Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 19.08.2018. Nedelja
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Obrazovanje
  Održano finale takmičenja „FIMEK nagrađuje znanje”
  Tehnička škola „Ivan Sarić“ iz Subotice u fnalu
  10.01.2017.

  Na Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu 20.12.2016. godine, održano je finale takmičenja za sve maturante iz Vojvodine „FIMEK nagrađuje znanje“. Takmičenje je počelo 23.11.2016. godine u prostorijama Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu. Od prijavljenih 55 škola iz 23 grada Vojvodine koje su se takmičile u kvalifikacijama, svojim znanjem izdvojilo se trinaest polufinalista, a izvanrednim znanjem u finale se plasiralo tri škole: gimnazija „Borislav Petrov Braca“ iz Vršca, gimnazija „Žarko Zrenjanin“ iz Vrbasa i tehnička škola „Ivan Sarić“ iz Subotice. Pobedu je odnela ekipa gimnazije„Borislav Petrov Braca“ iz Vršca.

  4844_1.jpg
  III mesto - Tehnička škola „Ivan Sarić” iz Subotice

  Takmičenje „FIMEK nagrađuje znanje“ tradicionalno zamišljeno je kao afirmacija razmene znanja, dobrog druženja, povezivanja srednjih škola, kao i gradova iz kojih maturanti dolaze. Koncept takmičenja „FIMEK nagrađuje znanje“ tradicionalno je zamišljen na način da naši maturanti kroz zabavu, jačaju kako takmičarski, tako i timski duh, ali i sposobnosti kao što su kreativnost, inovativnost, kritički stav i inicijativnost. Naša misija je bila da maturanti, kao budući akademski građani, pokažu svoje znanje i pre nego što dobiju indekse, i da za to budu nagrađeni. Iz tog razloga nijedna škola koja se plasirala u finale nije otišla praznih ruku, tj. svi finalisti su bili nagrađeni za pokazano znanje.

  Finaliste i njihove navijače pozdravio je prof. dr Mirko Kulić, rektor Univerziteta Privredna akademija, koji im je poželeo puno uspeha kako u takmičenju tako i njihovom daljem obrazovanju. Prof. dr Dragan Soleša, dekan Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment, naglasio je da FIMEK kroz ovo i druga takmičenja koje organizuje želi da motiviše mlade da ulažu u svoje obrazovanje, a najbolje maturante da nagradi za pokazano znanje.

  Nagrade su koncipirane tako da se nagradi znanje i budućim studentima pruži motiv za dalje obrazovanje. Stoga su, pobednici, maturanti Gimnazije „Borislav Petrov Braca“ iz Vršca dobili putovanje u neku od evropskih prestonica, po njihovom izboru, kao i punu stipendiju za studije na Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment, odnosno Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe, takođe po izboru pobedničke ekipe. Pobednici su dobili i besplatan trening po izboru, iz programa efikasnog učenja u Školi intelektualnih veština, kao i 50% popusta na usluge 3D štampanja i/ili skeniranja u „3D Print Studiju“. Pored navedenih nagrada, prvoplasirana ekipa će imati priliku da prvomajske praznike provede na GO2 Urnaku 4.0 na Srebrnom jezeru u organizaciji „GO 2 Traveling“, kao i poklon paket knjiga iz izdavačke kuće „The English Book“.

  Drugoplasirana ekipa, maturanti gimnazije „Žarko Zrenjanin“ iz Vrbasa su, pored popusta na školarinu u vrednosti od 50% na FIMEK-u ili Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe, dobili i prvomajsko putovanje u organizaciji „Modena travel“-a, 50% popusta na trening po izboru, iz programa efikasnog učenja u Školi intelektualnih veština, kao i 50% popusta na usluge 3D štampanja i/ili 3D skeniranja u „3D Print Studiju“. Pored navedenih nagrada, gimnazijalci iz Vrbasa su nagrađeni i popustom od 20 evra za novogodišnje putovanje u Krakov u organizaciji „GO 2 Traveling“-a, večerom za troje u caffe-baru „Priča“, kao i poklon paketom knjiga iz izdavačke kuće 2The English Book“.

  Treća nagrada je 40% popusta na školarinu na jednom od naših fakulteta po izboru maturanata, 50% popusta na trening po izboru, iz programa efikasnog učenja u Školi intelektualnih veština, kao i 50% popusta na usluge 3D štampanja i/ili 3D skeniranja u „3D Print Studiju“. Pored navedenih nagrada, trećeplasirana ekipa je nagrađena i sa 15 evra popusta za novogodišnje putovanje na Ohrid, tri pice u piceriji „Porto“,kao i poklon paketom knjiga iz izdavačke kuće „The English Book.“

  Maturanti su se tokom takmičenja nadmetali u oblastima opšte kulture i informisanosti, a svaka škola je učestvovala sa svoja tri izabrana učenika. U finalu su maturanti dobili i dodatne zadatke, prvo je dr Zdravko Živković, finalistima takmičenja zadao da reše mozgalicu „Doris”, čiji je kreator, a koja je proglašena za najbolju slagalicu u 2009. godini od strane najprestižnijeg američkog časopisa „Games“, za rekreativnu matematiku i logičke igre i ušla u antologiju najboljih mozgalica svih vremena po preporuci američke Fondacije „G4G“. Drugi dodatni zadatak u finalu bio je da maturanti pokažu i svoje preduzetničke veštine i kompetencije rešavanjem poslovnog problema, koji im zadala Marijana Vujović, viša saradnica za marketing i komunikacije „Opportunity“ banke. Slagalicu „Doris“ najbrže su rešili maturanti gimnazije „Borislav Petrov Braca“ iz Vršca, dok su predstavnici gimnazije „Žarko Zrenjanin“ iz Vrbasa predstavili najbolju ideju za rešenje poslovnog problema.

  Kroz nagradnu igru na Facebook mreži koja je organizovana za sve škole koje su učestvovale u kvalifikacijama takmičenja obezbeđena je specijalna nagrada. Za specijalnu nagradu izborili su se maturanti Ekonomske škole„9. maj“ iz Sremske Mitrovice i osvojili laptop za svoju školu.

  S.N.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja