Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 19.08.2018. Nedelja
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  Andraš Urban režira u Srpskom narodnom pozorištu!
  Zajedničko čitanje na prvom času
  18.01.2017.

  U Drami Srpskog narodnog pozorišta, u salonu 203, održana je u utorak, 10. januara, čitaća proba za predstavu „Čas anatomije“, po motivima proze Danila Kiša, koju će režirati višestruko nagrađivan Andraš Urban.

  Autorsku i glumačku ekipu pozdravio je dr Zoran Đerić, v.d. upravnika SNP-a, poželevši svima dobrodošlicu, pre svih Andrašu Urbanu koji prvi put režira u Srpskom narodnom pozorištu. Miodrag Petrović, v.d. direktora Drame, poželeo je uspešan rad sjajnoj ekipi koju je reditelj okupio kao veliku i blisku porodicu.Andraš Urban odabrao je naslov „Čas anatomije“ koji je osnov Kišove zaostavštine, ali je i delo koje predstavlja suštinu identiteta piščevog stvaralaštva. Ono što je reditelju važno jeste proces stvaranja u fazama, a ne sama dramatizacija dela.

  4876_1.jpg

  Od velike pomoći u tome će mu biti dramaturg i saradnik u režiji Suzana Vuković.Urban se neće baviti političkim pamfletom, iako jezik teksta ima politički ton onog vremena, nego sadašnjošću, odnosno savremenošću kojom je današnja publika okružena. Kišova proza problematizuje i preispituje upotrebu književnog i piščevog jezika jer se ona ogleda u njegovom poreklu i porodici koju nosi u sebi. Tema koja će se obrađivati jeste stvaralaštvo posmatrano u odnosu na društvenu sredinu, kako to reditelj Urban kaže „u odnosu na čaršiju“, kroz anatomiju u širem smislu reči, upoznavanje i posmatranje čoveka kao predmeta istraživanja i način na koji se u problem ponire. U središtu će biti glumci koji će iznositi tu temu.

  4876_2.jpg

  U fokusu Urbanovog koncepta je angažovano pozorište, pozorište performansa i eksperimenta u kojem će glumac obitavati kao pojedinac, a ne kao lik na scenskom prostoru. Umetnik će u radu na pseudodokumentu ispitati svoju ulogu ali i demistifikovati diskurs koji se kreće u koordinatama sadašnjosti: originalnost teksta, srednjoevropski kontekst i umetnikov identitet.

  Prepoznatljiv Urbanov pečat je ne samo u analitičkom pristupu proznom tekstu nego i u jedinstvenom postupku umetanja autorskih songova komopozitora Irene Popović, koje će glumci interpretirati tokom „Časa anatomije“. Predstavu koja će sublimirati prozni opus Danila Kiša, uključujući i delo koje je izazvalo najveću književnu aferu, izvodiće dramski umetnici SNP-a: Radoje Čupić, Jugoslav Krajnov, Marija Medenica, Sanja Ristić Krajnov, Igor Pavlović, Višnja Obradović, Nenad Pećinar, Draginja Voganjac, Alisa Lacko i Milica Grujičić. U autorskom timu su: Željko Piškorić, scenograf, Marina Sremac, kostimograf i Nikola Končarević, asistent reditelja.

  Premijera se očekuje za sam kraj februara na sceni „Pera Dobrinović“.

  S.N.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja