Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.08.2018. Subota
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Privreda
  Januar najduži mesec u godini
  Nakon potrošačke euforije, sledi otrežnjenje
  31.01.2017.

  Januar se smatra najdužim mesecom u godini, nakon potrošačke euforije za praznike u decembru i januaru, pa mnogi s razlogom kažu da je januar mesec “otrežnjenja”.

  Troši se više od budžetskog maksimuma, izazov su čekovi, plaćanja na odloženo... Zaduženja uz niska primanja, mnogima donesu debele minuse, pa se kasno shvati da se uz prosečnu platu ne može potrošiti i dve do tri zarade unapred.

  4933_1.jpg

  Profesorka Ekonomskog fakulteta u Subotici, Danica Drakulić objašnjava, da je tradicionalno poznato da se januar mesec uzima kao najduži mesec u godini. Razlog je potrošačka euforija tokom decembra.

  “Međutim, domaćinstva se prilagode, uglavnom usporavanjem ili padom potrošnje tokom januara, ili kupovinom roba i usluga nižeg kvaliteta. Može se reći da domaćinstva imaju dve mogućnosti izbora: ili da troše manje tokom januara, da se usklađuju i prilagođavaju svojim mogućnostima ili da zarađuju više. Šanse za dodatne prihode su male, a najviše se građana prilagođava svojim mogućnostima, jer su iscrpljeni tokom decembra”, objašnjava profesorka Danica Drakulić.

  Sa druge strane, u januaru je primetan i trend sniženja. Mnoge prodavnice i butici snize cene robe, ali i to je skupo za prosečnu zaradu. U susednim zemljama, sniženja su znatno povoljnija za kupce i zbog toga je privilegija živeti blizu granice, smatra Drakulić.

  “Trend januarskih sniženja je svuda, iako se najčešće radi o robi lošijeg kvaliteta. Tokom praznika čak, kupovina poklona, kao i strandardnih životnih potreba je orijentisana na kineske prodavnice i robu nižeg kvaliteta. Prosto optimiziranje niskih primanja je gotovo nemoguće ostvariti na kvalitetan način, jer životni standard opada, iako statistike ukazuju na blagi rast zarada. Međutim, poznato je da su ljudi iscrpeni niskim primanjima, i najčešće su u zoni negativne štednje, što znači da koriste pozajmice, kredite, čekove, odnosno razne instrumente odloženog plaćanja, kako bi bar malo novca akumulirali u kućnom budžetu, ističe statistički prosek, profesorka Danica Drakulić.

  S.I.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja