Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 19.07.2018. ?etvrtak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Nove procedure za kvalitetnije medicinske usluge u Opštoj bolnici Subotica
  Modernizacijom do višeg kvaliteta usluga
  23.01.2017.

  Dolaskom dr. sci med Slobodana Puškara na mesto prvog čoveka Opšte bolnice u Subotici, imenovanog od strane Vlade APV, Opšta bolnica Subotica započela je novu etapu poslovanja i pružanja novih zdravstvenih usluga i unapređivanja postojećih, sa ciljem da se efikasnije i uspešnije leče pacijenti iz Subotice i okoline.

  4898_1.jpgNovi menadžment Opšte bolnice Subotica, kako se navodi u saopštenju od 16. januara, doneo je Odluku o uvođenju novih dijagnostičkih i terapijskih procedura kao i novih endoskopskih metoda u sklopu hirurških intervencija koje će pacijentima Severnobačkog okruga omogućiti adekvatnije pružanje zdravstvene zaštite bez odlaska u tercijalne zdravstvene ustanove (Novi Sad, Beograd).

  - Ovde govorimo prvenstveno o procedurama za ispitivanje kardiovaskularnih bolesti (koronarografija), procedurama za ispitivanje bolesti pluća, povećanju broja operisanih pacijenata sa kataraktom kao i povećanju broja postojećih i uvođenju novih endoskopskih operacija (kao što je operacija štitne žlezde) - navodi se u saopštenju bolnice.

  Angio sala: sledi opremanje i funkcionisanje u maksimalnom obimu

  U Opštoj bolnici Subotica tvrde i da je Projekat angio sale - sale za kateterizaciju srca i krvnih sudova, prepoznat od strane Vlade AP Vojvodine, što je za Subotičku bolnicu od nemerljivog značaja.

  - Podatak koji govori u prilog toj činjenici je da je preko 50% smrtnosti upravo uzrokovano kardiovaskularnim bolestima. Opremanje savremene angio sale i njeno funkcionisanje u maksimalnom obimu doprineće da se naši pacijenti manje upućuju u Institut za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici i u Klinički centar Vojvodine. Optimalno lečenje akutnog infarkta srca sprovodi se unutar prvih 6 sati od nastanka bolova sa hitnom koronarografijom u angio sali uz ugradnju stenta i otvaranje zatvorenog krvnog suda srca. Na taj način smrtnost od infarkta srca značajno se smanjuje uz očuvanje funkcije srčanog mišića i smanjenje posledica ove bolesti (očuvanje radne sposobnosti pacijenta). Zbog udaljenosti angio sale koja se nalazi u Sremskoj Kamenici i koja do sada nije postojala u Subotici i zbog drugih problema, do sada su pacijenti sa infarktom srca na teritoriji Subotice često bili konzervativno lečeni, a to znači manje efikasno ili sa dužim rokom oporavka - navodi se u saopštenju Koordinatora za odnose sa javnošću.

  Novine i na hirurgiji i pulmologiji

  Jedna od novina početkom 2017. godine na Odeljenju hirurgije je i operacija štitaste i paraštitastih žlezda.

  - Ove operacije se nisu radile u našoj ustanovi poslednjih godina i mogu se izvoditi na klasičan način, ali takođe i minimalno invazivnom endoskopskom tehnikom. Prednost minimalno invazivne tehnike je u tome što je to endoskopska metoda koja podrazumeva manji rez na vratu od svega 2 cm, kroz koji se uvodi endoskop i izvodi operacija. Pacijenti provode u bolnici samo nekoliko sati posle operacije i u mogućnosti su da idu isti dan kući. Planira se i povećanje broja postojećih i uvođenje novih endoskopskih hirurških procedura. U narednom periodu uvode se i nove pulmološke dijagnostičke procedure - u prvom redu bronhoskopija. Bronhoskopija i bronhološke procedure predstavljaju osnovne dijagnostičke metode koje nam na prvom mestu služe za dijagnostiku karcinoma pluća, ali takođe se koriste i za dijagnostiku drugih bolesti pluća. Osim dijagnostike, bronhoskopija značajnu ulogu ima i u terapijske svrhe u jedinici intenzivne nege. Uvršćivanjem ove procedure, uz saradnju sa Institutom za plućne bolesti Vojvodine, u osnovne procedure koje će se obavljati u našoj bolnici bi se smanjilo upućivanje pacijenata na dijagnostiku u Institut za plućne bolesti, skratilo bi se vreme čekanja za ovu dijagnostičku proceduru u Institutu u Sremskoj Kamenici, omogućilo bi se sve na jednom mestu, i dijagnostika i lečenje u bolnici u Subotici - tvrde u subotičkoj bolnici.

  Promenom menadžmenta Bolnice, u poslednjoj nedelji decembra, povećan je broj i operacija katarakte, pa je tako urađeno čak 16 operacija, što je rezultat bolje organizacije rada i saradnje sa Kliničkim centrom Vojvodine. Dalja saradnja sa oftalmolozima iz Klinike za očne bolesti, Kliničkog centra Vojvodine će doprineti da se smanje liste čekanja za operaciju katarakte.

  Kraći boravak pacijenata

  Kako tvrde nadležni u subotičkoj bolnici, uvođenje novih procedura i metoda odraziće se pozitivno na kvalitet lečenja pacijenata, skraćivanje dužine boravka u bolnici, ali i u finansijskom smislu, budući da će se neutrošena sredstva preusmeriti na druge neophodne projekte. Navedene novine i unapređenja naišle su na pozitivne reakcije u razgovorima sa nadležnom filijalom Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Promene u Opštoj bolnici Subotica su tek početak procesa modernizacije te zdravstvene ustanove, koje u budućnosti treba da dovedu do značajno višeg kvaliteta medicinskih usluga za građane Subotice i severa Vojvodine, objašnjava novi menadžment Opšte bolnice Subotica.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja