Naslovna stranaMEDLAB Pionir - Medeno Srce
Danas je 23.05.2017. Utorak
 
NAJNOVIJI BROJ
Novi broj
Godina I, Broj 12
  19. maj 2017.

 
2_4.jpg
 

 

 

 
 
 
 
Zdravstvo
U Dečijem dispanzeru Doma zdravlja povećan broj dece sa simptomima gripa
Prevencija - vakcinacija dece
14.01.2017.

U proteklih mesec dana u Dečji dispanzer Doma zdravlja u Subotici, javio se znatno veći broj pacijenata i to pretežno onih sa simptomima gripe. Radi se o deci svih uzrasta, nešto češće onima koji borave u kolektivima, koji su se javljali lekaru zbog visoke telesne temperature u trajanju od 5-6 dana , koja je praćena tegobama vezanih za respiratorni trakt, kao što su suv kašalj i sekrecija iz nosa, bolovima u mišićima, zglobovima, malaksalošću i glavoboljom.

4862_1.jpg
dr Olga Aleksić

- S obzirom na to da se radi o virusnoj infekciji, terapija koju savetujemo je simptomatska, dakle skidanje povišene telesne temperature, mirovanje, uzimanje više tečnosti. Bolest najčešće prolazi bez ikakvih komplikacija, koje su nešto češće među hroničnim bolesnicima i imunokompromitovanim pacijentima i zahtevaju posebnu terapiju. Glavni vid zaštite od virusa gripe je vakcinacija. Roditelji koji žele da vakcinišu svoju decu mogu da se jave svojim lekarima u Dečjem dispanzeru, što naročito preporučujemo deci sa hroničnim bolestima. Vakcina protiv gripe ima u dovoljnom broju i još nije kasno da se pacijenti vakcinišu - rekla je za „Subotičke novine“ dr Olga Aleksić, pedijatar Dečjeg dispanzera u Subotici.

Prema rečima dr Aleksić, drugi, nespecifični vidovi zaštite od infekcije su izbegavanje boravka u prostorijama sa većim brojem ljudi, često provetravanje prostorija i izbegavanje kontakta sa obolelima.

A. Šiška

Cenovnik Subotičkih Novina

Apoteka Subotica

4_22.jpg

Kuća zdravlja

4_20.jpg

Zoo Palić

NorDent

Suboticagas

Vojput

Dom zdravlja