Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.08.2018. Subota
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Sport
  U toku je 39. izdanje Dakar relija, cilj u subotu
  Sagmajster i dalje vozi
  14.01.2017.

  Trideset i deveto izdanje čuvenog Dakar relija se polako privodi kraju. Južna Amerika je, čini se, ove godine učesnicima ponudila svoje najveće izazove, tako da svi verovatno čekaju subotu, 14. januara, kada je na programu poslednja etapa. Nadamo se da će na cilj ponovo stići naš sugrađanin Gabor Sagmajster. Njemu je ovo deseti nastup na vrhunskom moto izazovu, a u vreme pisanja ovog teksta, nakon devet takmičarskih dana, zauzimao je 87. poziciju u generalnom plasmanu.

  4859_1.jpg

  U prošlom broju „Subotičkih novina” objavili smo Sagmajsterov učinak u prve tri etape, a u ovom sledi nastavak.

  Četvrta etapa (San Salvador de Juju – Tupiza 521 km staze/416 km brzinskog ispita) je potvrdila da je 39. Dakar reli izuzetno naporan, sa najtežim stazama do sada. Nakon što je takmičenje počelo na temperaturama od preko 40 stepeni, četvrta etapa odvela je učesnike u planine Anda, na 4.000 metara nadmorske visine, na pošten minus, sneg i ledenu kišu. Ova etapa donela je dosta nedoumica oko jedinog predstavnika iz Srbije, jer nije bilo očitavanja o njegovom učinku nakon prve kontrolne tačke. Kasnije se ispostavilo da mu se navigacioni uređan na motoro ualedio, a uz to je bilo i dosta problema. Više puta je stajao, popravke motora su mu odnele tri sata, ali nije odustao, nego je do cilja stigao kao 100. Takav rezultat ga je postavio na 95. mesto u generalnom plasmanu.

  Peta etapa (Tupiza – Oruro, 692/447) takođe vožena po hladnom vremenu i velikoj nadmorskoj visini, ali je prošla mnogo bolje za Sagmajstera. O tome svedoči i rezultat koji otkriva da je etapu završio na 76. mestu, što mu je donelo i skok na 89. mesto u generalnom plasmanu.

  Šesta etapa (Oruro – La Paz 786/527), vožena u Boliviji, je počela, ali je na kraju otkazana. Naime, kiša je padala danima, a teren je pretvorila u pravo blatnjavu moru. Kako je za ratko vreme odustalo preko 50 takmičara, odnosno kako se stvorio pravi haos i među takmičarima i pratećim ekipama, organizatori su otkazali nastup

  Kako ni za vreme sedme etape (La Paz – Ujuni 622/322) organizatore nije poslužilo vreme, jer je kiša potopila dobar deo staze, dok su delovi čak bili i pod bujicama, došlo je do promena trase – ona je, iz bezbednosnih razloga smanjena. Gabor je etapu završio na 89. mesto, a u generalnom plasmanu se popeo na 88. mesto. U izjavi za medije, nakon sedme etape, je istakao:

  – Ovde u Boliviji je stvarno užasno, ne osećam se najbolje, muči me stomak ali nastavljam i budite sugurni da se nadam cilju. Trudiću se da ne rizikujem a mnogo mi znači što znam da me pratite i da redovno informišete publiku u Srbiji o mojim rezultatima. Veliki pozdrav svima u zemlji.

  Osma etapa (Ujuni – Salta 892/492) dovela je učesnike na sever Argentine, ali loše vreme je i dalje pratilo karavan, pa je opet došlo do promene rute. Sagmajster je etapu završio kao 81. takmičar u konkurenciji motora, a u generalnom plasmanu mu je to donelo još jedan korak napred, odnosno plasman na 87. mesto.

  I deveta etapa (Salta – Čilesito 977/496) Dakar relija je otkazana. Kiše i loše vreme doveli su i do odrona kamenja na glavnom i jedinom putu do Salte, a velika gućva na regionalnim zaobilaznim putevima onemogućila je da takmičari, prateće ekipe i ceo karavan dođu na vreme u Saltu. Deseta etapa vožena je juče, na relaciji Čilesito – San Huan (751 km, specijal 449 km). Jedanaesta na relaciji San Huan – Rio Huarto (754/288) vozi se u danas, u petak, 13. januara, a sutra, u subotu, 14. januara, sledi završan put od Rio Huarta do Buenos Ajresa (786/64).

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja