Naslovna stranaMEDLAB Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.05.2017. Ponedeljak
 
NAJNOVIJI BROJ
Novi broj
Godina I, Broj 12
  19. maj 2017.

 
2_4.jpg
 

 

 

 
 
 
 
Zdravstvo
Niske temperature uslovile otežanu, ali i dalje kontinuiranu distribuciju toplih obroka Narodne kuhinje Crvenog krsta
Teže je na minus 15
01.02.2017.

Narodna kuhinja Crvenog krsta Subotica već izvesno vreme priprema i distribuira 1.100 kuvanih obroka i paketa korisnicima tog vida socijalnog davanja. Iako je distribucija kuvanih obroka korisnicima uredna, i ni jednog trenutka nije dovedena u pitanje, ipak je zbog niskih temperatura i poledice ovih dana, otežana.

4928_1.jpg

U Crvenom krstu Subotice kažu da se program Narodne kuhinje i u ovim hladnim danima odvija nesmetano, ali da je njihova distribucija zbog klizavih kolovoza i velikih hladnoća u nekim momentima otežana. Nadležni koji vode Program Narodne kuhinje međutim ističu da i pored toga, taj posao ni jednog trenutka nije doveden u pitanje.

Obroci na 30 punktova

U Crvenom krstu tvrde da su kroz određeno iskustvo unazad, svake godine sve pripremljeniji, a koliko to finansije dozvoljavaju ulaze u zimski period.

— Tokom 2017. godine, broj korisnika bi trebao ostati isti, iako su potrebe nažalost veće, pogotovo u zimskom periodu kada se mnogo više sugrađana obraća za pomoć. Ne postoje mogućnosti sezonskih poslova, a minusi već dugo traju i susrećemo se svakodnevno sa porastom broja onih koji se obraćaju gradskoj organizaciji Crvenog krsta za pomoć, ali nažalost to je već uobičajena situacija za zimski period, i naravno na sve načine koliko smo u mogućnosti pokušavamo pomoći. I dalje se distribucija obroka Narodne kuhinje odvija na 30 punktova, pokrivamo isti broj mesnih zajednica, i dnevno vozilom pređemo blizu 200 km. Svi isporučeni obroci su u skladu sa količinskim i kalorijskim normativima MKCK — objašnjava Miodrag Varo, stručni saradnik u Crvenom krstu Subotice koji vodi i Program Narodne kuhinje.

Tokom Novogodišnjih praznika uz pomoć donatora, obezbeđeno je i voće i pecivo za sve korisnike Programa Narodne kuhinje, kao i novogodišnji paketići za decu korisnike kuhinje do 10 godina starosti.

Tranzitno prihvatni centar - dnevno oko 150 migranata

Kako je to već poznato, od početka migrantske krize Crveni krst Subotica je prisutan na terenu, gde distribuira hranu, garderobu, ćebad i razne higijenske i druge artikle migrantima koji su na svom putu ka Zapadnoj Evropi, na prolasku kroz naš grad.

— Od polovine novembra prošle godine, pripremamo i isporučujemo i kuvane obroke za sve migrante u centru, u kome usko sarađujemo sa Komesarijatom za izbeglice i migracije Republike Srbije. U posebnoj kuhinji, poštujući verske tradicije sa prostora sa kojih dolaze, migranti dobijaju odgovarajuću ishranu, u skladu sa određenim normativima i regulativama. Tri obroka u toku dana, tople supe i napitci, podela istih u šatoru- trpezariji, sa grejanjem i rasvetom, klupama i stolovima, daje zaista humanu notu svemu što činimo za migrante, i za ostvarivanje njihovih osnovnih ljudskih potreba, a sve to u skladu sa mandatom Crvenog krsta — kaže Varo.

U Prihvatnom centru, kako kažu u Crvenom krstu, tokom dana, a u poslednjih nekoliko dana je oko 150 osoba, a na graničnom prelazu Kelebija, oko 100 lica.

Prihvatilište - utočište našlo 25 ljudi

Kao i prethodnih godina, i ove zime je na inicijativu Gradske uprave, a uz saradnju Crvenog krsta Subotica, Centra za socijalni rad i "Karitasa" otvoreno Prihvatilište za beskućnike sa teritorije Grada. U točište u Prihvatilištu je našlo 25 ugroženih sugrađana, koji uz topli smeštaj imaju i tri obroka dnevno, tople napitke, garderobu i lekarski pregled. Prihvatilište za beskućnike biće otvoreno sve dok traju hladni zimski dani.

A. Šiška

Cenovnik Subotičkih Novina

Apoteka Subotica

4_22.jpg

Kuća zdravlja

4_20.jpg

Zoo Palić

NorDent

Suboticagas

Vojput

Dom zdravlja