Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 16.07.2018. Ponedeljak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Ljudi
  Dino Mujanović, bivši zavisnik od narkotika preneo je svoje iskustvo mladima, o posledicama korišćenja droga
  Uzalud sam potrošio deset godina
  28.01.2017.

  Udruženje građana “Aurora” je u utorak, 24. januara, u OŠ “Kizur Ištvan” održalo predavanje u cilju sprečavanja narkomanije kod mladih. Predavanju su prisustvovali učenici 6, 7. i 8. razreda. Dino Mujanović, bivši zavisnik od narkotika, preneo je svoje gorko iskustvo mladima.

  4916_1.jpg
  Predavač, Dino Mujanović

  U toku predavanja prikazan je film koji je snimljen u Norveškoj i koji na brutalan i iskren način prikazuje život zavisnika i posledice od uzimanja droge. Posećenost dece je bila velika. Deca su sa pažnjom poslušala predavače i pogledala film.

  -Naučila sam mnogo. Videla sam stvarne snimke i to me je veoma pogodilo.- rekla je Sara Čegar, učenica 7c razreda. Poneko dete se i rasplakalo kada je slušalo predavača i bivšeg zavisnika od droge.

  - Meni je bilo jako žao i rasplakala sam se na predavanju. Žao mi je što je potrošio deset godina života uzalud a mogao je mnogo lepih stvari da uradi za to vreme.- rekla je Maša Čegar, učenica 7c razreda.

  Da bi se podigla svest o narkomaniji i sprečile moguće posledice nije dovoljno razgovarati samo sa decom. U ovakvu akciju trebalo bi da se uključe i roditelji kako bi mogli da reaguju i da na vreme stvore skladan odnos sa svojom decom: - Od 2008.godine sam se susretala sa mnogim porodicama u kojima postoji problem narkomanije. Trebalo bi raditi i sa roditeljima i mislim da će to biti odličan poduhvat. Smatram da je važan iskren odnos između roditelja i dece, da postoji poverenje i da dete uvek oseća ljubav roditelja. Tada se dete lakše poveri i roditelj ima priliku da mu pomogne.- smatra Jelisaveta Pastor, predsednik udruženja “Aurora”.

  Da bi predavanje bilo efektnije i za decu poučnije, predavanje je vodio Dino Mujanović, bivši zavisnik od narkotika. On je jspričao deci svoje iskustvo, razloge zbog kojih je zalutao u taj svet i borbu koju je vodio kako bi izašao iz sopstvenog pakla kojeg mu je donela droga.

  -Imao sam 13 godina kada sam se prvi put susreo sa drogom. To se desilo u društvu gde nisam hteo da budem jedini koji će da odbije da proba. Tada nisam ni razmišljao da sam sebi tog dana otvorio vrata za pakao koji me je čekao. Sve je počelo iz znatiželje i dosade. U početku je sve izgledalo bezazleno i niko nije primetio da ulazim u problem. Kada je droga uzela maha, ja sam sve ređe bio kući, izbegavao sam razgovor sa roditeljima, bežao iz škole. Znao sam da radim lošu stvar ali tada mi se činilo da je to sve samo kršenje pravila. Ne mogu nikoga da krivim ali da sam u tom momentu imao bliskost sa roditeljima verujem da bi sve bilo drugačije. Odluku o lečenju sam doneo onog momenta kada sam video svoju majku kako svaki dan plače i preklinje me da prestanem. Zapitao sam se ko će od nas dvoje prvi da umre, ona od brige ili ja od takvog načina života. Želeo sam da se ponovo smejemo i ona i ja. A najviše sam želeo da povratim svoj mir, poverio se Dino i dao je savet svim roditeljima.

  - Savetovao bih sve roditelje da obrate pažnju na bilo kakvo čudno ponašanje kod svoje dece. Na kasno dolaženje kući, popuštanje u školi, agresivnost i slično.

  Dino je deset godina “čist” i jedan je od retkih koji je uspeo da se otrgne takvom načinu života i da preživi. Danas živi sa devojkom u Beogradu, završio je fakultet, radi posao koji voli i zadovoljan je svojim životom. U slobodno vreme putuje i u okviru udruženja “Aurora” prenosi svoje iskustvo mladima.

  Udruženje građana “Aurora” osnovano je 2008. godine i ima za cilj pomoć ljudima zavisnim od narkotika. Od nedavno, počeli su sa preventivnim predavanjima za decu i omladinu a od ove školske godine su krenuli sa predavanjima u osnovnim i srednjim školama. Rad udruženja podržala je mađarska fondacija “Betlem Gabor” pa će se predavanja, od ove godine, proširiti na mađarski jezik i na predavanja za roditelje.

  L. Marjanov

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja