Naslovna stranaMEDLAB Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.05.2017. Ponedeljak
 
NAJNOVIJI BROJ
Novi broj
Godina I, Broj 12
  19. maj 2017.

 
2_4.jpg
 

 

 

 
 
 
 
Kultura
Predstavljene ilustracije srpske knjige iz 18. veka
Biblioteka čuva bakroreze i duboreze štampanih izdanja
21.01.2017.

U Gradskoj biblioteci u Subotici otvorena je izložba „Ilustracija srpske štampane knjige u 18. veku“, a autorka je Sanja Beđik, istoričarka umetnosti

U postavci, koja prikazuje dela u tehnici duboreza i bakroreza, je deo fonda srpske knjige koji biblioteka čuva u depou, a među autorima ima i domaćih i stranih autora.

Dragan Rokvić, direktor Gradske biblioteke, je rekao da se istorija ilustracije kao umetničke grane razgranala i obogatila tokom 18. veka i da su bakrorezi, čelične gravure i slike postali standardi čitalačke publike koja je sa nestrpljenjem očekivala nove knjige. Podsetio je da se među prenumerantima u tom periodu pominju ugledni Subotičani, poput porodice Stojković u „Istoriji“ Jovana Rajića, dok su u delu „Novi Plutarh“ Evtimija Ivanovića navedeni Petar Stojković, Jovan Prokopčanji, Persida Manojlović i Luka Paču.

4888_1.jpg

- Svaka od izloženih knjiga ima zanimljivu istoriju. Srbi su u tom periodu štampali knjige u Veneciji, u štampariji Dimitrija Teodosija, a jedna od knjiga u postavci sadrži graviru „Blagovesti“ nepoznatog autora. Ističem i knjigu sa gravirom likova srpskih careva, despota i arhiepiskopa, a posebno je zanimljivo što knjiga sadrži nepravilnosti oblika, asimetriju koja je postala klasično obeležje rokokoa – rekao je Dragan Rokvić i objasnio da je najveći broj knjiga ipak štampan u Beču, kod Kurcbeka, od 1770. godine, a kasnije Srbi dobijaju svoju štampariju koju organizuje Stojan Novaković.

Ilustracijom knjiga bavili su se Hristofor Žefarović, Zaharije Orfelin, Stevan Subotić, Jakov Orfelin i Arsa Todorović.

- Tu su i radovi Tome Mesmera. Prisutan je i veliki majstor Jozef Anton Lidl sa svojom gravirom „Prepodobni Simeon“. Zanimljivo je da publika može videti i radove Mansfelda koji spada među najbolje bakroresce koji su radili ilustracije za srpske knjige.

V. K. B.

Cenovnik Subotičkih Novina

Apoteka Subotica

4_22.jpg

Kuća zdravlja

4_20.jpg

Zoo Palić

NorDent

Suboticagas

Vojput

Dom zdravlja