Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 19.08.2018. Nedelja
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Obrazovanje
  Hemijsko-tehnološka škola dobija nov izgled
  29.01.2017.

  Hemijskotehnološka škola će ove godine započeti kompletnu rekonstrukciju fasade i unutrašnjeg enterijera škole.

  Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima Republike Srbije sklopila je ugovor sa Gradom, na osnovu kojeg se obezbeđuju sredstva u približnom iznosu od 180 miliona dinara – za adaptaciju, sanaciju i rekonstrukciju zgrade Hemijsko- tehnološke škole i njenog unutrašnjeg prostora.

  4917_1.jpgPrikupljanje dokumentacije za ovaj poduhvat počelo je pre punih 35 godina. Tada je došlo do nekih zastoja i tek sada je škola uspela da izvede ovu akciju do kraja. Najpre je postojao projekat za fasadu na koji se nadovezao i projekat za unutrašnji prostor.

  - Ovo je odličan potez kada se gleda kratkoročni i dugoročni efekat. Ljudi će na pozitivniji način da gledaju na školu a buduće generacije će imati lepu i obnovljenu školu. Dosta smo radili da bi ovaj projekat izveli do kraja i uspeli smo nakon punih 35 godina da nešto uradimo što se tiče fasade zgrade.- rekao je Ivan Rančić, pomoćnik direktora hemijsko-tehnološke škole.

  Pre više od sto godina, prva sredstva za izgradnju školske zgrade su obezbeđena tako što je pola iznosa finansirao grad Subotica, a pola država Austro-Ugarska. Raspisan je konkurs na kome je pobedio projekat arhitekte Bobula Janoša. Od nekoliko ponuđenih lokacija izabran je plac na uglu današnjih ulica Maksima Gorkog i Harambašićeve. Zgrada je izgrađena u stilu eklektike i završena je 1897. godine. Sam projekat je pretrpeo izvesne promene zbog finanskijskih i prostornih razloga, na čemu je radio subotički arhitekta i preduzetinik Titus Mačković. Objekat je stavljen u funkciju od školske 1898/99. godine a od 1983. godine postoji isključivo kao Hemijsko-tehnološka srednja škola „Lazar Nešić", da bi krajem prve decenije XXI dobila naziv Hemijskotehnološka škola.

  L. Marjanov

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja