Naslovna stranaMEDLAB Pionir - Medeno Srce
Danas je 29.05.2017. Ponedeljak
 
NAJNOVIJI BROJ
Novi broj
Godina I, Broj 13
  26. maj 2017.

 
2_4.jpg
 

 

 

 
 
 
 
Obrazovanje
Hemijsko-tehnološka škola dobija nov izgled
29.01.2017.

Hemijskotehnološka škola će ove godine započeti kompletnu rekonstrukciju fasade i unutrašnjeg enterijera škole.

Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima Republike Srbije sklopila je ugovor sa Gradom, na osnovu kojeg se obezbeđuju sredstva u približnom iznosu od 180 miliona dinara – za adaptaciju, sanaciju i rekonstrukciju zgrade Hemijsko- tehnološke škole i njenog unutrašnjeg prostora.

4917_1.jpgPrikupljanje dokumentacije za ovaj poduhvat počelo je pre punih 35 godina. Tada je došlo do nekih zastoja i tek sada je škola uspela da izvede ovu akciju do kraja. Najpre je postojao projekat za fasadu na koji se nadovezao i projekat za unutrašnji prostor.

- Ovo je odličan potez kada se gleda kratkoročni i dugoročni efekat. Ljudi će na pozitivniji način da gledaju na školu a buduće generacije će imati lepu i obnovljenu školu. Dosta smo radili da bi ovaj projekat izveli do kraja i uspeli smo nakon punih 35 godina da nešto uradimo što se tiče fasade zgrade.- rekao je Ivan Rančić, pomoćnik direktora hemijsko-tehnološke škole.

Pre više od sto godina, prva sredstva za izgradnju školske zgrade su obezbeđena tako što je pola iznosa finansirao grad Subotica, a pola država Austro-Ugarska. Raspisan je konkurs na kome je pobedio projekat arhitekte Bobula Janoša. Od nekoliko ponuđenih lokacija izabran je plac na uglu današnjih ulica Maksima Gorkog i Harambašićeve. Zgrada je izgrađena u stilu eklektike i završena je 1897. godine. Sam projekat je pretrpeo izvesne promene zbog finanskijskih i prostornih razloga, na čemu je radio subotički arhitekta i preduzetinik Titus Mačković. Objekat je stavljen u funkciju od školske 1898/99. godine a od 1983. godine postoji isključivo kao Hemijsko-tehnološka srednja škola „Lazar Nešić", da bi krajem prve decenije XXI dobila naziv Hemijskotehnološka škola.

L. Marjanov

Cenovnik Subotičkih Novina

Apoteka Subotica

4_22.jpg

Kuća zdravlja

4_20.jpg

Zoo Palić

NorDent

Suboticagas

Vojput

Dom zdravlja