Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.07.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  U Dečijem dispanzeru Doma zdravlja povećan broj dece sa simptomima gripa
  Prevencija - vakcinacija dece
  14.01.2017.

  U proteklih mesec dana u Dečji dispanzer Doma zdravlja u Subotici, javio se znatno veći broj pacijenata i to pretežno onih sa simptomima gripe. Radi se o deci svih uzrasta, nešto češće onima koji borave u kolektivima, koji su se javljali lekaru zbog visoke telesne temperature u trajanju od 5-6 dana , koja je praćena tegobama vezanih za respiratorni trakt, kao što su suv kašalj i sekrecija iz nosa, bolovima u mišićima, zglobovima, malaksalošću i glavoboljom.

  4862_1.jpg
  dr Olga Aleksić

  - S obzirom na to da se radi o virusnoj infekciji, terapija koju savetujemo je simptomatska, dakle skidanje povišene telesne temperature, mirovanje, uzimanje više tečnosti. Bolest najčešće prolazi bez ikakvih komplikacija, koje su nešto češće među hroničnim bolesnicima i imunokompromitovanim pacijentima i zahtevaju posebnu terapiju. Glavni vid zaštite od virusa gripe je vakcinacija. Roditelji koji žele da vakcinišu svoju decu mogu da se jave svojim lekarima u Dečjem dispanzeru, što naročito preporučujemo deci sa hroničnim bolestima. Vakcina protiv gripe ima u dovoljnom broju i još nije kasno da se pacijenti vakcinišu - rekla je za „Subotičke novine“ dr Olga Aleksić, pedijatar Dečjeg dispanzera u Subotici.

  Prema rečima dr Aleksić, drugi, nespecifični vidovi zaštite od infekcije su izbegavanje boravka u prostorijama sa većim brojem ljudi, često provetravanje prostorija i izbegavanje kontakta sa obolelima.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja