, direktor OŠ „Ivan Goran Kovačić“.

  4939_1.jpgU školi „Vladimir Nazor“, u selu Đurđin, Učenički parlament je poručio „ako nama uvedete uniforme onda treba i nastavnici da ih nose“.

  - Škola nema novca za uniforme, a nemamo ni salu za fi zičko vaspitanje ili poslovni prostor koji iznajmljujemo da bi mogli da prikupimo dodatna sredstva, dok lokalne samouprave nisu predvidele u budžetu ovaj trošak. Ne znamo koliko bi to sve moglo da košta, ali za roditelje je to veliki udar na budžet i ne verujem da će prihvatiti – kaže Ljiljana Dulić, direktorica škole „Vladimir Nazor“, i dodaje da je nepravedno što škola ukoliko uvede uniforme mora sama da odredi sankcije za one koji ih ne budu nosili.

  - Pokušali smo da uvedemo preizuvanje i deo učenika je donosio drugu obuću, a oni koji nisu su rekli da nemaju novca da kupe još jedne patike što je naša realnost. Isto bi se dogodilo i sa uniformama – kaže Ljiljana Dulić.

  Roditelji učenika OŠ „Ištvan Sečenji“ su protiv uniformi, a njihova poruka je da bi bilo bolje da država obezbedi u školama ormariće gde bi deca ostavljala knjige, da bi smanjili teret koji nose u torbama i zbog čega hodaju pogrbljeni, a posle im se organizuju vežbe za ispravljanje kičme.

  - Zaključak roditelja je bio da kod kuće treba da učimo decu da su sva deca jednaka i da im onda neće trebati uniforme da bi se prikrile razlike. Ipak sprovodimo uputstvo Ministarstva, imali smo konkurs za izgled uniforme, uskoro ćemo deci podeliti anketu i na osnovu toga ćemo videti kakve su njihove želje. Roditeljima je problem trošak, a ni škola nema novca – kaže Vesna Vajs, direktorica OŠ „Ištvan Sečenji“.

  V. K. B.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja