Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 19.08.2018. Nedelja
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Privreda
  Iskustvo Lion grupe u rešavanju problema nedostatka radne snage
  Kako naći kvalifikovanog radnika?
  18.01.2017.

  • Velikim investitorima Subotica nudi dobar strateški položaj, ali Lion grupa, koja je među 150 najuspešnijih kompanija u Srbiji, sa 11 članica, pruža šansu mladima da razviju svoje profesionalne potencijale, jer ulaže u svoje kadrove. Ipak, problem ima i Grad i kompanije koje ga oživljavaju, jer sve više nedostaje najvažnija karika – potrebni profili radnika!
  • Kako Lion grupa obezbeđuje kvalitetne kadrove, odgovore daju u toj kompaniji!

  4875_1.jpg

  Subotica je nekad bila industrijski grad, a danas u njoj rade veliki investitori, jer osim dobrog strateškog položaja, nudi im i brzu administraciju i neophodne uslove za poslovanje. Naizgled sve, sem onog možda najvažnijeg, radnika koji će u tim pogonima da rade. Taj problem se najdirektnije indukuje u pogonima kompanija, koje veoma uspešno rade, ali se različitim metodama dovijaju kako da sa ovdašnjeg i drugih tržišta u svoja preduzeća dovedu potrebne kvalifikovane kadrove.

  4875_2.jpg
  Tatjana Delić

  Nedostatak radne snage je kočnica u razvoju Subotice – tvrde mnogi poslodavci, a i predstavnici Samostalnog sindikata Subotice i poručuju da će to, ako se nešto ne promeni, uticati i na dolazak investitora.

  Zbog masovnog odlaska Subotičana u inostranstvo, radnici u Industrijsku zonu dolaze organizovanim prevozom iz Bačke Topole, Sombora, Feketića i drugih okolnih mesta. Istu muku muče i poslodavci u ostalim delatnostima, te je poslednjih godina postala prava umetnost naći dobrog programera, konobara, kuvara, medicinskog radnika...

  Na temu aktuelne situacije na tržištu rada, razgovarali smo sa HR službom Lion grupe, Tatjanom Delić i Simonidom Popović. Lion grupa, jedna od 150 najuspešnijih kompanija u Srbiji, zapošljava više od 750 radnika i broji jedanaest članica - Euro Petrol, Euro Gas, Euro Petrol Trans, Euro Garni Hotel, Euro Steel Centar, DES, Tehnoproces, Minproces, Luka Senta, Transfer R, Integral Inženjering. Kompanije posluju širom Srbije i bave se različitim delatnostima – od maloprodaje i veleprodaje energenata, preko proizvodnih pogona metalskih proizvoda, građevine, transporta i logistike uopšte, do ugostiteljstva.

  4875_3.jpg
  Simonida Popović

  Kako Lion grupa i njene članice pronalaze adekvatne kadrove na tržištu rada?

  - Najčešće se opredeljujemo za javno oglašavanje slobodnih pozicija putem elektronskih medija. Posećujemo i Sajmove zapošljavanja, a sve se češće povezujemo i sa školskim ustanovama.

  Naša raznolikost zahteva različite pristupe i strategije zapošljavanja. S jedne strane, to diktira sama profesija za koju regrutujemo, a sa druge strane podneblje, odnosno region u kom zapošljavamo.

  Iako ovde govorimo o teritoriji Srbije, tržište rada se značajno razlikuje u Vojvodini, Beogradu, Zlatiborskom ili Nišavskom okrugu.

  Da li je prilikom zapošljavanja presudno radno iskustvo i/ili godine?

  -Naše iskustvo je pokazalo da ništa od ovog ne mora biti presudno, ako je kompanija spremna da ulaže u svoj kadar. Stoga smo se aktivno pridružili projektu dualnog obrazovanja za smer bravara- zavarivača u našoj kompaniji Euro Steel Center, a razmatramo ovakav vid angažovanja i za naš hotel u Beogradu.

  Naše preduzeće DES realizuje aktivnu praktičnu nastavu za učenike Školskog centra sa domom učenika Dositej Obradović.

  4875_4.jpgTrudimo se da na problem sa radnom snagom utičemo na samom izvoru tog problema – povezivanjem sa školama želimo da prosveti približimo realne potrebe privrede za određenim obrazovnim profilima, da aktivno podržimo odobravanje smerova deficitarnih profila i da pružimo praktična znanja učenicima tokom čitavog školovanja, kako bi po završetku škole bili već i radno osposobljeni za poslove za koje su se obrazovali. Ono što je prednost za učenike je da im garantujemo redovno zaposlenje nakon završenog školovanja i mogućnost za dalje usavršavanje – objašnjava Simonida Popović i dodaje zapažanje, koje se odnosi na mlade koji završavaju fakultete i poseduju diplome prestižnih zvanja, ali malo ili ni malo osnovnih potencijala (poznavanje drugih jezika, rada na računaru i sl.).

  „Mi smo spremni da podržimo mlade na njihovom profesionalnom putu i razvoju, ali ono što se zaboravlja je da bi i svako od nas trebalo da preuzme odgovornost za svoj poslovni uspeh i da stvori bar inicijalne uslove za „poželjnog“ kandidata“ – ističe Simonida Popović.

  4875_5.jpgŠta je ono što Lion group čini drugačijom od ostalih poslodavaca?

  -Mi se ponosimo time što smo domaća privatna kompanija. Geografski smo razuđeni i pokrivamo veliki deo naše zemlje – od Subotice do Niša i Prijepolja. A ono najbitnije – pružamo širinu svima koji se pridruže nekom od naših timova.

  Bez obzira da li ste inženjer, bravar, kuvar, knjigovođa ili, kao mi, radite u HR-u, rad u ovako dinamičnom i raznolikom okruženju omogućava vam da postanete ekspert u poslu koji radite i naučite mnoge nove pristupe, načine i dimenzije svog posla. Takođe, mi smo u svom poslovanju intenzivno okrenuti saradnji sa inostranstvom, te naši zaposleni imaju priliku da putuju, usavršavaju jezike i upoznaju se sa poslovnim svetom – od Velike Britanije, Holandije, Amerike, Rusije, pa sve do daleke Kine. Ovakvu priliku, verujemo da, nudi mali broj kompanija na našim prostorima – naglašavaju u Lion grupi.

  Da li je radna snaga u Srbiji mobilna?

  —Često nam se dešava da u drugim gradovima prepoznamo kadar koji bi nam bio od izuzetne koristi u Subotici ili Beogradu. Neke od njih smo uspeli da motivišemo na preseljenje, neki su se sami odlučili na promenu, tako da mi, u Lion grupi, danas imamo kolege iz Kikinde, Bečeja, Novog Sada, Leskovca, Ivanjice, pa čak i iz Belorusije – ističe Tatjana Delić.

  N.H.K.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja