Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.07.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  Predstavljene ilustracije srpske knjige iz 18. veka
  Biblioteka čuva bakroreze i duboreze štampanih izdanja
  21.01.2017.

  U Gradskoj biblioteci u Subotici otvorena je izložba „Ilustracija srpske štampane knjige u 18. veku“, a autorka je Sanja Beđik, istoričarka umetnosti

  U postavci, koja prikazuje dela u tehnici duboreza i bakroreza, je deo fonda srpske knjige koji biblioteka čuva u depou, a među autorima ima i domaćih i stranih autora.

  Dragan Rokvić, direktor Gradske biblioteke, je rekao da se istorija ilustracije kao umetničke grane razgranala i obogatila tokom 18. veka i da su bakrorezi, čelične gravure i slike postali standardi čitalačke publike koja je sa nestrpljenjem očekivala nove knjige. Podsetio je da se među prenumerantima u tom periodu pominju ugledni Subotičani, poput porodice Stojković u „Istoriji“ Jovana Rajića, dok su u delu „Novi Plutarh“ Evtimija Ivanovića navedeni Petar Stojković, Jovan Prokopčanji, Persida Manojlović i Luka Paču.

  4888_1.jpg

  - Svaka od izloženih knjiga ima zanimljivu istoriju. Srbi su u tom periodu štampali knjige u Veneciji, u štampariji Dimitrija Teodosija, a jedna od knjiga u postavci sadrži graviru „Blagovesti“ nepoznatog autora. Ističem i knjigu sa gravirom likova srpskih careva, despota i arhiepiskopa, a posebno je zanimljivo što knjiga sadrži nepravilnosti oblika, asimetriju koja je postala klasično obeležje rokokoa – rekao je Dragan Rokvić i objasnio da je najveći broj knjiga ipak štampan u Beču, kod Kurcbeka, od 1770. godine, a kasnije Srbi dobijaju svoju štampariju koju organizuje Stojan Novaković.

  Ilustracijom knjiga bavili su se Hristofor Žefarović, Zaharije Orfelin, Stevan Subotić, Jakov Orfelin i Arsa Todorović.

  - Tu su i radovi Tome Mesmera. Prisutan je i veliki majstor Jozef Anton Lidl sa svojom gravirom „Prepodobni Simeon“. Zanimljivo je da publika može videti i radove Mansfelda koji spada među najbolje bakroresce koji su radili ilustracije za srpske knjige.

  V. K. B.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja